|

Turistik mağara yeniden turizme kazandırılıyor

Zonguldak'ta, galeri, sarkıt, dikit, travertenler ve milyonlarca yıllık mercan fosilleriyle ziyaretçilerin ilgisini çeken ve 2013'ten beri ziyarete kapalı olan Gökgöl Mağarası, tadilatların ardından yeniden ziyarete açılacak.

Yeni Şafak
11:06 - 17/03/2016 Perşembe
Güncelleme: 09:06 - 17/03/2016 Perşembe
AA

Zonguldak

'ta, galeri, sarkıt, dikit, travertenler ve milyonlarca yıllık mercan fosilleriyle ziyaretçilerin ilgisini çeken

Gökgöl Mağarası

, tadilatların ardından yeniden ziyarete açılacak.



Temiz havasıyla insanları stresten arındırdığı belirtilen 3 bin 250 metre uzunluğundaki Gökgöl Mağarası'nın, turizme açık olan 875 metrelik bölümü ziyaretçilerden ilgi görüyor.



Yaklaşık 3 yıl önce su bastığı için ziyarete kapatılan mağara, valiliğin çabaları sonucu tadilata alınmasının ardından 2 Mayıs'ta yeniden ziyarete açılacak.



Tadilat ve düzenlemeden sonra açıldı


Vali Ali Kaban, gerekli tadilat ve düzenlemelerin yapıldığı Gökgöl Mağarası'nda incelemelerde bulundu ve mağaranın farklı bir yüzüyle yeniden hizmete gireceğini söyledi. Mağarayı 3 yıl önce su basması nedeniyle zorunlu olarak ziyarete kapattıklarını, sorunun tekrar yaşanmaması için yaptıkları çalışmaların yanı sıra bir dizi tadilat da gerçekleştirdiklerini anlatan Kaban, şöyle konuştu:



"Mağarayı su basmasının ardından Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ile bir çalışma yaptık. Sorunun çözülmesi için mağaraya pompa sistemi kurarak, su basmasını engelleyecek bir sistem gerçekleştirdik. Mağaranın elektrik sisteminde güçlü ısı yayan projektörler vardı, onlar çıkartıldı. Projektörler, elektrik sarfiyatı olan ve mağarayı hiçbir şekilde ısıtmayan 'soğuk kaynak' dediğimiz lambalarla değiştirildi. Daha önce aşırı ışıktan ve ısıdan kaynaklanan sebeplerle formu bozulan bir kısım sütunlar eski doğal hallerini almaya başladı."



#Zonguldak
#Gökgöl Mağarası
#Vali Ali Kaban
8 yıl önce