|

"Mısırlı Carmen" Türkiye'de sahne alacak

Ankara Devlet Opera ve Balesinin gişe rekorları kıran Carmen operasında başrolü Mısırlı sanatçı El Hadidi'nin oynayacağı bildirildi.

Yeni Şafak
10:01 - 19/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 08:05 - 19/11/2014 Çarşamba
AA
Ankara Devlet Opera ve Balesinin (ADOB) gişe rekorları kıran Carmen operasında başrolü Mısırlı sanatçı Gala El Hadidi oynayacak.


Almanya'da yaşayan, Mısır asıllı ve büyükannesi Türk olan El Hadidi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye daha önce 15 yaşında Almanlar'ın düzenlediği bir yarışma için geldiğini ve aslında burada keşfedildiğini söyledi. 


Mısır'da doğduğunu ancak son bir kaç yıldır Almanya'da yaşadığını anlatan El Hadidi, Kahire Opera Company'e 18 yaşında katıldığını, daha sonra Almanya'ya gittiğini dile getirdi.


Stuttgart'ta Uluslararası Bach Akademisi'ni burslu kazanmadan evvel felsefe, ingilizce ve karşılaştırmalı edebiyat alanlarında eğitim aldığını belirten El Hadidi, Mısırlı bir sanatçı olarak Türkiye'de olmanını kendisini çok mutlu ettiğini dile getirdi.


"Türkler daha çok tutkularıyla söylüyor"


El Hadidi, Türkler'in çağdaş sanatlarda dünyada artık daha çok tanındığını ve önemli başarılara imza attığını vurgulayarak, "Türkiye sanatta her zaman önemli bir ülke. Türkler daha çok tutkularıyla söylüyor. Bu da sanat için çok önemli" dedi. 


Türk sanatçıların dünyada geniş kitlelerce bilindiğini ve kendisinin de Türklerle yurtdışında aynı sahneleri paylaştığına değinen El Hadidi, Mısır'da yaşanan siyasi olaylarla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. 


El Hadidi, Almanya'da yaşadığını ancak zaman zaman Mısır'a gittiğini belirterek, "Devrim sırasında tabii ki zorluklar yaşadık. Ülke sadece sanatta değil diğer bütün alanlarda dondu. Opera bu sürede çalışmaya devam etti fakat yine de durgunluk hissedildi. İnsanlar orada 'açız' diyor, zor şartlarda yaşıyor. Ülke olarak bu açıdan bakıldığında her şeyin düzelmesi için biraz zamana ihtiyacımız var" diye konuştu.


Sanatçıların hassasiyetleri olduğunun altını çizen El Hadidi, "Mısır, Arap dünyası için çok önemli bir konumda hem müzik hem de filmler, diziler açısından. Rejimin sanata baskısı yok ama kişisel olarak uluslararası alanda ben baskı hissediyorum ülkemde son yaşananlardan dolayı. Bu açıdan bakınca daha iyi olmak zorundayım" şeklinde konuştu.


Carmen operasında sahne alacak sanatçı El Hadidi, yarın akşam 20.00'de Opera Sahnesi'nde sanatseverlerle buluşacak. 


El Hadidi kimdir?


Stella Maris yarışmasında 2011'de iki jüri ödülü kazanan El Hadidi, Deutsche Grammophon'da bir test kaydı gerçekleştirdi. 


Viyana Devlet Operasında da konuk sanatçı olarak ağırlanan El Hadidi, 2010'da Metropolitan Operası Ulusal Konsey Seçmeleri (Metropolitan Opera National Council Auditions) ve New England Regionals'tan Teşvik Ödülü aldı. Sanatçı, Kahire Operasında da Orlofsky Die Fledermaus, High Priestess Aida ve Suzuki Madama Butterfly'da da rol aldı.
#mısırlı opera sanatçısı
#mezzo soprano gala el hadidi
#ADOB
9 yıl önce