|

Siyanür nedir?

Savcılık, Vatan Şaşmaz'ın öldürülmesinden önce Filiz Aker’in cep telefonundan “Kadavra bağışı nasıl yapılır?”, “Siyanür nedir?” ve “Ölü insanın vücudu neden sertleşir” gibi araştırmalar yaptığını tespit etti. Bunun üzerine sosyal medyada "Siyanür nedir?" sorusu dolaşmaya başladı. İşte "siyanur nedir?" sorusunun cevabı...

Yeni Şafak
08:55 - 9/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 09:24 - 9/05/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Siyanür zehirli bir madde olarak biliniyor.
Siyanür zehirli bir madde olarak biliniyor.

Vatan Şaşmaz cinayetindeki yeni gelişmelerden sonra Siyanür nedir? Siyanür ne demek? Nerelerde kullanılır? soruları da sosyal medyada konuşulmaya başladı.

Siyanür nedir?

Kimyasal anlamda siyanür, bir karbon ve bu karbona bağlı üç azot atomu içeren bileşiklere verilen isimdir. Siyanürün organik ve inorganik şekilde bulunduğu bilinir. Endüstriyel anlamda üretilip, yine bu alanlarda kullanılan siyanür de oldukça faal. Siyanür, hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyen metal tuzlarından meydana gelir. Siyanürün kendisi ve türevleri, zehir maddeleri arasında yer alır.

Siyanür, hepsi çok şiddetli zehirli olan hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyebilen metal tuzlarının genel adı olarak biliniyor. Sodyum siyanür ve potasyum siyanür en önemlileri arasında yer alır. Endüstride ısıtılmış kuru karbonlar üzerinden, amonyak (NH3) ve CO gazlarının karışımı geçirilerek elde edilirler.

Siyanür ve bileşikleri kimyasal yollarla üretilebildiği gibi, bazı bitkiler ve hayvanlarca da üretilir. Siyanürü doğal olarak üreten birçok bitki, bakteri ve böcek vardır. Kiraz, badem, kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır siyanürlü bileşikleri doğal olarak üretir.

Madencilikteki kullanımı

Madencilikte siyanür kullanımı 1880'li yıllara dayanır. Özellikle metallerin üretiminde kullanılan siyanürün, günümüzde altın ve gümüş üretiminde çevreye zararı olmayan alternatifi vardır; bu alternatiflere örnek olarak tiyo üre verilebilir. Ancak üretim sonucu oluşan artıklardaki siyanürü uzaklaştırmak INCO prosesi ile mümkündür . Bununla birlikte siyanür bozundurma ünitesi bulunmayan tesislerde siyanür artıklarının, yeraltı sularına karışma ihtimali vardır.. Dünyanın en güvenli sayılan siyanürlü altın işletmelerinde bile çevre felaketleri gözlenmiştir. Ancak uygun bozundurma ünitesi (INCO) ve standartlara uygun olarak yapılmış bir atık barajı ile bu tür problemler bertaraf edilebilmektedir.

#Siyanür
6 yıl önce