|

Sanat medeniyetimizin izlerini taşımalı

Anadolu Selçuklu medeniyetinden ilham alınarak hazırlanan “Anadolu Selçuklu Mirası ve Güncel İmgeler” sergisi Bağımsız Sanat Vakfı’nda açıldı. Küratör Hülya Yazıcı, “Anadolu birçok medeniyetin izlerine sahip. Bu coğrafyadan çıkan sanatın da bu izleri taşıması gerekiyor” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/10/2017 Pazar
Güncelleme: 03:07 - 29/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
“Anadolu Selçuklu Mirası ve Güncel Motifler” sergisi açıldı.
“Anadolu Selçuklu Mirası ve Güncel Motifler” sergisi açıldı.

Bağımsız Sanat Vakfı tarafından eğitim projesi kapsamında düzenlenen ilk proje “Anadolu Selçuklu Mirası ve Güncel Motifler” sergisi açıldı. Sergide Anadolu Selçuklu motiflerini güncel imgeler haline getiren çini, seramik, enstalasyon, video art, fotoğraf, resim gibi disiplinler arası çalışmalar yer alıyor.

MİRASA YOLCULUK YAPTIK

Sergi küratörü ve vakıf başkanı Hülya Yazıcı, ayakları yere basan projeler üretmek istediklerini söyledi. Yazıcı, projenin hedeflerini şu sözlerle anlattı: “Anadolu birçok medeniyetin izlerine sahip. Bu coğrafyadan çıkan sanatın da bu izleri taşıması gerekiyor. Bunu tesis etmek içinde bir grup oluşturduk. Grubun içinde sanat tarihi ve güzel sanat öğrencileri var. 7 aylık projenin ilk iki ayı teorik bilgileri vermekle geçti. Teorik bilgi sonrası onları bu mirasın bulunduğu bölgelere götürüp Konya, Kayseri, Tokat, Sivas ve Amasya’yı gezdirdik. Bizzat medeniyetlerin izlerini görmelerini sağladık. Öğrenciler oralarda gördükleri sembollerden yola çıkarak yeni şeyler üretti.”


SIRADA İRAN VAR

Projenin sergi ile sınırlı olmadığını anlatan Yazıcı, “Projenin şu an beşinci ayındayız. Bundan sonraki ayaklarında bir sempozyum olacak ve film gösterimi yapılacak. Bir de kitap çıkaracağız. 28 Kasım’da Ali Emiri Kültür Merkezi’nde sempozyumu ve film gösterimini gerçekleştireceğiz. Kültürel bellek dediğimiz sadece sanatla da alakalı değil. Selçuklu'nun çevre bölgelere çok geniş bir şekilde yayıldığını biliyoruz. Bu yüzden belki bundan sonraki projenin ayağı İran Selçuklusu olacak” şeklinde konuşuyor.


“Projenin şu an beşinci ayındayız. Bundan sonraki ayaklarında bir sempozyum olacak ve film gösterimi yapılacak."

Tarihsel belleğimizin tozunu aldık

Proje eğitmenlerinden sanatçı Engin Beyaz, çalışmaları ortaya koyarken mekandan ilham aldıklarını söyleyerek “Bağımsız Sanat Vakfı’nın tavanı kubbe şeklinde. Kubbe biz de gögü temsil eder. Pencereleri kümbete dönüştürdük. Kubbe olması bu dünyayı simgeliyor. 'Bellek Kaybetme Korkusu' isimli eser için 160 farklı dokunun motifleri kopyalandı ve kavonozlara sıkıştırıldı. Yani tarihsel belleğimizin tozunu almış olduk” dedi.

#Anadolu Selçuklu
#Hülya Yazıcı
#Sergi
6 yıl önce