|

Yeni Şafak Pazar Eki'nde bu hafta

Yeni Şafak 'Pazar Eki', Ara Güler'in fotoğraf arşivinden Arapça kurslarına, Filistinlilerin "Yaşlı Devrimci" lakaplı Hatice Araf'ı anlatıyor. Kısaca hayatımızı güzelleştiren farklı konulara tekrar göz atmamızı sağlıyor. 2018 Troya Yılı kapsamında gerçekleşen ‘Homeros Okumaları’na Türkiye'den 250 görme engellinin katıldığını ve diğer dikkat çeken dosyaları sizler için Yeni Şafak Pazar derledi.

Yeni Şafak
09:20 - 19/08/2018 Pazar
Güncelleme: 10:19 - 19/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
Yeni Şafak Pazar Eki'nin öne çıkan haberlerini derledik.
Yeni Şafak Pazar Eki'nin öne çıkan haberlerini derledik.

Yeni Şafak Pazar Eki'nde bu hafta birbirinden farklı haberleriyle dikkat çekiyor.

İşte Yeni Şafak Pazar Eki'nden öne çıkan haberler:

Arafat'ın bayrağını taşıdı

Filistinliler “Yaşlı devrimci” lakaplı Hatice Arafat’ın yasını tutuyor. Eski Filistin lideri Yaser Arafat’ın kız kardeşi Hatice Arafat, ömrünün sonuna kadar Filistin davasına hizmet etti.

Et için baharat şart

Kimyon, karabiber ve zerdeçal... Et yemeklerine bu baharatları dozunda ilave ederek sindirimini kolaylaştırabiliriz. Bir başka yardımcı besin ise yeşillikler. Rasulullah (s.a.v)’ın buyurduğu gibi soframızı yeşilliklerle süsleyelim.

Arapça ile yeni bir dünya keşfettik

Bu kampın içinde Türkçe konuşmak yasak. Önder’in 45 günde Arapça öğreten dil kampında onlarca öğrenci eğitim alıyor. Sistemin mimarı Ayşe İbrahimoğlu Güner, 45 günlük içinde Arapça konuşmayı garantileyen bu sistemin, ‘dünyaya örnek olduğunu’ söylüyor. Öğrenciler ise ‘yeni bir dünya keşfettik’ diyorlar.

İlyada’dan barış mesajı var

2018 Troya Yılı kapsamında tüm dünyadan görme engellileri bir edebiyat şöleniyle birleştiren ‘Homeros Okumaları’ gerçekleşti. Troya Antik Kenti’nde şehrin destanını yazan görme engelli ozan Homeros anısına düzenlenen etkinliğe 20’i aşkın ülkeden ve Türkiye’nin dört bir yanından 250 görme engelli katıldı.

Böyle bir arşiv kimsede yok

Bomontiada’da açılan Ara Güler Müzesi, Türkiye’de fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisi Ara Güler’in arşivini gün yüzüne çıkarıyor. Müzenin direktörü Çağla Saraç, “Ülkemizde çok kıymetli arşivler var ama Ara Güler Müzesi kadar zengin, uzun bir döneme tanıklık etmiş bir arşiv sanıyorum yok” diyor.

Türk-İslam sanatlarının yeni portalı: Ketebe.org

Ketebe.org, hat sanatı merkezinde tezhip, ebru ve çiniyi kapsayan bir dijital müze olarak hayata geçti. Şu an test aşamasında olan site için, binlerce eser gözden geçirilerek bilgisayar ortamına aktarılmış. Hiçbir ticari maksat gütmeyen ve tamamen bir kültür hizmetini amaçlayan site, sanatseverlere dijital olarak binlerce eseri detaylı inceleme imkanı sunuyor. Sitenin danışmanlarından ve yayın kurulunda da yer alan hattat Nurullah Özdem, sitenin bu alandaki benzersiz formatını ve kullanılan yeni tasnif sistemini anlattı.

Türkünün ruhu moderne aykırı

Amerikalı Bob Beer, Türk halk müziğine ve saza gönül vermiş, 14 yıl Türkiye’de yaşayıp hem Türkçesini hem de saz çalma tekniğini geliştirmiş. Türkülerin güzelliğinin melodisinden geldiğini söyleyen Beer, “Türküleri güncel hale getirmek ya da batılılar sevsin diye modernleştirmek onu bir kafese koymak gibi” diyor.

İstanbul’un Anadolu’ya ihtiyacı var

İstanbul’daki çarpık kentleşmeye çözüm önerileri sunan mimar Mehmet Osmanlıoğlu, “İstanbul deprem bölgesinde ve acilen göçü durdurmalıyız. Anadolu’da 30 bin nüfuslu şehirler kurup insanları oraya yönlendirebiliriz” diyor.



#Yeni Şafak
#Pazar Eki
#Yeni Şafak Pazar Eki
6 yıl önce