|

Üç kuşak bu sergide

Sanat eğitiminin önemini vurgulamak için düzenlenen "​Sanat Üretenler-Sanat Öğretenler" sergisinin ikincisi İş Sanat Kibele Sanat Galerisi'nde açıldı. Sergide 1970'li yıllardan günümüze iki ve üç kuşağa uzanan 85 eğitimci ve ressam bir araya gelerek tarihsel düzlemde usta-çırak ilişkisinin serüvenini ortaya koyan işlere imza attı.

Yeni Şafak ve
03:00 - 27/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 22:32 - 26/04/2016 Salı
Yeni Şafak

Ressam-eğitimci kuşakları buluşturan “Sanat Üretenler-Sanat Öğretenler” sergi dizisinin ikinci bölümü İş Sanat'ta açıldı. İlkinde 1930'lardan 70'lere uzanan süreçte sanat eğitmenlerinin eserlerine yer veren sergi bu kez ikinci kuşak eğitmen ve öğrencilerin özgün yapıtlarını ortaya koyuyor. Küratörlüğünü Deniz Erbaş'ın yağtığı sergide, 85 eğitimci-ressam yer alıyor. Erbaş sergiyi “İki- üç kuşak bu sergide biraraya geldi. Ressamlarımız tarihsel olarak sanat eğitimi meselesine değiniyorlar” sözleriyle özetliyor.



ŞİMDİ MESLEKTAŞLAR


Tarihsel bir sürekliliğin izini süren sergi, bu kez 1970 sonrası kurulan sanat eğitimi bölümlerinde, güzel sanatlar enstitü ve fakültelerinde hocalık yapmış, aktif sanat yaşamıyla ülke sanatında belli bir yer edinmiş eğitimci sanatçıları konuk ediyor. Eserlerini sanatseverlerle buluşturan eğitmenlerin çoğunun hocası olan Prof.Dr.Veysel Günay da sergide yer alan isimlerden. Günay, “Bir zamanlar öğrencim olanlar şimdi meslektaşım. Çıraklar yetiştikten sonra ustalarını terk eder. Benim öğrencilerim de beni terk edip özgün eserlerini ortaya koydular” diye konuştu.





ORGANİK BAĞ KOPMADI


Sergide 70-80 arası dönemin ressamlarının bir önceki kuşaktan kopuk çalışmalar yapmadığını belirten Günay, günümüze yaklaştıkça öğrencilerinin farklı teknikler kullandığını fakat organik bağı koparmadıklarını söylüyor. Hem sanatçı hem eğitimci olarak gençlere yetenekleri doğrultusunda imkanverilmesi gerektiğine değinen Günay, "Var olanı devam ettirmek çok tehlikelidir. Sanat ve bilime karışılmamalı. Gençleri kendi dönemlerini oluştururlar. Tarih boyunca Yunan'ı, Mısır'ı, Efes'i ya da Osmanlı'yı hep kervansaraylarıyla ya da verdikleri eserlerle, sanatlarıyla tanıdık. Sanat olmasa geçmişi de tanıyamayız" dedi. Sergi 25 Haziran'a dek sürecek.


#Sanat Üretenler
#Sanat Öğretenler
#Sanat eğitimi
#Kibele Sanat
8 yıl önce