|

Osman Hamdi'nin 'Cami Önü' satılıyor

134 yılık başyapıtın satışı için mahkeme itiyati tedbiri kaldırdı. Deniz Müzesi'ndeki 1882 tarihli tablo, müzayedede 10 milyon TL bedelle açık artırmaya sunulacak.

Yeni Şafak
11:12 - 2/02/2016 Salı
Güncelleme: 12:15 - 2/02/2016 Salı
Diğer

Usta arkeolog, müzeci ve ressam Osman Hamdi Bey'in 'Cami Önü' tablosu 2014 yılında 10 milyon lira açılış bedeli ile müzayedeye çıkarılmıştı. 1950'den bu yana eseri saklayan Toros ailesi, müzayede süreci ile başlayan miras kavgası yüzünden tabloya mahkeme ile ihtiyati tedbir kararı aldırmıştı.



1950'de Gebze Belediye Başkanı Mustafa Toros'un satın aldığı ve günümüze kadar kadife bir perdenin arkasında saklanan 'Cami Önü' eserinin ihtiyati tedbir kararı, Habertürk'te yer alan habere göre kaldırıldı. Mustafa Toros'un ölümü ile oğulları Kayhan ve Demir Toros'a yarı yarıya miras kalan tablo, 2011'de Kayhan Toros'un da ölümü ile eşi Ayten ile çocukları İsmet ve Zeynep tarafından 2014 yılında müzayedeye verilmek istendi. Bunu öğrenen Kayhan Toros ise mahkemeye başvurarak tablo için ihtiyati tedbir kararı aldırdı.



Geçtiğimiz günlerde Demir Toros, İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne ihtiyati tedbir kararının devamını ve mülkiyet hakkını sorgulattı. Bunun üzerine Kayhan Toros'un ailesi, Demir Toros'un tablo üzerinde bir miras hakkı olmadığını iddia etti. Mahkeme, Mustafa Zeki Toros'un mal varlığının ölümünden sonra paylaşıldığını, tablonun paylaşıma konu edilmemiş olmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu bildirerek tablonun Kayahan Toros'a intikal ettiği kanaatine vardı. Demir Toros'un mülkiyet hakkı tespit talebi reddedildi. Tablonun yarı hissesi üzerinde hak iddia ettiği gerekçesiyle de ihtiyati tedbiri, satış bedeli üzerine kaydırıldı; tablonun müzayede yoluyla satılmasına izin verildi. Karar doğrultusunda müzayede şirketi, Deniz Müzesi'ndeki tabloyu sigorta yaptıktan sonra açık artırmayla satacak.





Eser hakkında


Usta arkeolog, müzeci ve ressam Osman Hamdi Bey eserinde, 16 insanla bir köpeği figür olarak kullanarak Bursa'daki Yeşil Cami'yi resmetmiştir. Osman Hamdi Bey'in Osmanlı mimarisini ince ince işlediği eserdeki asıl ustalık ise, tablodaki figürlere hareket katmak için gerçekte Yeşil Cami önünde bulunmayan merdivenleri yerleştirmiş olması. Ayrıca merdivende inmekte olan beyazlı adam ile çıkmakta olan siyahlı kadın, resmin dengesini sağlamaktadır.



Osman Hamdi Bey'in diğer eserleri ve satış fiyatları


Osman Hamdi Bey'in daha önce yapılan müzayedelerde satılan eserleri arasında 'İstanbul Hanımefendisi' 8 milyon TL ile, 'Vazo Yerleştiren Kız' ise 3,2 milyon TL ile satılmıştır. Ayrıca 'Kuran Okuyan Adam' 3 milyon Sterlin, Kaplumbağa Terbiyecisi de 5 buçuk milyon TL'ye satılmıştır.


#Osman Hamdi Bey
#Cami Önü
#Demir Toros
#Kayhan Toros
8 yıl önce