|

Türk müziğine yön verdi

Yirminci yüzyıl Türk musikisinin en önemli isimlerinden Tanburi Cemil Bey’in oğlu Mesud Cemil’in mızrabı, yayı ve kalemi Hüseyin Kıyak tarafından kitaplaştırıldı. Kıyak’ın yedi yıl süren kapsamlı çalışmasında elde ettiği belge, nota ve yazılar kitapta yer buldu. Kıyak, Mesud Cemil’in Türk müziğine radyoda, icralarında ve yazılarında yön verdiğini dile getirdi.

Harun Karabuç
04:00 - 1/01/2019 Tuesday
Güncelleme: 02:37 - 1/01/2019 Tuesday
Yeni Şafak
Tanburi Cemil Bey’in oğlu Mesud Cemil
Tanburi Cemil Bey’in oğlu Mesud Cemil

Tanburi Cemil Bey’in oğlu, spiker, tanburi, koro şefi, programcı ve bir müzik otoristesi olan 20. yüzyılın büyük ismi Mesud Cemil’in hayatı Hüseyin Kıyak tarafından kitaplaştırıldı.

Kubbealtı Neşriyat’ın yayımladığı kitapta sanatçının şimdiye kadar yayımlanmamış belgeleri, notaları ve fotoğrafları yer alıyor.
Ayrıca Mesud Cemil’in daha önce dergi ve gazetelerde yayımlanan yüzden fazla makalesi, mektupları, radyo konuşmaları metinleri, ilk kez yayımlanan Türk Müziği tarihi ders notları ve Kutbü’n-nayi Osman Dede hakkındaki mezuniyet tezi, kendi öyküleri röportajları ve bestelediği eserlerin notaları da var.


KOROYU DİSİPLENE EDEN İLK İSİM

  • Kitabı 7 yılda hazırlayan Hüseyin Kıyak, Mesud Cemil’in müzik tarihindeki önemini şöyle anlattı: “20. yüzyılın müzik dünyasındaki en önemli kişi diyebiliriz. Müziğin gidişatına yön veren, 1930’lardan 1970’lere kadar bu ülkede müzik hayatının önemli bir kurumu radyonun başı. Gecesi gündüzü radyoda geçiyor. Türk müziğinde koroyu, toplu icrayı zapturapt altına alan ve belli bir disiplene sokan ilk kimse. Batı eğitimi de aldığı için Türk müziğinin toplu icrasına da yön verme ihtiyacı hissetmiş.
Mesud Cemil’in dönemin politik musiki tartışmaların odağında olduğunu belirten Kıyak, “O dönem yeni bir ulus yaratma düşüncesiyle beraber Türk müziğinin kökleri de tartışma konusu. Mesud Cemil de bu atmosferden etkileniyor.
Bir taraftan da bu müziğe Osmanlı müziği mi, klasik müzik mi yoksa Türk sanat müziği mi diyelim tartışmaları oluyor. Benim tespit edebildiğim kadarıyla Türk Sanat müziği ismini ilk teklif eden kişi Mesud Cemil.
#Mesud Cemil
#Hüseyin Kıyak
5 years ago