|

Türkiye'nin 'Einstein'ları bir sınıfta toplandı

YÖK, fizik, kimya, biyoloji ve matematikte tüm üniversitelerden ilk 3’e giren 77 öğrenciyi aynı sınıfta buluşturdu. Öğrencilerin projeleri şimdiden TÜBİTAK’tan kabul gördü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakından takip ettiği üstün başarı sınıfı İstanbul Üniversitesi'nde eğitimlerine devam ediyor.

Yeni Şafak
10:48 - 15/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 12:29 - 15/10/2018 Pazartesi
Diğer
77 kişiden oluşan üstün başarı sınıfı İstanbul Üniversitesi'nde eğitimlerine devam ediyor.
77 kişiden oluşan üstün başarı sınıfı İstanbul Üniversitesi'nde eğitimlerine devam ediyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) dünyada bir ilki gerçekleştirerek Türkiye genelindeki tüm üniversitelerin fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerine ilk 3 sırada yerleşen öğrencileri tek çatı altında topladı. Türkiye'ye daha fazla bilim insanı kazandırmak amacıyla yapılan Temel Bilimler Programı kapsamında toplam 77 öğrenci İstanbul Üniversitesi'nde oluşturulan üstün başarı sınıflarında bir araya getirildi. Geçen yıl başlatılan program kısa sürede meyvelerini vermeye başladı. Öğrenciler henüz birinci sınıfta olmasına rağmen ulusal ve uluslararası onlarca proje geliştirdi.

TÜBİTAK'tan kabul gördüler

Sabah'ın haberine göre, 3 öğrenci farklı konularda uluslararası fizik kongresinde sunumlar yaptı. 6 matematik öğrencisi 6 projeyle TÜBİTAK'a başvuru yaptı. Bunların 2'si hemen kabul gördü, kalan 4'ü ise bazı değişikler yapıldıktan sonra kuruma tekrar sunulacak. 2 öğrenci de kozmoloji alanında alternatif evren modelleri üzerinde proje çalışmaları yapıyor. 9 Ekim 2017'de başlatılan programın ikinci yılında ise yine üniversitelerin fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerine ilk 3 sırada yerleşen toplam 60 öğrenci kabul aldı. Aylık 950 TL burs alan öğrencilere 6 yurtta ücretsiz konaklama da sağlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yakından ilgileniyor

Başkanı Yekta Saraç "Program önümüzdeki yıl daha iyi sonuçlar verecek. Amacımız Türkiye'ye entelektüel bilim insanı yetiştirmek. Programa Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da destek veriyor. Kendisine bu konu hakkında düzenli brifingler veriyoruz" dedi.

#​YÖK
#İstanbul Üniversitesi
#fizik
#kimya
#biyoloji
6 yıl önce