Türkiye'de 240 bin kunduracı göğsü, 80 bin de güvercin göğsü hastası var

13:59, 21/06/2020, PazarG: Güncelleme: 14:03, 21/06/2020, Pazar
AA
Türkiye'de 240 bin kunduracı göğsü, 80 bin de güvercin göğsü hastası var
ARŞİV

Göğüs Duvarı Deformiteleri ve Pektus Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yüksel, Türkiye'de ortalama 240 bin kunduracı göğsü, 80 bin de güvercin göğsü hastasının bulunduğunu, genetik yatkınlığı olan bu hastalığın büluğ çağında teşhis edildiğinde tedavisinin rahat olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Yüksel, yaptığı yazılı açıklamada, 22-27 Haziran'ın pektus hastalığı ile ilgili toplumsal farkındalık haftası olduğunu belirtti.

Pektus hastalığının, göğüs duvarının şekil bozukluğu olduğunu, halk arasında göğüs kafesi içeri çökük olursa kunduracı göğsü, dışarı çıkık olduğunda da güvercin göğsü olarak bilindiğini aktaran Prof. Dr. Yüksel, şunları kaydetti:

  • "300 doğumda bir kunduracı göğsü, bin doğumda bir de güvercin göğsü görülmektedir. Ülkemizde ortalama 240 bin kunduracı göğsü, 80 bin de güvercin göğsü hastası var sayılıyor. Genetik yatkınlığı olan bu hastalık, büluğ çağında teşhis edildiğinde tedavisi de bir o kadar rahat oluyor. Göğüs duvarındaki şekil bozukluğu, kalbe ve akciğere baskı yapar. Çocukta nefes darlığı ve çabuk yorulma görülür.
  • ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ
  • 12-16 yaş aralığındaki çocukta göğüs duvarında ufak bir deformasyonla birlikte nefes darlığı ve çabuk yorulma belirtileri olan hasta zaman kaybetmeden göğüs cerrahi kliniğine ya da derneğimize başvurabilir. Erken tanı her zaman tedavide çok önemlidir. "

Öte yandan 24 Haziran'da 21.00-22.00 saatleri arasında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 22.00-23.00 saatleri arasında da Galata Kulesi pektus hastalığıyla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla turuncu renk ile aydınlatılacak.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026