|

Suriye'den kaçtı Türkiye'de patron oldu

Suriye'deki iç savaştan dolayı üniversite öğrenimini yarıda bırakarak 19 yaşında Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Duaa Alhussain, İstanbul'da geçim derdiyle açtığı emlak ofisini kısa sürede büyüterek, turizmden ticarete kadar pek çok alanda hizmet veren bir iş kadını oldu.

Yeni Şafak
12:26 - 14/12/2015 Pazartesi
Güncelleme: 10:31 - 14/12/2015 Pazartesi
AA

Alhussain'in hayat hikayesi Suriye'den kaçarak Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine sığınmak zorunda kalan yaklaşık 5 milyon Suriyeli'ye örnek teşkil etti.



Alhussain, Suriye'de Esed rejiminin baskısının arttığı, iç savaşın başladığı ve can güvenliklerinin tehlikeye girdiği bir dönemde ailesiyle birlikte Türkiye'ye sığındıklarını anlattı.



Şam'dan İstanbul'a uzanan yolculuğuna "rejim baskısı ve bombaların" neden olduğunu söyleyen Alhussain, Suriye'de ailesiyle birlikte yaşadığı zor günlerin ardından, Türk insanının yardımseverliğiyle hayata tutunduklarını belirtti.





Biyomedikal mühendisliği öğrenimini yarıda bırakarak ailesiyle birlikte Türkiye'ye sığındığını ifade eden Alhussain, "Şam'da yaşıyorduk. Rejimin baskıları, silahlar ve bombalar vardı. Bir yere çıkamaz olduk. İnsanlar sorgusuz alınıyor, hapse götürüyorlardı. Birçok arkadaşım ve akrabam öldürüldü. Bu baskılara daha fazla dayanamadık. Can güvenliğiniz tehlikede olduğu için 2013'te Türkiye'ye kaçtık. Türkiye'ye geldiğimde henüz 19 yaşındaydım" dedi.



İstanbul'a yerleştikten sonra ailesinin geçimini sağlamaya yönelik çeşitli girişimleri olduğunu anlatan Alhussain, arkadaşlarıyla birlikte özellikle Arapların mağduriyetlerini gidermek, onlara ev bulmak için küçük bir emlak ofisi açtıklarını aktardı. Alhussain, daha sonra Türkiye'ye gelen Arap turistlere hizmet veren bir şirket haline dönüştüklerini, Türkiye ile Arapça konuşan ülkeler arasında ticari bağlantı kurduklarını kaydetti.



"Türkiye hiçbir ülkenin yapmadığını yaptı"


Kısa sürede işini büyüterek küçük bir emlak ofisinden, 8 kişinin çalıştığı, İstanbul'da 3 şubesinin bulunduğu bir işletmeye dönüştüklerine dikkati çeken Alhussain, Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a olan minnettarlığını ise şu sözlerle anlattı:



"Türkiye bize hiçbir ülkenin yapmadığını yaptı. Türkiye'de çok güzel insanlar var. Benim gibi Suriyelilere bu güzel ülke kapılarını sonuna kadar açtı. O yüzden Türkiye'ye ve özellikle ülkenin lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Bunlar asla unutulmaz."



Türkiye'ye geldikten sonra kısa sürede Türkçe öğrendiğini belirten Alhussain, "İşlerimiz artık çok iyi gidiyor. Gelecek yıllarda çalışan sayımızı artırmak istiyoruz" diye konuştu.



Suriye'de yarım bıraktığı üniversite eğitimine Türkiye'de işletme okuyarak devam eden Alhussain, eski huzurlu günlerine kavuşması durumunda ülkesine dönmek isteyeceğini ancak Suriye'nin her geçen gün daha da karışık bir hal aldığını söyledi.



#Duaa Alhussain
#suriye turkiye
#mülteci
8 yıl önce