|

Sinema teröre darbe vurabilir

Türk askerlerinin şehit haberlerini duydukça çok üzüldüğünü söyleyen Gürcistanlı Yönetmen Eldar Shengelaia, terörü sinemanın gücüyle durdurmanın mümkün olacağını söylüyor ve ekliyor: Öyle güçlü bir film yapılır ki, o güçlü film derde derman olur, izleyicilerde etki uyandırır ve teröre darbe vurabilir.

Yeni Şafak
04:00 - 14/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 20:08 - 13/11/2015 Cuma
Yeni Şafak
6. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde onur ödülü alan isimlerden biri de Gürcistanlı Yönetmen Eldar Shengelaia oldu. Dog Rose (1996), Express - Bilgi (1993), Mavi Dağlar veya İnanılmaz Hikayesi (1983), Samanishvilis dedinatsvali (1977), Eccentrics (1973), Alışılmadık Bir Sergi (1968), Buzdan Yürek Efsanesi (1957) gibi filmlerin yönetmeni Shengelaia, Sovyet döneminde çektiği toplumsal gerçekçi filmler ile yıllarca isminden söz ettirerek 1985 yılında SSCB Devlet Ödülünü aldı. 1980'lerden sonra sinemayı bırakan yönetmen uzun yıllar da politika alanında çalışmalar yürüttü. Eldar Shengelaia ile festivalin açılışında terörizmi kınayan konuşması, kültürel anlamda Gürcistan-Türkiye ilişkileri ve iki ülke sineması üzerine hoş bir sohbet gerçekleştirdik.


6. Uluslararası Malatya Film Festivali'ne gelip onur ödülü almak sizde neler hissettirdi?

Festival vesilesiyle birçok arkadaş edindim. Malatya'yı çok gezdim ve enteresan şeyler buldum. İnsanların ilgisi çok güzel. Ben Türkiye'yi çok seviyorum. Bu gelişimde daha farklı bir izlenim edindim. Ödülü aldığım için çok sevinçliyim. Birçok festivalde ödül aldım ama Türkiye'de bu ödülü almak benim için çok daha değerli oldu.


Açılışta Türkiye-Gürcistan halklarının dostluğu üzerine konuştunuz ve terörizmi kınadınız. Bu izleyicilerde büyük yankı uyandırdı…

Türk vatandaşlarımıza başta huzur ve sağlık diliyorum. Geçenlerde şehit olan askerleri duydum ve benim evladım ölmüş gibi üzüldüm. Çok duygulandım. Terör problemi dünyanın her yerinde var. Bütün ülkelerin birbirine destek olarak el birliğiyle terörizmi yok etmesi gerekiyor.


GÜÇLÜ FİLM HER DERDE DEVA OLUR

Türkiye ve Gürcistan ortaklığı ile yapılacak sinema çalışmalarıyla teröre karşı duruş göstermek mümkün mü?

Filmin tek seferde bitirici bir gücü olamaz. Yalnız öyle güçlü bir film yapılır ki büyük bir etki yaratabilir. O güçlü film bir derde derman olur, izleyicilerde etki uyandırır ve teröre bir darbe de vurabilir.


Gürcistan'da Türk filmleri nasıl yankı buluyor?

Gürcistan'da çok fazla Türk dizileri izleniyor. Yalnız dizilerden başka kültürel anlamda pek bir şey göremiyoruz. Keşke burada olduğu gibi Tiflis'te, İstanbul'da ya da Batum'da Türkiye-Gürcistan film festivali olsa… .


Türk filmleri dizilerinin izlendiği kadar takip ediliyor mu?

Sadece Türk dizileri var Gürcistan'da… Sinema anlamında takip edemiyoruz. Geçmişte dizileri de göremiyorduk. Her zaman söylüyorum.. İki ülke insanlarının kültürel anlamda da kaynaşmaya ihtiyacı var.



Hayallerimizin filmini çekerdik


Sovyet döneminde çektiğiniz toplumsal gerçekçi filmler ile günümüz filmlerini karşılaştırabilir misiniz?

Eski dönemde olmayan şeylerin hayalini kurarak filmler çekiyorduk. Şimdi her şey var ve daha rahat.


1980'lerden sonra sinemadan uzaklaşıp neden siyaseti seçtiniz? Şimdiki şartlarda olsaydınız tercihiniz ne olurdu?

O dönemki şartlar çok zordu ve benim siyasette olmam gerekiyordu. O zamanlar elektrikler yoktu. Elektriğin olmadığı yerde film nasıl çekilebilinir? O dönemde en iyi yol siyasetti benim için. Her şey düzene girdikten sonra siyasetten çekildim.


Aynı şartlar bu dönemde olsaydı hangi yolu tercih ederdiniz?

Benim için sadece sinema var artık.



Kayısı Kar Korsanları'nın


Malatya Uluslararası Film Festivali'nde en iyi film ödülü, yönetmenliğini Faruk Hacıhafızoğlu'nun yaptığı Kar Korsanları'na verildi. Kristal Kayısı En İyi Yönetmen Ödülü'nün sahibi ise Abluka filmi ile Emin Alper oldu. Bu yıl 6'ncısı düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. Kristal Kayısı'nın bu yılki sahibi, 12 Eylül darbesi sonrasında Kars'ta yaşanan bir hikayeyi ele alan, yönetmenliğini Faruk Hacıhafızoğlu'nun yaptığı "Kar Korsanları" adlı film oldu. Uluslararası Uzun Film Yarışması'nda "En iyi film" ödülü "Free in Deed"e verildi. Ulusal Kısa Film Yarışması'nda "En iyi kısa film" ödülünü "Guneh" ve "Salı" filmleri paylaştı. "En iyi kadın oyuncu", "Nefesim Kesilene Kadar"daki performansıyla Esme Madra ve "Çekmeceler" filmindeki rolüyle Ece Dizdar arasında paylaştırıldı. "En iyi erkek oyuncu" ödülü, "Kasap Havası" filmindeki rolüyle İnanç Konukçu ve "Eksik-Sarmaşık"taki performansıyla Özgür Emre Yıldırım'a verildi. "En iyi senaryo"ya; "Eksik" filminin senaristleri Mehmet Kala ve Şeref Nokta, "En iyi yönetmen" ödülüne lise "Abluka" filminin yönetmeni Emin Alper görüldü.




#6. Malatya Uluslararası Film Festivali
#Malatya Uluslararası Film Festivali
#Faruk Hacıhafızoğlu
#Kar Korsanları
8 yıl önce