|

Tiyatronun kalbi Adana'da atacak

Adana'da Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları- Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 27 Mart- 30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Yeni Şafak
16:55 - 18/03/2016 Cuma
Güncelleme: 14:55 - 18/03/2016 Cuma
DHA

Bu yıl 18'inci kez tiyatro tutkunlarıyla buluşacak olan Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'nin etkinlik programı açıklandı. Dünya Tiyatrolar Günü'nde perdelerini açacak festivalde Türkiye'den 16, yurt dışından 7 olmak üzere toplam 23 oyun sahnelenecek. Festivalin açılış oyunu 'Hoşgeldin Boyacı' Tiyatro Martı tarafından 27 Mart saat 20.00'de Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nde izleyiciye sunulacak.



Festivale yurt dışından Almanya, İspanya, Hollanda, Makedonya ve Gürcistan'dan tiyatro toplulukları katılacak. Almanya'dan Familie Flöz tiyatro topluluğu 'Hotel Paradiso', İspanya'dan Yllana Prodüksiyon 'Simsarlar', Hollanda'dan Yerli Yersiz Prodüksiyon 'Yerli Yersiz Kabare', Makedonya Üsküp Arnavut Tiyatrosu 'Macbeth' ve Gürcistan Kote Marjinashvilli Devlet Dram Tiyatrosu 'Bir Delinin Hatıra Defteri' ve 'İsimsiz Yıldız' adlı oyunlarını sergileyecek.




DT ve özel tiyatrolar


Yurt içinden Devlet Tiyatroları (DT) bünyesinden Sivas Devlet Tiyatrosu 'Üç Tekerlekli Araba' ve İzmir Devlet Tiyatrosu 'Kurban' adlı oyunları, özel tiyatrolardan ise Tiyatro Martı 'Hoşgeldin Boyacı', Yolcu Tiyatro 'Kapıların Dışında', Siyah Beyaz Tiyatro 'Tesir', Hayal Perdesi 'İmparatorluk Kuranlar', Talimhane Tiyatrosu 'Göl Kıyısı', Tiyatro Kare 'Fosforlu Cevriye', Sadri Alışık Çolpan İlhan Tiyatrosu 'Frankenstein', Semaver Kumpanya 'Cimri' ve Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu 'Ödünç Yaşamlar' ve 'Asi Kuş'u sahneleyecek.


Festivale İspanya'dan katılacak La Tal Theatre, kukla tiyatrosunun başarılı bir örneği olan 'Carillo' ile 22 ve 23 Nisan'da saat 20.00'de Adana Tren Garı Meydanı'nda Adanalılara açık hava gösterisi izletecek. Genç tiyatro topluluklarının alternatif tiyatro oyunlarına da yer açan Adana Tiyatro Festivali'nde, Tiyatro Alesta 'Erkek Parkı', Seyyar Tiyatro 'Ben Pier Riviere' ve 'Trom', Ekip Tiyatrosu 'İki Kapılı Ev' adlı oyunlarını Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Sanat Galerisi'nde sergileyecek. Ayrıca festival boyunca Karagöz yapım ve oynatımı, oyun yazarlık, aksiyon stratejileri, kukla yapımı ve oynatımı, atık malzemelerden kostüm yapımı, çocuklarla maske yapımı, deri el sanatları, beden yoluyla Macbeth'in keşfi konularında atölye çalışmaları yapılacak.






Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü


Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara 2005 yılından bu yana verilen 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' açılış töreninde sahibini bulacak. Ödülü bugüne kadar; Cüneyt Gökçer (2005), Macide Tanır (2006), Bozkurt Kuruç (2007), Yıldız Kenter (2008), Genco Erkal (2009), Müşfik Kenter (2010), Gülriz Sururi (2011), Haldun Dormen (2012), Rutkay Aziz (2013), Prof. Zeliha Berksoy (2014) ve Cihan Ünal (2015) almıştı.



17 yılda 1 milyon izleyici


Adana Tiyatro Festivali, 17 yılda 42 ülkeden 87 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçıyı ağırladı. Türkiye'den özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları'nın sahnelediği oyunlar da dahil toplam 316 oyun ve 679 temsil düzenlendi. Adana Tiyatro Festivali'nde sahnelenen oyunlar bugüne kadar 1 milyona yakın seyirci tarafından izlendi.


#Tiyatronun kalbi Adana'da atacak
#Uluslararası Adana Tiyatro Festivali
8 yıl önce