|

Şairlerin Emiri: Ahmed Şevki

“Şairlerin Emiri” pâyesine sahip, Sultan Abdulhamid ve Atatürk’e yazdığı şiirlerle tanınan Mısırlı şair Ahmed Şevki, doğumunun 150. yılı vesilesiyle İstanbul’da yaşayan Arap edebiyatçılar tarafından anıldı.

Hatice Saka
16:26 - 22/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 17:31 - 22/10/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Ahmed Şevki, siyasi şiirlerinde daha çok Osmanlı padişahlarını, Osmanlı Devleti’nin girdiği savaşları ve Türk askerlerinin kahramanlıklarını konu edinirdi.
Ahmed Şevki, siyasi şiirlerinde daha çok Osmanlı padişahlarını, Osmanlı Devleti’nin girdiği savaşları ve Türk askerlerinin kahramanlıklarını konu edinirdi.

İstanbul son yıllarda sadece Türk edebiyatının değil, Arap edebiyatının da önemli merkezlerinden biri haline geldi. Ülkelerinde yaşanan savaş ve istikrarsızlıklar yüzünden eser üretemeyen Arap edebiyatçılar soluğu burada aldı. Suriye, Filistin, Irak, Mısır, Ürdün ve birçok farklı Arap ülkesinden gelen edebiyatçılar sanat yaşamlarını burada sürdürürken etkinliklere de imza atıyorlar. Geçtiğimiz günlerde ünlü Şairlerin Emiri olarak da tanınan Mısırlı şair Ahmed Şevki’nin 150. doğum günü vesilesiyle bir araya geldiler.

ÇOK SAYIDA EDEBİYATÇI KATILDI

Etkinliğe Enis El-Dugayim, İbrahim Cafer, Hüseyin Abdullah, Emin El-Celbi, Semir Atiye, Hamid El-Dıleymi, İbtisam Şekuş, Muhammed Nur Farhud ve Aberr El- Nahas gibi isimler katıldı. Suriye devriminin şairi olarak tanınan Enis El-Dugayim unutulmaz şair Ahmet Şevki’nin şiilerini okudu ve şairin şiirlerini yorumladı. “Anadolu Edebiyatı Derneği”nin kurucusu Filistinli şair Semir Atiye ise Şevki’nin şiirsel mirasının gelecek nesillere taşınması gerektiğine vurgu yaptı. Anmanın ardından edebiyatçılar

ABDULHAMİD VE ATATÜRK’E ŞİİRLER YAZDI

Modern Mısır şiirinde seçkin bir yere sahip olan Türk asıllı Ahmed Şevki, Arap edebiyat tarihinin en çok konuşulan isimlerinden biriydi. Ahmed Şevki, siyasi şiirlerinde daha çok Osmanlı padişahlarını, Osmanlı Devleti’nin girdiği savaşları ve bu savaşlarda Türk askerlerinin kahramanlıklarını konu edindi. Bu şiirlerinde çoğu kez övgüye yer veren şair, yüzyüze görüştüğü ve kendisinden çok etkilendiği Sultan Abdülhamid’e methiyeler sunar. Ancak Osmanlı Devletinin içinde bulunduğu kötü şartlar karşısında, siyasi ve dini bağlamda kendi ülkelerini de ilgilendirdiğinden çok takdir ettiği bu halifeyi ince bir üslupla eleştirmekten de çekinmez. Benzer tavrı sonraki dönemde de gösterir; Halid b. Velid’e benzettiği Gazi Mustafa Kemal’i önceleri üstün vasıflarla över, ancak hilafeti kaldırmasından sonra eleştirmekten kaçınmaz.

İSTANBUL’U HEP ZİYARET EDERDİ

Yaz aylarını geçirdiği İstanbul’da gördüğü doğal ve tarihi zenginlikleri şiirlerinde dile getirir. Ölümüne dek edebiyat otoritelerinin ilgi odağı olan Şevki’nin şiirleri Osmanlı - Türk varlığının, genelde Arap dünyasında, özelde ise Mısır’da sadece tarihi ve siyasi boyutuyla değil, kültürel ve edebi boyutuyla da önemli bir yeri olduğunu göstermesi bakımından anlamlı ve değerli.

#Şairlerin Emiri
#Ahmed Şevki
#Mısırlı şair Ahmed Şevki
5 yıl önce