|

Mutfakta 'doğru' bilinen yanlışlar

Her mutfağın kendine ait kuralları olsa da bazı alışkanlıklar birçok kadının vazgeçilmezi. Makarnayı soğuk suyla haşlamak, eti düşük ısıda mühürlemek, sebzeleri yıkadıktan sonra hemen tencereye almak gibi birçok alışkanlık aslında yanlış.

Yeni Şafak
10:44 - 6/07/2018 Cuma
Güncelleme: 11:23 - 6/07/2018 Cuma
Yeni Şafak
Makarnayı haşladıktan sonra soğuk suya atmak mutfakta yapılan hatalar arasında yer alıyor.
Makarnayı haşladıktan sonra soğuk suya atmak mutfakta yapılan hatalar arasında yer alıyor.

Sebze yemeği yaparken, sebzeleri yıkadığınız gibi tencereye atarsanız yemeğiniz sulanır, lezzeti azalır. Bu nedenle sebzeleri önce kurulamakta fayda var. Aynı nedenle kabak ve benzeri sebzelerin çekirdeklerini de çıkartmalıyız.

Milyonlarca kadının mutfakta "doğru" bildiği yanlışlar var. Yemek.com, bu fikirden yola çıkarak, çok basit gibi görünen ama mutfakta herkesin yaptığı amatör yanlışları hazırladı. Yemeklerin lezzetini azaltan veya hijyenik açıdan soruna yol açan bu alışkanlıklarımız arasında eti düşük ısıda mühürlemek, dışarıda bekletmek, pirinci yıkamamak gibi birçok kural yer alıyor.

İşte mutfakta doğru bilinen yanlışlar:

Pilav yaparken pirinçleri kısa süre yıkamak

Pilav yapmadan önce pirinçleri duru suyu çıkana kadar, nişastası gidip süzgeçten şeffaf su akmaya başlayana kadar yıkamalısınız. Aksi takdirde Türkiye’de pilavın bir numaralı başarı kriteri olan ‘tane tane olmuş’ övgüsünü duymak zorlaşır.



Fırını içine kek ya da kurabiye koyduğunda çalıştırmak

Fırın soğuk olduğunda kek ya da kurabiye üzerindeki yağı bırakır ve kalıp tutmaz. Siz en iyisi tariflerdeki ‘önceden ısıtılmış fırında’ ibaresine dikkat edin.


Makarnayı haşladıktan sonra soğuk suyla durulamak

Bu, makarna üzerinde tam da bir ‘soğuk duş’ etkisine neden oluyor; vitaminini, besin değerlerini ve lezzetini kaybediyor. İşin doğrusu, makarna suyunu süzüp sosla karıştırmak. Sosunu içine çeken makarnalarınız daha leziz ve yine tane tane olacaktır.


Önce sarımsağı, sonra soğanı atmak

Yemeklerde sarımsak kullanacaksanız, kavurma işlemi sırasında önce soğanları atmalı, onlar biraz yumuşadıktan sonra sarımsakları eklemelisiniz. Aksi takdirde sarımsaklar yüksek sıcaklıkta uzun süre kalamadıklarından yanar.

Haşlanan et henüz pişmeden tuz atmak

Haşlama yemeklerde et henüz pişmeden tuz atarsanız et sertleşecektir. Bu yüzden en iyisi yemeğin tuzunu et piştikten sonra, en son safhada atmak.

Salata sosunu salatayı yaparken eklemek

Çıtır çıtır yeşilliklerle yaptığınız salatayı daha hazırlama aşamasında hemen soslarsanız, salata malzemeleriniz pörsür. Bunun için en iyisi sosu salatayı servis etmeden hemen önce dökmek.


Buzluktan çıkan eti direkt ocağa atmak

Et bu şekilde daha fazla su salar ve lezzetini kaybeder. Doğrusu eti oda sıcaklığına yakın hale gelene kadar dışarıda bekletmektir. Fakat uzun süre oda sıcaklığında kalan et bakteri oluşumuna neden olabileceğinden arada sırada et yeterince çözülmüş mü diye kontrol etmekte fayda var.

Eti kısık ateşte mühürlemek

Kısık ateşte mühürlediğinde et suyunu hapsetmez ve lezzetinden ödün verir. Doğrusu, yüksek ateşte mühürlemektir.



Kek yaparken yumurtaları çok çırpmak

O yumuşacık kekler elbette ki özen ve ilgi istiyor. Hamurun içine koyduğunuz yumurtaları gereğinden fazla çırparsanız kekiniz kabarmaz. Şeker taneleri eriyinceye kadar çırpmak yeterlidir.


Sebzeyi yıkadıktan sonra direkt tencereye atmak

Sebze yemeği yaparken, sebzeleri yıkadığınız gibi tencereye atarsanız yemeğiniz sulanır, lezzeti azalır. Bu nedenle sebzeleri önce kurulamakta fayda var. Aynı nedenle kabak ve benzeri sebzelerin çekirdeklerini de çıkartmalıyız.

Sütlü tatlılarda ilk başta şekeri koymak

Sütlü tatlılarda şeker erken koyarsanız sütün içerisindeki protein yapısının bozulmasına neden olur. En doğrusu şekeri karışıma en son eklemektir.


#süt
#tatlı
6 yıl önce