|

Sıcak bir aile dizisi: Ege'nin Hamsisi

TRT izleyicilerinin merakla beklediği Ege'nin Hamsisi dizisi bu akşam saat 20.00'de ekrana gelecek. Komik, esprili sahneleriyle olduğu kadar duygu yüklü senaryosuyla da dikkat çeken Ege'nin Hamsisi'ni dizinin yapımcısı Ferhat Eşsiz ile konuştuk.

Yeni Şafak ve
10:31 - 16/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 12:03 - 16/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Ege'nin Hamsisi, bu akşam TRT ekranlarında.
Ege'nin Hamsisi, bu akşam TRT ekranlarında.

TRT'nin uzun zamandır hazırladığı dizi Ege'nin Hamsisi bugün seyircilere sunulacak. Yaz döneminde büyük ilgiyle izlenmesi beklenen dizi, Karadeniz ve Egeli iki restoran sahibinin çevresinde gelişen komik, esprili sahneleriyle olduğu kadar duygu yüklü senaryosuyla da dikkat çekiyor. Ege'nin Hamsisi dizisi, çoluk-çocuk herkesin izleyebileceği türden. TRT'nin yeni dizisi Ege'nin Hamsisi'nin yapımcısı Ferhat Eşsiz'e dizi hakkında sorularımızı sorduk.

İlk bölüm fragmanları yayınlanan Ege'nin Hamsisi dizisinin komik sahneleri kadar duygusal bir havası da var. Eşsiz'e nasıl bir kompozisyonun izleyiciyi beklediğini sorduğumuzda, iki kültürün birbirinden farklılıklarını bazen komik bazen duygusal olaylarla ekrana getireceklerini şöyle anlattı:

  • "Uzun bir süredir televizyonlarda göremediğimiz bir hikâyeyi anlatıyoruz. Yani hayatın koşuşturması ve keşmekeşi içinde kaybolan bizim güzel hikayemizi. Biri Karadenizli diğeri Ege’li olan iki ailenin yaşadıklarını göreceğiz. Birbirinden farklı iki ailenin bir araya gelmesiyle bambaşka durumlar çıktı ortaya. Bazen çok komik bazen çok duygusal olaylarla karşılaşacağız. Ege ve Karadeniz gibi birbirinden farklı iki kültürün karşılaşmasıyla birbirinden ilginç maceralar da yaşanıyor tabii. Bununla birlikte farklılıklarımıza rağmen bizi bir araya getiren güzellikleri tekrar hatırlatmamızı sağlayacak. Ege’nin Hamsisi’ne işte bunun için bizim hikayemiz diyorum. Karakterler evimizde, apartmanımızda, sokağımızda yaşayan bizden insanlar. Bu hikâyeyi anlatmaya değer görmemizin en önemli sebebi de bu."


Karakterler evimizden, ailemizden, sokağımızdan

Son yıllarda ekrana gelen dizilerde yer alan gayri ahlaki sahneler ve hikayeler nedeniyle ailece izlenemeyen diziler RTÜK’e fazlasıyla şikayet edilmişti. Ege Hamsisi, çoluk-çocuk herkesin izleyebileceği senaryosuyla dikkat çekiyor. Yapımcı Ferhat Eşsiz, dizinin karakterleri için “evimizden, apartmanımızdan, sokağımızdan insanlar” ifadesini kullanarak şunları söyledi:

"Sadece bunun için bile izlenebilecek bir proje Ege’nin Hamsisi. Ülkemizde her sene yüzlerce dizi yapılıyor, aynı şekilde yüzlerce sinema filmi çekiliyor. Ancak bizim toplumumuza ait proje sayısı yok denecek kadar az. Bir çoğu bu sebepten dolayı seyirciden gerekli desteği görmediğini düşünüyorum. İnsanlar aile ile izlenecek bir dizi olmadığını söyleyerek tepki gösteriyorlar. Bu anlamda Ege’nin Hamsisi, çoluk-çocuk ailecek izleyebileceğimiz bir proje. Yukarıda da dediğim gibi evimizden, apartmanımızdan, sokağımızdan insanlarla karşılaşacağız. Kendi yaşadıklarımızı Ege’nin Hamsisi’nde göreceğiz. Aslında bu yönüyle seyircinin nice zamandır beklediği bir hikâye."
Neden Ege ve Karadeniz?

Özellikle farklı kültür ve yörelere ait insanların sadece çatışmalarını konu almıyor. İki zıt fikirlerin çatışması anlatılmak isteneni gösteriyor. Dizide iki farklı yöreye ait kişilerin çatışmasına,

"
Bu tepkiler bazen çok komik durumların yaşanmasına neden olurken, bazen duygusal, bazense insanı düşünceye sevk ediyor
" ifadesini kullanan Eşsiz, şunları söyledi:

"Öncelikle birbirinden farklı bambaşka iki kültür. Türkiye’nin farklı iki bölgesi. Türkiye’mizin güzellikleri. Dolayısıyla karşılaştıkları olaylara verdikleri tepkiler de o oranda farklı oluyor. Bu tepkiler bazen çok komik durumların yaşanmasına neden olurken, bazen duygusal, bazense insanı düşünceye sevk ediyor. Kurmak istediğimiz konsept de tam olarak buydu açıkçası. İşin derinine indikçe böyle düşünmekle çok doğru bir karar verdiğimizi de daha iyi anlıyoruz. Çünkü farklılıkların buluşması, anlatmak istediğimiz hikâyenin ortaya çıkması için önemliydi. İzleyince siz de bu düşüncemizin ne kadar doğru olduğunu göreceksiniz."


Egeliler ve Karadenizliler kendi işleri gibi sahiplendi

İki farklı yörede çekimleri gerçekleştiren Ege'nin Hamsisi ekibi, yöre halklarının tepkilerinden de gayet memnun. Eşsiz, vatandaşların kendilerine olan desteğini "Olumsuz hiçbir tepki almadık. Son derece güzel, iyi ki bu işi yapıyoruz dediğimiz tepkilerle karşılaştık. Kendi hikayelerinin anlatıldığını görmek yöre halkını fazlasıyla mutlu ediyor. Bu da bize her şekilde yansıyor. Bu projeyi kendilerine ait bir iş olarak sahiplendiler. Öyle ki yöre halkından oynayanlar var. Üstelik izlerken gösterdikleri performans karşısında büyük bir şaşkınlık yaşıyorsunuz" diye anlatıyor.


Reyting savaşını kaybeden diziler sosyolojik olarak ülkemizle alakalı değil

Diziler arasında büyük bir reyting savaşı var. Özellikle geçtiğimiz sezon diğer yapımlarla başa çıkamayan diziler teker teker final yapıp ekrana veda etti. Ferhat Eşsiz diziden bu anlamda umutlu olduklarını söyleyerek şöyle konuştu:

"Evet dediğiniz gibi her sezon birçok proje yayın hayatına başlıyor. Ancak birçoğu kısa sürede final yapmak zorunda kalıyor. Bunun uzun uzun üzerinde konuşulması gereken birçok sebebi var. Birçok proje sosyolojik olarak ülkemizle alakalı değil. Zira sosyolojik olarak doğru zeminde hareket eden projelerin yoluna başarıyla devam ettiğini görüyoruz. Bu anlamda Ege’nin Hamsisi’nden umutluyum. Çünkü başta da dediğim gibi bu toprakların, bu topraklarda yaşayan insanların hikayesini anlatıyoruz."



#Ege'nin Hamsisi
#TRT
#Dizi
6 yıl önce