|

Unutulmayan şair Arif Nihat Asya

Hece, aruz ve serbest şiirde eserler veren 'Bayrak Şairi' Arif Nihat Asya, vefatının 41. yılında da unutulmadı.

Yeni Şafak
13:00 - 6/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:02 - 6/01/2016 Çarşamba
AA

İstanbul Kültür Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi İsa Kocakaplan, "Arif Nihat Asya'nın söylediği şiir, aynı zamanda bir tarih bilincinin şiiridir" dedi. Kocakaplan, 'Bayrak Şairi' Asya'nın vefatının 41. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada "Arif Nihat, eski edebiyatı, heceyi, aruzu ve serbest şiir tarzını gayet iyi bilen biri. Her üç tarzda da şiirleri var. Arif Nihat'ın içinde yaşadığı şartlar da onu yönlendiriyor. Şiirleriyle milleti beslemekte başta gelen insanlardandır" diye ekledi.



Arif Nihat'ın şiirdeki gücünün sanatkar yönünden ve birikiminden geldiğini belirten Kocakaplan, "Arif Nihat, eski edebiyatı, heceyi, aruzu ve serbest şiir tarzını gayet iyi bilen biri. Her üç tarzda da şiirleri var. Arif Nihat'ın içinde yaşadığı şartlar da onu yönlendiriyor" ifadesini kullandı.



"Milli romantizme her zaman ihtiyacımız olabilir
"


Osmanlı'nın çöküşü ve Cumhuriyetin kuruluş yıllarında bir milli romantizm doğduğunu, Arif Nihat Asya'nın bu ortamda yetiştiğini vurgulayan Kocakaplan, şöyle devam etti:



"Milli romantizme her zaman ihtiyacımız olabilir. Bir ülke rahat bir duruma gelir, insanlar işinde gücünde olur, rahata alışırlar, milli romantizmi kaybederler. Ama birileri gelir hatırlatır, 'senin kahramanlık duygusuna, ecdad sevgisine, din, iman sevgisine, bağlılığına ihtiyacın var' diye hatırlatır. Türkiye bunu bugün tekrar hatırlıyor. Milli romantizmi içeriden ve dışarıdan birileri beraber olup hatırlatır. Dışarıdan doğrudan saldıramaz, içeriden birilerini ele geçirir öyle hatırlatır. Yani 'sitelerimizde oturalım, düğmeye basalım, panjurlarımız açılsın, arabamıza binelim rahat rahat gidelim.' Bakarsın, saltanatının en zirve noktasında biri gelir sarsmaya başlar. Türkiye bugün bunu yaşıyor. Güneydoğu, Suriye, Irak problemleri böyle. Onun için millet, tarih, vatan sevgisini, din sevgisini, dine bağlılığı besleyecek kaynaklara ihtiyacımız var."



İsa Kocakaplan, "Arif Nihat bilinçli olarak tarihe bakan bir şairdir. Tarihi ve edebiyatı iyi bilen ve bundan sanat eseri mahsuller çıkaran bir insandır" dedi.



İşte Arif Nihat Asya'nın Bayrak şiiri


#Arif Nihat Asya'nın vefatının 41'inci yılı
#İsa Kocakaplan
#Arif Nihat Asya
#Bayrak şairi
8 yıl önce