|

Üsküdar dünya şairlerini ağırlıyor

Üsküdar Belediyesi himayesinde gerçekleşen '2. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali' bugün başlıyor. Festival için dünyanın 15 farklı ülkesinden 33 şair İstanbul'a geliyor.

Yeni Şafak
16:00 - 9/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 16:01 - 9/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

MÖ 7. yüzyıldan itibaren yerleşim olan ve Orhan Gazi döneminden itibaren osmanlıların denetiminde olan Üsküdar, barındırdığı tarihle ve kültürel geçmişiyle dünya şairlerine ilham veriyor. Dünya'nın 15 farklı ülkesinden gelen 33 şair Üsküdar Belediyesi himayesinde 2. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali'nde buluşuyor. Türkiye'den 17 ve dünya'dan 16 şairin katılımıyla gerçekleşecek olan etkinlik, bu gün itibari ile 16 Nisan'a Üsküdar'ın farklı mekânlarında şiir severlere açık ve ücretsiz olarak devam edecek.



Açılışı bugün saat 20.00'de BKSM (Bağlarbaşı Kültür Sanat Merkezi)'nin boğaziçi salonu'nda yapılacak olan festivalde; Türkiye, Arjantin, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Arnavutluk, Ürdün, Kuzey İrlanda, ABD, Fas, Güney Afrika, İzlanda, Makedonya, Macaristan, İngiltere ve Jamaika'dan katılım olacak.



7 Nisan perşembe günü Üsküdar Kültür Merkezi'nde yer alan Nevmekan'da gerçekleştirilen basın toplantısında festival direktörü İsmail Kılıçarslan, 2. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali ile ilgili olarak “Geçen yıl büyük bir başarı ile düzenlediğimiz bu önemli etkinlik ile 30.000 insanı şiirle buluşturmuştuk. Bu yıl 'iyi ki şiir var' diyerek aslında ülkemizin ve dünyanın yaşadığı sıkıntılı sürece şiirle itiraz etmeyi; iyiye, güzele, doğru olana doğru bir direniş hattı kurmayı planlıyoruz. İyi ki şiir var, iyi ki hala kalbimiz var.'' dedi.



Açılış Ürdünlü şair Hisham Bustani'nin şiir performansı ile başlayacak


Bu yıl ikincisi düzenlenen uluslararası festival'de ilk şiir okumasını Arap edebiyatının en etkili yeni yazarlarından Ürdünlü Hisham Bustani yapacak. Festivalin açılış akşamında Hisham Bustani'nin performansının ardından Suriye halk devrimine avukat, aktivist ve şair kimliğiyle destek veren Ammar Rajab Tabbab, Birleşik Arap Emirlikleri'nin modernist en güçlü şairlerinden biri kabul edilen şair-yönetmen Nucûm El-Gânim, stalinist rejim döneminde ailesinin muhalefetinden ötürü çocukluğunu ev hapsinde geçirmek zorunda kalan ve Sovyet dönemi sonrası Arnavutluk şiirinin en özgün ve güçlü seslerinden biri kabul edilen Luljeta Lleshanaku, Seamus Heaney'nin övgüyle bahsettiği ve İngiltere'nin en prestijli yayınevi Faber & Faber tarafından da eseri yayımlanan Kuzey İ̇rlandalı şair Nick Laird, aile içi şiddet mağdurları konusunda hassasiyeti ile de bilinen Macar şair Janos Csepregi ve Türkiye'den Mustafa Muharrem, Cevdet Karal, Hayriye Ünal, Baki Ayhan T., Eren Safi, Adem Turan, Sıddık Ertaş şiir okuyacak.


#'2. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali'
8 yıl önce