|

UNESCO'nun iki listesinde yer alan tek şehir

Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hititlerin başkenti Hattuşa, UNESCO'nun "Dünya kültür mirası" ve "Dünya belleği" listelerine alınmasının yıl dönümlerinde, kutlamaya hazırlanıyor.

Yeni Şafak
10:30 - 9/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 09:17 - 9/04/2016 Cumartesi
AA

UNESCO'nun "Dünya kültür mirası" ve "Dünya belleği" listelerindeki tek antik şehir unvanına sahip Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hititlerin başkenti Hattuşa, iki gün sürecek etkinlikte Türkiye'de görev yapan büyükelçileri ağırlayacak.



Etkinlik öncesi "drone" ile havadan görüntülenen "Tarihi Milli Park" Hattuşa, antik şehri çevreleyen 6 kilometrelik surları, anıtsal kapıları, 71 metre uzunluğundaki yeraltı geçidi, Büyükkale'deki sarayı, açığa çıkarılan 31 tapınağı, kentin kuzeydoğusundaki Büyükkaya sırtlarında bulunan çok büyük boyuttaki buğday siloları ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ile Türkiye'nin önemli kültür değerleri arasında yer alıyor.



Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'nın UNESCO tarafından "Dünya Kültür Miras Listesi"ne alınışının 30'uncu, antik kentteki çivi yazılı tablet arşivlerinin "Dünya Belleği Listesi"ne alınmasının da 15'inci yılı dolayısıyla Çorum Valiliğince etkinlikler düzenlendi. 2 gün sürecek kutlamalara Türkiye'de görev yapan büyükelçiler de davet edildi.





UNESCO'nun iki listesinde yer alan tek şehir


Hattuşa, şehir kalıntıları ile Aslanlı Kapı, Kral Kapı ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı'nın eşsiz bir sanatsal başarıyı temsil etmesi, milattan önce ikinci ve birinci bin yılda Anadolu ve Kuzey Suriye'deki medeniyetler üzerinde önemli hakimiyet kurması, saray, tapınak, ticaret merkezlerinin başkentin kapsamlı görüntüsünü oluşturması, yıkılan Hitit medeniyetinin tek şahidi olması, kral sarayı, tapınaklar ve temellerden oluşan bazı yapı ve mimari toplulukların kusursuz biçimde korunması nedeniyle UNESCO tarafından 28 Kasım 1986'da "Dünya Mirası Listesi"ne dahil edilmişti. Bilinen en eski Hint-Avrupalı dili temsil eden Hattuşa'nın çivi yazılı tablet arşivleri de 2001 yılında UNESCO tarafından "Dünya Belleği Listesi"ne alınmıştı.



"UNESCO'nun her iki listesindeki tek antik şehir" unvanına sahip Hattuşa, milattan önce 1280'de Hititler ile Mısırlılar arasında yapılan ve tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma Kadeş Antlaşması'nın da imzalandığı başkent olarak biliniyor.



"Çorum'un tanırım eksikliğini gidermek istiyoruz"


Çorum Valisi Ahmet Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu ancak tanıtım eksikliği nedeniyle hak ettiği ilgiyi göremediğini söyledi.



Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa ile dini başkenti Alacahöyük ve önemli ticaret merkezlerinden Şapinuva'nın Çorum'da yer aldığını, ayrıca kentin kanyon, yayla, gezi ve yürüyüş yolları gibi birçok doğal güzelliği de barındırdığına dikkati çeken Kara, turizm sezonunda kentin tanıtımını en iyi şekilde yapacaklarını belirtti.



Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'nın, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Türkiye'deki 15 değerden biri olduğunu, ayrıca bölgede bulunan çivi yazılı tablet arşivlerinin de 2001 yılından itibaren "Dünya Belleği Listesi"nde bulunduğunu anımsatan Kara, etkinlikler ile kapsamlı kutlama yapacaklarını anlattı.



#Çorum
#Hititlerin başkenti Hattuşa
#UNESCO
#"Dünya kültür mirası" ve "Dünya belleği"
8 yıl önce