|

Üstad’ın cenazesinde Özal detayı

Edebiyat ve fikir dünyasının önemli isimlerinden merhum Necip Fazıl Kısakürek'in 1983 yılındaki cenaze namazına, bir süre sonra başbakan olacak olan Turgut Özal'ın da katıldığını gösteren fotoğraf Derin Tarih Dergisi'nde yayınlandı.

Yeni Şafak
08:35 - 3/05/2016 Salı
Güncelleme: 10:28 - 3/05/2016 Salı
Derin Tarih
Necip Fazıl'ın cenaze namazı Fatih Camii'nde mahşeri bir kalabalık tarafından kılınmıştı. Katılanlar arasında kısa bir süre sonra başbakan olacak Turgut Özal da vardı.
Necip Fazıl'ın cenaze namazı Fatih Camii'nde mahşeri bir kalabalık tarafından kılınmıştı. Katılanlar arasında kısa bir süre sonra başbakan olacak Turgut Özal da vardı.

Edebiyat dünyasında önemli isimlerin başında gelen Üstad Necip Fazıl Karakürek, Derin Tarih Dergisi'nin Mayıs sayısında

“Tarih'le hesaplaşan adam"

adıyla ele alınıyor. Yaşadığı dönemde, gerek siyasi gerek edebi anlamda pek çok harekete öncülük eden Kısakürek, Dersim faciası hakkında konuşmayan “sağcılar" arasında gösteriliyor. Üstad'ın 'Ulu Hakan 2. Abdülhamit Han' adlı eseri ile tarihe olan bakışı da çarpıcı örneklerle anlatılıyor.



Tarih metodunu hikmet ve teknik olarak açıklıyor


Ulu Hakan II. Abdülhamid Han adlı 600 küsur sayfa tutan hacimli eseri, Necip Fazıl'ın tarihe nasıl 'dogmatik' bir şekilde baktığını gösteren dikkat çeken örnekler ve temel fikirlerini ifşa etmesi bakımından renkli bir malzeme demeti sunuyor. Kısakürek eserinde tarih metodunu hikmet ve teknik olarak açıklıyor. Tarihi hikmet yönüyle ele alan kişinin tezatsız bir dünya görüşüne sahip olduğunu, teknik yönden alan kişinin ise sadece malzeme ve ham madde verebileceğini savunuyor.



Bize Dersim'i anlattı


Necip Fazıl Kısakürek, Büyük Doğu'da yayınladığı yazılarını “Son Devrin Din Mazlumları"

adlı kitabına alarak Dersim faciasından haberdar olmamızı sağlıyor. Kısakürek'in Dersim Olayı'nı 'din özgürlüğü' kapsamında ele alması ve Alevi, Kürt gibi ayrımların üzerine sünger çekerek Dersim'de hedefin, bölgenin “bir türlü sulandırılamayan koyu İslamî rengi"nin ortadan kaldırılması olduğunu iddia etmesi, farkını ortaya koymaya yetiyor.



Cenazesine Özal da katıldı


Necip Fazıl Kısakürek'in 25 Mayıs 1983'te Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazına 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın da katıldığına dair fotoğrafın yer alması ise Derin Tarih'teki geniş dosyanın dikkat çeken ayrıntılarından sadece biri. Fotoğrafa bakıldığında Özal cenaze namazında ön en önde saf tutarken görülüyor.



Anavatan'ı kurmadan görüşüp tavsiyesini almıştı


Dergide fotoğrafla ilgili verilen detay bilgiler ise şöyle:



Özal, Anavatan Partisi'nin kurmadan kısa bir süre önce parti kurma konusundaki düşüncesini Necip Fazıl Kısakürek'e bildirmek için ziyarete gitmişti. Ziyaret esnasında Üstad Necip Fazıl'dan, hayatı boyunca aklından çıkarmadığı şu önemli tavsiyeyi almıştı:


“Turgut Bey, tankın paletleri gibi olmalısın. Hem hızlı yol almalı, hem de araziye uymalısın."





#Turgut Özal
#Necip Fazıl Kısakürek
#Derin Tarih
8 yıl önce
default-profile-img