|

Sivas müziği UNESCO ile tescillenecek

Aşık Veysel'in de aralarında bulunduğu onlarca ozanı yetiştiren "aşıklar diyarı" Sivas'ın müziğinin tescillenmesi için belediyenin UNESCO'ya yaptığı ön başvuru kabul edildi.

Yeni Şafak
10:06 - 12/09/2017 Salı
Güncelleme: 10:07 - 12/09/2017 Salı
AA
Sivas'ın müziğinin tescillenmesi için belediyenin UNESCO'ya yaptığı ön başvuru kabul edildi.
Sivas'ın müziğinin tescillenmesi için belediyenin UNESCO'ya yaptığı ön başvuru kabul edildi.

Dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in memleketi, "aşıklar diyarı" Sivas'ın müziğinin tescillenmesi amacıyla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) yapılan ön başvuru kabul gördü.

Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındıran Sivas, yetiştirdiği ozanları ve aşıklarıyla da dikkati çekiyor.

Halk kültürü, buradan çıkan önemli değerleri, davul, tanbur, bağlama, ut gibi enstrümanların yapım ve icra teknikleriyle müzik alanında ön plana çıkan Sivas'ta aşıklık geleneği bütün canlılığıyla yaşatılıyor.

Aşıklar bayramı

Türkiye'de ilk "aşıklar bayramı"nın yapıldığı Sivas'ta, kent merkezindeki Aşıklar Kültür Derneğinde buluşan saz ve söz ustaları, sazları eşliğinde türküler okuyup, atışıyor.

Yine dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in Sivrialan köyündeki evinin müze dönüştürülmesiyle, ozanlık geleneği de gelecek kuşaklara aktarılıyor.

Sivaslı bağlama ustası Şentürk İyidoğan'ın saz imalat atölyesinin karşına kurduğu Ozanlar Müzesi ise kentin bu konudaki zenginliğini gösteriyor.

Sivas Belediyesi de Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Aşık Ruhsati, Muzaffer Sarısözen, Muhlis Akarsu, Sefil Selimi, Zaralı Halil, Feyzullah Çınar ve Abdullah Papur gibi ozanları yetiştiren, türkü dağarcığına yüzlerce eser kazandıran aşıklar kentinin müzik alanındaki birikimini tescil ettirmeyi amaçlıyor.

#Aşık Veysel
#UNESCO
7 yıl önce