|

Suriyeli çocuklar mesajlarını dergiyle verdi

Semerkant Yayınları tarafından "Türkiye Arapça Kitap Fuarı"na özel yayımlanan Arapça çocuk dergisinde Suriyeli çocukların resimleri ve mesajları yer alıyor.

Yeni Şafak
13:53 - 18/02/2016 Perşembe
Güncelleme: 11:54 - 18/02/2016 Perşembe
AA

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve Haşimi Yayınları iş birliğiyle düzenlenen "Türkiye Arapça Kitap Fuarı" için özel olarak hazırlanan "Semerkant Arapça Çocuk Dergisi" mülteci çocuklarla buluştu.



Sultanahmet Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşen fuarda açıklamada bulunan Semerkant Arapça Çocuk Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hülya Çullu, asıl mesleğinin işitme engelliler okulunda öğretmenlik olduğunu belirterek, "Bir süre önce Balat'ta bir kafede Suriyeli aileler için yardım toplayan bir grupla tanıştım. Ben de bir şeyler yapmak istedim ve Suriyeli çocuklara yönelik, uzmanlık alanım olan sanatla terapi yapmaya karar verdim. Aynı kafenin üst katında haftada bir gün Suriyeli çocuklarla buluşup onların resim çizerek tedavi olmalarına yardım etmeye başladım" dedi.



"Suriyeli çocuklar kan ve bayrak resimleri çiziyorlardı"


Çullu, çok dar bir alanda çocuklarla toplanarak resim terapisi yapmaya başladıklarını söyleyerek, şu bilgileri verdi:



"Suriyeli çocuklar ilk resim yapmaya başladıklarında daha çok, kan ve bayrak resimleri çiziyorlardı. Çok enteresan resimler yapıyorlardı. Örneğin bir çocuğumuz içinde Suriye bayrağı olan bir kalp çizdi. 6-7 yaşlarında bir çocuk çizdiği bu resimle ülkesinin kan gölüne dönüştüğünü anlatmaya çalışıyordu. Çizdikleri resimlerde çocukların savaştan nasıl etkilendiği çok net bir şekilde görülüyordu."



"Bombalara dayanabiliyorduk ama açlığa dayanamadık"


Çocuklarla birlikte yapılan resim çalışmalarına katılan Suriyeli ressam Fatma Zeyyat da, yaklaşık iki yıl önce eşiyle birlikte Halep'ten İstanbul'a geldiğini dile getirerek, "Bombalara dayanabiliyorduk ama açlığa dayanamadık. Balat'ta Suriyeliler için açılan 'Derviş Baba' okuluna Türkçe öğrenmek için gittim. Bir süre sonra oradaki çocuklarla resim yapmaya başladım. Hülya Çullu hocayla tanıştım ve o da beni resim yapmak konusunda cesaretlendirdi" diye konuştu.



#Türkiye Arapça Kitap Fuarı
#Semerkant Yayınları
#Semerkant Arapça Çocuk Dergisi
8 yıl önce