|

Türkiye’nin örümcek adamı

Çanakkale’de yaşayan Turan Matur, 20 yıldır minare tepelerinde ekmek parası kazanıyor. Bu işi ve yükseği sevdiğini anlatan Turan Matur, kendisini görenlerin "örümcek adam", "sen delisin" gibi sözler sarf ettiğini söylüyor.

Yeni Şafak
10:07 - 8/05/2018 вторник
Güncelleme: 10:18 - 8/05/2018 вторник
IHA
Turan Matur, minarelere tırmanarak bakımını yapıyor.
Turan Matur, minarelere tırmanarak bakımını yapıyor.

Çanakkale’nin Kepez beldesinde yaşayan 4 çocuk babası 40 yaşındaki Turan Matur, rızkını yükseklerde arıyor. Matur, 20 yıldır ülkenin dört bir yanındaki minareleri tamir ediyor. Minare tepelerine makara yardımıyla iple tırmanıp, tamir ve boyasını yapan Matur, işini severek yapıyor.

Yükseklik korkusu olmadığını ve adrenalini sevdiğini belirten Matur, haftada bir minareyi boyuyor.

20 yıldır cami minarelerinin tamirini yaparak ailesinin geçimini sağladığını ifade eden Turan Matur, "Allah rahmet eylesin, Minareci Yakup Usta vardı. Onunla çalıştık camide. O minare boyuyordu. Bende de yükseklik korkusu yok. Adrenalini severim. Biraz heyecanlı, maceralı işler hoşuma gider. Onunla beraber sonra ben minareye çıktım. Bana öğretmesini istedim. Sonra ’Tamam’ dedi ’Gel yanıma.’ Ondan sonra gittim yanına çalıştım. Allah razı olsun bana öğretti. O zamandan beri yapıyorum. Yaklaşık 20 yıldır" dedi.
"Aslında çok zordur. Bilen bilmeyenler için de çok zordur. Bir de korkusu olanlar için zordur. Ama yükseği sevenler için çok güzeldir. Hani bir zorluğu yoktur, keyfi vardır"


'Buraya bir deli lazım'

Türkiye genelinde çalıştığını söyleyen Matur, "Bir zaman Rize’ye gitmiştim. Bana orada ’örümcek adam’ diyorlar. Bir kişi geldi dedi ki, ’Sen delisin.’ Neden? dedim. ’Yukarılara çıkıp buraları boyuyorsun’ dedi. Ben de ’Buraya bir deli lazım’ dedim. Minarelere usta lazım. Biz de bu işi yapmanın, bu yolla para kazanmanın gururunu yaşıyoruz. Şükrediyorum bu minarelere hizmet ettiğim için. Bu vesile ile çoluk çocuğuma rızık götürdüğüm için Rabbime şükrediyorum. Severek yapıyorum bu mesleği" dedi.

#Rize
#minare
#cami
6 лет назад