|

Urfa'da 5 bin yıllık oyuncak bulundu

Şanlıurfa'da yapılan arkeolojik kazılarda bir mezar içinde 5 bin yıl öncesine ait bir oyuncak araba bulundu. Oyuncak arabanın o dönemlerde erken yaşta ölmüş bir yöneticinin çocuğuna ait olduğu düşünülüyor.

Yeni Şafak
07:58 - 14/11/2017 Salı
Güncelleme: 08:02 - 14/11/2017 Salı
Diğer
Kazılarda bulunan oyuncak araba 5 bin yıl öncesine ait.
Kazılarda bulunan oyuncak araba 5 bin yıl öncesine ait.

Şanlıurfa'da yapılan arkeolojik kazılarda, bir mezar içinde 5 bin yıl öncesine ait bir oyuncak araba bulundu. Arabanın Sümer Uygarlığı'na ait izler taşıdığı belirtildi.

Kazı Başkanı Şanlıurfa Müze Müdürü Celal Uludağ, oyuncağın dönemin yaşam tarzına ait önemli bilgiler verdiğini söyledi.

Sabah'ta yer alan habere göre Uludağ, "Bulunan eser Yakındoğu'da M.Ö. 3'üncü bin yılın başlarından M.Ö. 2'nci binyılın ortalarına kadar kullanım gören, Sümer Uygarlığı'na ait önemli kültürel öğelerden biridir. Dört tekerleği ve kasasıyla birlikte ele geçmiş olan ve çocuklar tarafından oyuncak olarak kullanıldığı düşünülen minyatür arabanın mezar içinde bulunması, ölümden sonraki yaşam inancına göre mezara ölü hediyesi olarak bırakıldığını göstermekle birlikte, oyun ve oyuncak kültürünün sadece dünyevi yaşamla ilişkili olmadığını, aynı zamanda ölümden sonraki yaşamda da yerinin olduğunu göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır" dedi. Bronz çağına ait bugüne kadar bulunabilen az sayıdaki oyuncaktan biri olan antik arabanın zamanın şartlarına göre iyi bir durumda olması dikkat çekiyor.

#Oyuncak Araba
#Arkeolojik Kazı
6 yıl önce