|

Yeni Şafak Pazar Eki'nde bu hafta

Hayatımızı güzelleştiren farklı konuları ele alan haberler Yeni Şafak Pazar Eki'nde. Üstad Asaf Halet Çelebi'nin şiir davası gün yüzüne çıkıyor. Türk insanının misafirperverliğine güvenen Senegalli Mustafa Ndiaye nam-ı diğer Musti, 95 günde beş bin kilometre yol giderek Türk insanını daha iyi tanıdığını söylüyor. Uçurtma Avcısı kitabıyla tanıdığımız Khalid Hosseini geçtiğimiz yıllar annesi ve kardeşiyle denizde boğulan minik mülteci Aylan Kürdi’nin bu çıktığı zorlu yolculuğu kitaplaştırdı. Dikkat çeken dosyalar Yeni Şafak Pazar'da.

Yeni Şafak
09:50 - 14/10/2018 dimanche
Yeni Şafak
Yeni Şafak Pazar Eki'nin öne çıkan haberlerini derledik.
Yeni Şafak Pazar Eki'nin öne çıkan haberlerini derledik.

eni Şafak Pazar Eki'nde bu hafta birbirinden farklı haberleriyle dikkat çekiyor.

İşte Yeni Şafak Pazar Eki'nden öne çıkan haberler:

Asaf Hâlet Çelebi’nin şiir davası

Asaf Hâlet Çelebi şiirlerinde olduğu gibi yazılarında da renkli kişiliği ve farklı yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Çelebi’nin Bütün Yazıları adeta yarım kalmış birkaç kitabın bir araya getirilmesiyle oluşmuş. Üstadın doğu dinleriyle ilgili yazıları, ayrı bir kitap olarak da düşünebilir. Mevlana yazıları da, Mevlana ve Mevlevilik kitabına eklenebilir.

Beş parasız Anadolu’yu gezdim

Yaz başında bisikletiyle Türkiye turuna çıkan ve bu tura Afrika’dan Selam adını veren Senegalli Mustafa Ndiaye nam-ı diğer Musti, İstanbul’a döndü. Türk insanının misafirperliğine güvenerek yanına hiç para almadan yola çıktığını söyleyen Ndiaye, “95 günde beş bin kilometre yol yaptım. Her günüm ayrı bir maceraydı. Çok farklı insanla karşılaştım. Yedi yıldır İstanbul’da yaşıyorum. Türk insanını üç ayda çok daha iyi tanıdım” diyor.

Şehre caz geliyor

28. Akbank Caz Festivali 17 Ekim’de başlıyor. 28 Ekim’e kadar sürecek festivalde 100’den fazla sanatçının performansıyla 37 ayrı mekanda 37 konser ile gerçekleşecek. Festival kapsamında ayrıca 3 söyleşi ve 16 atölye çalışması hayata geçecek. 28 Ekim’e kadar devam edecek olan festivalde şehir caza doyacak.

Aylan’dan yediğimiz tokadı unutmadık

Uçurtma Avcısı kitabıyla tanıdığımız Khalid Hosseini geçtiğimiz yıllar annesi ve kardeşiyle denizde boğulan minik mülteci Aylan Kürdi’nin bu çıktığı zorlu yolculuğu kitaplaştırdı. Deniz Duası adlı kitabını yazmadan önce Ürdün’de mültecilerle görüşen Afgan göçmeni yazar Hosseini’ne göre Aylan'ın ölümü vicdanımızı sorgulamamız için atılan bir tokattı.

Zeytin ağacından İsrail zindanlarına

İsrail hükümeti tutuklu yazar Velid Dakka’yı yeni romanı nedeniyle cezalandıracağını duyurdu.Yazarın kardeşi ise “Nüshaları izinsiz çıkarmadık” diyor.

Gözümü açıp Karagöz'ü gördüm

Kadın Karagöz sanatçıları Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en önemli parçalarından gölge oyunu için emek veriyor. Uzun yıllardan bu yana Karagöz sanatıyla ilgilenen Sibel Tomaç, “Karagöz’ün en önemli özelliği birleştirici unsuru” diyor. Merve İlken, “Ben gözümü açtığımda Karagöz yanı başımdaydı” ifadelerini kullanırken Filiz Aksu ise, “Karagöz elinizden tutup sizi dünyasına çekiyor”şeklinde konuşuyor.

Müslüman kadınlar çok güçlü

Prof. Miriam Cooke, Duke Üniversitesi’nde “Arap Kültürleri” hakkında dersler veriyor. Özellikle Müslüman feministlerin kendilerini ifade yöntemlerini araştırıyor. Cooke, Batı Şeria’da İsrail işgaline karşı kadınların çocuklarıyla birlikte dışarı çıkarak direndiğini, Cezayir’de ise erkeklerin yanında savaştıklarını hatırlatarak Müslüman kadınların çok güçlü olduğunu ve güçlerini Kur’an’dan aldıklarını söylüyor.

Karmaşanın ortasındaki vaha

Bu yıl beşincisi düzenlenen Jamel Sanat Ödülleri’nde ilk kez birincilik ödülü iki kişiye verildi. Mimar Marina Tabassum’un Bangladeş’teki inşaa ettiği Bait Ur Rouf Cami’nin tasarımıyla, Iraklı sanatçı Mehdi Moutashar ise Arap harfleri ve geometrik şekilleri buluşturduğu tablolarla ödüle layık görüldü.

Popüler kültürle dünyaya açıldık

İletişim uzmanı Ali Saydam Türk sanatçıların iletişim yönetimini beceremediğini söylüyor ve ekliyor: “Yurt dışındaki Türrkiye algısını değiştirmek için zaman ve para lazım. Ancak bizim sanat camiamızda çok büyük meblağlar dönmüyor. Sanatçılar bu işe yatırım yapmıyor. Elimizde bu iş için kullanabileceğimiz çok fazla değer var. Tarihi değerler dışında popüler kültüre yönelebiliriz.”

Kahve köşesi değil irfan yuvası

Bağlarbaşı’ndaki Nevmekan’ın kardeşi Nevmekan Sahil Üsküdar’da hizmete açıldı. Millet kıraathanesi konseptinde hayata geçirilen kafede yüz bin kitap bulunuyor. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Burada tarihi bir iş yaptık, bu bir milat ve tarihi bir mekandayız. Gelecekte tarih Üsküdar’da Nevmekan Sahil; kültür, sanat, gençlik, eğitim, ilim ve irfanın en doğru yeriydi diye yazacak” diyor.

Sağlıklı renkleniyoruz

Gıdaları pembe, kahverengi, sarı ve yeşil dışında, kırmızı ve maviye boyamanın da doğal ve sağlıklı yolları var. Kakao, çilek, zerdeçal, ıspanak suyu besinleri değişik renklere sağlıklı bir şekilde boyamamızı sağlıyor.

#Yeni Şafak
#Pazar Eki
il y a 6 ans