|

Sınıf duvarına sakin ve güvenli renkler

Ana sınıflarında duvarların sarı ağırlıklı renklerle, birinci sınıflarda turkuaz, 2. sınıflarda turuncu, 3. ve 4. sınıflarda sarı, turuncu, 5. ve 6. sınıfların turkuaz, mavi ve sarıyla boyanması başarıyı olumlu yönde etkiliyor.

Yeni Şafak
00:00 - 2/09/2001 Pazar
Güncelleme: 20:32 - 25/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Okullarda sınıflar ve dış cephe boyalarında kullanılan renklerin öğrencilerin başarısını, gösterecekleri performansı etkilediği bildirildi. Varoluş Psikolojik Danışmanlık Merkezi Genel Müdürü Uzman Psikolog Halis Özerk'den alınan bilgiye göre, renklerin, öğrenciler üzerinde yarattığı etki ve sembolüne göre iki işlevi bulunuyor. Örneğin beyaz temizliği sembol ederken, iticilik ve mesafe koyma etkisiyle kişiler üzerinde etki yaratıyor, siyah ise zarafeti sembol ederken, karamsarlık duygusu veriyor.



Özerk, okullardaki renk seçiminde çocuklar üzerinde yarattığı etkiye bakılarak tercih yapılması gerektiğini belirtti. 3-6 yaş dönemi çocukların eğitim aldıkları ana sınıflarında bu yaş grubunun problemli bir grup olması nedeniyle kırma, dökme, saldırganlık, inatçılığı önleyici renkler olan sakinleştirici sarı yoğunluklu, dinlendirici özelliği olan mat yeşil azınlıklı renkleri öneren Özerk, güvensizlik ve yeni bir çevreye girme dönemi yaşanan birinci sınıfta ise güven duygusu veren turkuazın kullanılması gerektiğini bildirdi.



Özerk, ikinci sınıfın da büyük önem taşıdığını belirterek, bu dönemin yüceltme döneminin en yoğun yaşandığı dönem olduğunu, canlılık, heyecan, barışın işareti olan turuncu rengin, öğrencilerin bu duygusunu en iyi yansıtan renk olduğunu belirtti. Özerk, yine güven, yaratıcılık ve canlılık dönemi olan 3 ve 4. sınıf döneminde sarı, turuncu ve zeytuni yeşilin tercih edilebileceğini, çocukların cinsel gelişimin başlaması ve bu gelişimi gizlemeleri nedeniyle büyük durgunluk içine girdikleri 5 ve 6. sınıfta ise bol oranda turkuaz, az oranda da mavi ve sarı renkleri önerdi.



Öteki sınıflarda beyaz, vaktinden önce ağırbaşlılık verecek lacivert, sıkıntıya neden olacak siyah ve kahverengi ile kararsızlık duygusu veren gri dışındaki tüm renklerin kullanılabileceğini anlatan Özerk, okulun dış cephesinin ise güven, huzur ve emniyeti yansıtan mavi, yeşil ve turuncu gibi renklere boyanması gerektiğini bildirdi. Özerk, öğretmenler odasında ise öğretmenleri dinlendirecek zeytuni yeşil ve yaratıcılığa yönlendirecek eflatunun kullanılmasının olumlu etki yaratacağını söyledi.



#Ana sınıfları
#Sakin ve güvenli renkler
#Psikolojik Danışmanlık Merkezi
#Uzman Psikolog Halis Özerk
23 yıl önce