|

Yufka ve lavaş için UNESCO başvurusu

Anadolu sofra kültüründe önemli yeri olan yufka ve lavaşın UNESCO Kültürel Miras Listesi'ne girmesi için başvuruda bulunuldu. Önceki yıllarda, Türk kahvesi, nevruz, mesir macunu ve benzeri geleneksel yiyecekler için başvuruda bulunulmuş ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi'ne bu yiyecekler kaydedilmişti.

Yeni Şafak
14:11 - 8/04/2016 Cuma
Güncelleme: 14:29 - 8/04/2016 Cuma
AA
Türk mutfağında sıklıkla kullanılan yufka ve lavaş için UNESCO'ya başvuruda bulunan yetkililer, yufka ve lavaşın Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi'ne girmesini istiyor.
Türk mutfağında sıklıkla kullanılan yufka ve lavaş için UNESCO'ya başvuruda bulunan yetkililer, yufka ve lavaşın Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi'ne girmesini istiyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Ekici, yufka ve lavaşın UNESCO kültürel miras listesine girmesi için başvuruda bulunduklarını bildirdi.



Prof. Dr. Ekici, yaptığı açıklamada, Çankırı'da yoğun olarak icra edilen yaran kültürünün 2010'da Türkiye'nin somut olmayan kültürel miras unsuru olarak UNESCO temsili listesine kaydedildiğini hatırlattı.



Komitenin yürüttüğü önemli başka çalışmalar da olduğunu aktaran Prof. Dr. Ekici, "Bugüne kadar aşıklık geleneği, Türk kahvesi, nevruz, mesir macunu ve benzeri gibi geleneklerden oluşan 12 unsur, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi'ne kaydedildi. Bunların Türkiye adına kaydettirilmiş olması bu kültürlerin Türkiye Cumhuriyeti tarafından yaşatılıp genç kuşaklara aktarılacağı anlamına gelmektedir." diye konuştu.



İnce ekmek için başvuruda bulunuldu


Geçmiş yıllarda lavaşın Ermenistan tarafından sahiplenildiğini hatırlatan Prof. Dr. Ekici, şöyle konuştu:



"Lavaş, Türk kültürünün çok özgün tüketim maddelerinden biri. Yani ekmek kültürü içerisinde önemli bir yere sahip. Biz, Türkiye olarak Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve sonradan bize katılan İran ile birlikte ortak 'İnce ekmek kültürü' adı altında bir dosya oluşturduk. Yufka, lavaş ve ince ekmeğin diğer çeşitlerini kapsayan dosya hazırlayıp UNESCO Temsili Listesine girmesi için başvuruda bulunduk. İnşallah 2016 yılının Kasım ayında yapılan görüşmelerle bu dosya da Dünya Kültürel Miras Listesi'ne yani Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi'ne kayıt edilmiş olacak"





#Prof. Dr. Metin Ekici
#UNESCO
#Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi
8 yıl önce