|

Suriye arısı gen kaynağına girdi

Anadolu arılarına ilişkin gen kaynaklarını toplayan Tarım ve Orman Bakanlığı, Hatay’da tespit edilen ‘Suriye arısı’nı da gen kaynağı kayıtlarına ekledi.

Yasemin Asan
04:00 - 25/03/2019 Pazartesi
Güncelleme: 23:39 - 24/03/2019 Pazar
Yeni Şafak
Bakanlık, Hatay’da tespit edilen ‘Suriye arısı’nı gen kaynağı kayıtlarına ekledi. ​
Bakanlık, Hatay’da tespit edilen ‘Suriye arısı’nı gen kaynağı kayıtlarına ekledi. ​

Bakanlık, üniversiteler ve Arı Yetiştirici Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen araştırmalar sonucunda Suriye arısının tespit edildiği çalışma kapsamında bugüne kadar, Kırklareli’nde ‘Trakya arısı’, Düzce’de ‘Yığılca arısı’, Muğla’da ‘Ege arısı’, Çorum’da ‘Orta Anadolu arısı’, Zonguldak’ta ‘Batı Karadeniz arısı’ Türkiye’nin gen kaynağı olarak tespit edildi.

DAMIZLIK FAKTÖRÜ

Çalışmayla, bu arı ekotiplerinin bölgelerinde saflığının korunması,
ülke arı genetik zenginliğinin sürdürülmesi ve yapılacak ıslah çalışmalarında öz kaynak olarak kullanılması, uzun yıllar bölge
ve ülke arıcılığının damızlık talebine katkı sağlamasında önemli rol oynayacak.

ARICILIĞA DESTEK ARTTI

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı geçen yıl hayvancılığın desteklemesi kapsamında arıcılık desteğini de sürdürüyor.
Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı 52 bin 741 arıcıya 70 milyon 511 bin 740 TL arılı kovan destekleme ödemesi ile bin 999 arıcıya 1 milyon 402 bin 525 TL tutarında ana arı/damızlık ana arı destekleme ödemesi yapıldı.
Ödemeler bu yılın ilk aylarında gerçekleşti. Ayrıca, 34 ilde arıcılık malzeme ve ekipman desteğine 4 milyon 821 bin 488 TL hibe desteğinde bulunuldu.
#Suriye
#Hatay
5 yıl önce