|

Şeb-i Arus törenleri başladı

Hz. Mevlana'nın 743. Vuslat Yıl Dönümü etkinlikleri "Kandil uyandırma merasimi" ile başladı. Merasime Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da katıldı.

Yeni Şafak
16:13 - 7/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 16:20 - 7/12/2016 Çarşamba
AA
Müze'deki Mevlana Dergahı Semahanesi'nde çocuk semazenler de sema gösterisi sundu.
Müze'deki Mevlana Dergahı Semahanesi'nde çocuk semazenler de sema gösterisi sundu.

z. Mevlana'nın 743. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un da katıldığı "Kandil uyandırma merasimi" ve "Sevgi ve hoşgörü yürüyüşü" ile başladı.



Törenler kapsamında ilk olarak, Alaaddin Tepesi yakınlarındaki Mevlana ile Şems-i Tebrizi'nin buluştuğu noktaya yerleştirilen Meracel Bahreyn (İki denizin buluşması) kandili, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ve protokol üyeleri tarafından yakıldı.



Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, kandil uyandırma geleneğinin, genç nesillere aktarılması bakımından önemli olduğunu belirtti. Hz. Mevlana'yı ve Şems-i Tebrizi'yi anmanın yanında, Meracel Bahreyn'in Konya'nın günlük hayatında önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Burası, iki büyük zat ve ekolün birleştiği yer olarak İslam medeniyetinde ve düşüncesinde önemli bir dönüm noktası oluşturmuştur. Bu, Konya'nın gelecek nesillere aktaracağı çok güzel bir mirasıdır. Bundan sonraki yıllarda bu gelenek kıyamete kadar sürecektir. Hayırlı, uğurlu olsun" diye konuştu.





Protokol üyeleri daha sonra Genelkurmay Başkanlığı Askeri Müze Komutanlığı Mehteran Birliği eşliğinde Mevlana Meydanı'na kadar yürüdü. Mehteran Birliği tarafından burada bir konser verildi.



Alaaddin Tepesi'nden başlayan "Sevgi ve hoşgörü yürüyüşü", Mevlana Müzesi önünde sona erdi.



Müze'deki Mevlana Dergahı Semahanesi'nde çocuk semazenler de sema gösterisi sundu.



Ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nda görevli Semazenbaşı Ahmet Sami Küçük tarafından, bir Mevlevi geleneği olan "Gülbank duası" edildi.






#Hz. Mevlana
#Numan Kurtulmuş
#Vuslat Yıldönümü
7 yıl önce