|

Usta fotoğrafçı Ara Güler'e veda

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden fotoğraf sanatçısı Ara Güler için Beyoğlu Galatasaray Meydanı’nda tören düzenlendi. Güler’in Türk bayrağına sarılı tabutu, törenin yapılacağı sahneye getirildi. Törene Güler’in çok sayıda seveni katılırken, sevenleri tabutu başında fotoğraf sanatçısını andı. Meydandaki törenin ardından Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi’nde de tören düzenlendi.

Yeni Şafak
13:02 - 20/10/2018 Cumartesi
Güncelleme: 13:27 - 20/10/2018 Cumartesi
AA
İstanbul'da düzenlenen törende, Ara Güler'in tabutunun yer aldığı sahneye usta sanatçının fotoğrafları yansıtıldı.
İstanbul'da düzenlenen törende, Ara Güler'in tabutunun yer aldığı sahneye usta sanatçının fotoğrafları yansıtıldı.

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden fotoğraf sanatçısı Ara Güler için Beyoğlu Galatasaray Meydanı’nda tören düzenlendi. Güler’in Türk bayrağına sarılı tabutu, törenin yapılacağı sahneye getirildi. Törene Güler’in çok sayıda seveni katılırken, sevenleri tabutu başında fotoğraf sanatçısını andı. Meydandaki törenin ardından Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi’nde de tören düzenlenecek.Ayrıca törenin düzenlendiği Galatasaray Meydanı’nın hemen yanında ’Ara Güler Sokağı’ olması ise dikkat çekti.

Çok sayıda sanatçıya ilham kaynağı oldu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ara Güler'le ilgili
"Alçak gönüllü kişiliğiyle kendisini sanatçı olarak değil foto muhabiri olarak tanımlamayı seçerdi ancak o çok sayıda fotoğraf sanatçısına ilham kaynağı olmuş, büyük bir sanatçıydı."
dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 17 Ekim'de yaşamını yitiren usta foto muhabiri Ara Güler için Galatasaray Meydanı'nda düzenlenen törende, taziyelerini ileterek, Güler'in, her biri tarihi belge niteliği taşıyan 70 yıllık fotoğraf arşivini ve huzur dolu gülümsemesini miras bıraktığını söyledi.

Ara Güler'in büyük bir sanatçı olduğunu ve istemese de kendisine "sanatçı" demek istediğini ifade eden Oktay, "Duayen sanatçımızı daima güler yüzüyle saygıyla hatırlayacağız." ifadelerini kullandı.



Oktay, Ara Güler'in Türkiye'nin çok kıymetli bir fotoğraf sanatçısı olduğunu ve vefatı nedeniyle derin üzüntü duyduklarını ifade ederek, "Alçak gönüllü kişiliğiyle kendisini sanatçı olarak değil foto muhabiri olarak tanımlamayı seçerdi ancak o çok sayıda fotoğraf sanatçısına ilham kaynağı olmuş, büyük bir sanatçıydı. Anı yakalamanın peşinde dünyayı gezmiş, dünyaca ünlü pek çok ismi fotoğraflarıyla ölümsüzleştirmişti. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı da objektifine konuk eden sanatçı, foto röportajları ve belgeselleriyle hafızalardan silinmeyecektir." diye konuştu.

Ara Güler'in "Hatıraların olduğu yere memleket denir." şeklindeki sözünü hatırlatan Oktay, Güler'in fotoğraflarıyla bir memleket destanı yazdığını belirterek, şöyle konuştu:

Merhum sanatçımız, elbette sadece ülkemizde değil dünya çapında da eserler ortaya koymuştur. Fotoğraf sanatının en büyük ödüllerinden olan 'Master of Leica' unvanı kendisine taltif edilen ödüllerden birisidir. Dünyanın önemli haber ajansları ve yayınlarında ülkemizi sağlığında en iyi şekilde temsil etmiştir. Ara Güler'in çok yönlü sanatçı kimliği, görsel hikayeciliği, farklı alanlardaki üretimlerini ve ilham veren yaşamını gelecek nesillere aktaracak bu çalışmaları her zaman desteklediğimizi bir kez daha ifade etmek isterim. Arkasında iki milyonu aşkın fotoğraf karesi bırakarak aramızdan ayrılan sanatçımızın yakınlarına ve sevenlerine tekrar başsağlığı diliyorum. Kendisine verilmiş boş bir film karesinin boş bir filmin her karesini mükemmel şekilde dolduran büyük sanatçımıza, ülkemizin ortak değeri güzel insana hepimiz adına, hepiniz adına 'Huzur içinde uyu.' diyorum."


"Muazzam bir miras bıraktı"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Ara Güler'in "İstanbul'un gözü" olarak bilindiğini ancak Güler'in aynı zamanda bir dünya vatandaşı, dünya fotoğrafçısı olduğunu vurguladı.

Güler'in sadece İstanbul'un güzelliklerinin değil dünyanın önde gelen isimlerinin de fotoğraflarını çektiğini ve onları da tarihe geçirdiğini aktaran Kalın, şöyle devam etti:

"Fotoğraf sanatçısı değilim ben bir foto muhabiriyim derken sadece tevazu yapmıyordu. Mesleğiyle ilgili çok önemli bir ilkeyi ortaya koyuyordu. Fotoğraf sanatçılığını çok yapay, kurgusal, bir stüdyoda bir mekanda kurgulanmış bir şey olarak görüyordu ama foto muhabirliği o anı yakalayan insanın yapabileceği bir işti. O anı yakalamada onun üstüne hakikaten başka bir isim yoktu. O anlar birikti, 70 küsur yıllık meslek hayatında geriye muazzam bir miras bıraktı. Son mülakatlarından birinde 'Ben milletin kokusunu almışım, benim zenginliğim budur.' demişti. Hakikaten o kokuyu bütün dünyaya tattırabilen, hissettirebilen büyük bir ustaydı. Hepimizin başı sağ olsun. Rabb'im mekanını cennet eylesin, rahmet eylesin."


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asla hafızalardan silinmeyecek

İbrahim Kalın, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ara Güler'in vefatı dolayısıyla yayımladığı; "Fotoğraf alanında Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli isimlerden olan Ara Güler'in dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak gösterilen Master of Leica unvanı sahibi Ara Güler'in vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Büyük sanatçılar, vefatlarından sonra da geride bıraktıkları eserleriyle yaşamaya devam ederler. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli fotoğraf ustalarından olan objektifiyle tarih yazan Ara Güler’i de işte böyle bir büyük sanatçı olarak görüyorum. Kendisi dünyanın nitelikli haber ajansları ve yayınlarında ülkemizi temsil etmiştir. Churchill'den Bertrand Russell'a, Indira Gandi'den Salvador Dali'ye, Alfred Hitchcock'tan Picasso'ya birçok tarihi kişiyle gerçekleştirdiği foto röportajlar, asla hafızlardan silinmeyecektir. Ara Güler ustayı, dünyanın büyük müze ve koleksiyonlarında yer alan eserleri ve milyonlara ulaşan fotoğraf albümlerinin yanında kıymetli bir insan olarak hayatımızda bıraktığı derin izlerle de hep daima saygıyla hatırlayacağız. Yakın geçmişte objektifine yansıma mutluluğunu yaşadığım değerli sanatçımızın vefatından duyduğum derin üzüntüyü bir kez daha ifade ederek, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum." şeklindeki mesajı paylaştı.


#Ara Güler
#Usta Sanatçı
#Fotoğrafçı
5 yıl önce