|

Şiir sevgisinin ilk alfabesi

Günışığı Kitaplığı yayıncılıktaki 20'inci yılını genç okurlar için hazırladığı özel şiir seçkisiyle kutluyor. 'Gece Uçuşları'nda Necip Fazıl'dan Nazım Hikmet'e, Ahmet Erhan'dan İbrahim Tenekeci'ye, 53 şairin umut, acı, özgürlük, memleket, gençlik temalı 159 şiiri yer alıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 00:01 - 7/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Günışığı Kitaplığı yayıncılıkta 20'ıncı yılı vesilesiyle genç okurlar için bir şiir seçkisi hazırladı. Akademisyen ve yazar İshak Reyna'nın çağdaş edebiyatımızdan özenle seçtiği 53 şairin 159 şiiri “Gece Uçuşları” kitabıyla gençlerle buluşuyor. Edebiyatın farklı türlerini tanımaya başlayan genç okurlar 'Gece Uçuşları' ile şiire doğru bir yolculuk yapacak ve şairleri keşfedecek. Günümüzden geriye doğru sıralanan 53 şairin her birinden seçilen üçer şiir, çağdaş şiirimizin söz ve biçim estetiğini, 20. yüzyıldan 21. yüzyıla geçirdiği değişimi örnekliyor.



EN İYİLERİNİ SEÇTİK


Okurlar kitapla birlikte Türkçe ve edebiyat derslerinden aşina olmadıkları isimlerle de tanışacak. Kitabı yayına hazırlayan İshak Reyna derledi. Reyna günümüzden geçmişe doğru 53 şairi ve şiiri nasıl belirlediklerini şu sözlerle anlattı: "20. ve 21. yüzyıl şiirimiz düşünüldüğünde 53 şair, makul kalınlıkta bir "tanışma seçkisi." Diyelim her haftayı bir şaire ayırdınız, yılınız dopdolu geçer şiirle." Şiirleri şairi en iyi şekilde temsil edecek şekilde seçtiklerini belirten Reyna “Şiirler, kimi daha çok kimi daha az tanınsa da, o şairi iyi temsil etsin diye düşünülerek seçildi. İlk karşılaşma için yeterince iştahlandırıcı bir sayı olduğunu umuyorum” dedi.



İZ BIRAKCAK BİR ESER


Günışığ Kitaplığı'nın Yayın Yönetmeni Müren Beykan ise Gece Uçuşları ile 20 yıllık hayallerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Her yaştan okura seslenecek bir şiir kitabı hazırladıklarını belirten Beykan şunları söyledi: "Edebiyatımızda 100 yılı aşan bir çerçevede farklı üsluptaki şairlerin çeşitli temalardaki şiirlerini arşiv niteliğinde bir seçkide toplamak hayalimiz, Gece Uçuşları'yla sonuçlandı. Bugün şiirin yeni iletişim ortamlarında sıkça kullanılması bile, gençlerin böyle bir şiir seçkisine ihtiyacını özetleyebilir. Gece Uçuşları, edebiyatımızda, gençleri gözeterek hazırlanan en kapsamlı seçkilerden olma özelliğiyle iz bırakacak bir kitap oldu. Dijital çağın gençliğine 53 şairi örneklerle tanıtmak, edebiyatımızın dil ve üslup çeşitliliği ve akıcılığıyla benzersiz bu türünü daha da sevdirmek istedik."



Ustalarla ilk tanışma


Gece Uçuşları özellikle 6, 7 ve 8'inci sınıf ve lise öğrencilerine yönelik hazırlandı. 159 şiirlik seçkide umut, acı, özgürlük, memleket, gençlik gibi temalar ön plana çıkıyor. Kitapta yer alan bazı şairler ve şiirleri ise şöyle: Melih Cevdet Anday (Olsun da Gör, Martılar, Telgrafhane), Necip Fazıl Kısakürek (Kaldırımlar-1, Mesafe, Hayret), Nazım Hikmet (Yaşamaya Dair-1, Onlar, Ceviz Ağacı), Ahmet Erhan (GSM, Bugün de Ölmedim Anne, E-mail), İbrahim Tenekeci (Yetim, Ekmek, Bazı Kişisel Durumlar), Haydar Ergülen (Adam, Eskiden Terzi, Mavi Geçti.)


#Nazım Hikmet
#Ahmet Erhan
#Gece Uçuşları
#Günışığı Kitaplığı
8 yıl önce