|

'Mülteci Film Okumaları' etkinliği

Üsküdar Belediyesince düzenlenen "Mülteci Film Okumaları" etkinliğinde, Suriyeli sığınmacıları konu alan 1996 yapımı "Söz" filminden hareketle sığınmacıların sorunları ele alındı.

Yeni Şafak
16:52 - 21/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 17:53 - 21/04/2016 Perşembe
AA
Üsküdar'da Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde Mustafa Toprak'ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte konuşan gazeteci Samet Doğan,Suriyeli sığınmacıların durumunun, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük trajedi olduğunu belirtti.
Üsküdar'da Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde Mustafa Toprak'ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte konuşan gazeteci Samet Doğan,Suriyeli sığınmacıların durumunun, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük trajedi olduğunu belirtti.

Üsküdar'da Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde Mustafa Toprak'ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte konuşan gazeteci Samet Doğan,Suriyeli sığınmacıların durumunun, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük trajedi olduğunu belirterek, "Biz sadece yakınımızdakilerin sorunlarını görüyoruz. Gündemde olmayan Libya, Mısır'da da mülteciler deniz yoluyla Avrupa'ya geçmeye çalışıyorlar. Bu ülkelerde yaşananlara dair yapılan her çalışma, film olsun, konser olsun, belgesel olsun, hepsi toplumsal farkındalıkyaratacaktır." dedi.



Irak'ta yaşanan savaş sonrası Iraklı mültecilerin, Suriye'ye göç ettiğini hatırlatan Doğan, "Ben o sırada öğrenci olarak Suriye'de bulunuyordum. Iraklı göçmenlerin Suriye'nin sosyolojisinde meydana getirdiği etkiye şahit oldum. Suriyeliler tabiat olarak bize çok yakın insanlar ve çok ağır bir diktatör rejimi altında ezilmeleri nedeniyle de bir suç işlemekten çok çekinirlerdi. Çünkü Suriye'de 'Hapse girme de ne yaparsan yap' ortamı vardı. Hapse girmek, ölmekten beter gibi bir durumdu Suriyeliler için. O yüzden suç oranı neredeyse yok gibiydi"şeklinde konuştu.



"Sinemacılar bu halkın hikayelerini çeksin"


Doğan, Arap ülkeleri arasında Suriyelilerin tabiat olarak "en narin insanlar" olduğunu savunarak, ülkede bulunduğu süreçte misafirperverliklerinden etkilendiğini aktardı.



Türkiyeli sinemacılarının sığınmacıları yeterince ele almadıklarına dikkati çeken Doğan, "Bu bizim için aslına utanç verici. Suriye halkının maruz kaldığı zulüm, dünyanın onlara sağır kesilişi 50 yıl sonra tarih kitaplarında yerini alacak bir mesele. Dünya şu anda bu krizi tartışıyor sürekli fakat bir şey yapmıyorlar ve bu şekilde devam ederse Avrupa Birliği'ni bile çökertebilecek bir boyutta." değerlendirmesinde bulundu.



#Mülteci Film Okumaları
#Etkinlik
#Suriyeli sığınmacılar
#Söz filmi
8 yıl önce