|

Matthew Bryza: Sosyal medyaya bakınca Türkiye'de bir sağlık felaketi bekliyordum ama olmadı, Trump mevkidaşı Erdoğan'ı örnek almalı

ABD'nin eski Avrupa-Avrasya ilişkilerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza, düşünce kuruluşu Atlantic Council'de kaleme aldığı yazıda Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesine övgüler yağdırdı. Salgının Türkiye'de yayılmasıyla birlikte, sosyal medyada yeterli yatak olmadığına dair dedikodular yayıldığını ve kendisinin de büyük bir sağlık fekaletinin yaşanacağından korktuğunu ancak aksine Türkiye'nin pandemi ile başarılı bir şekilde mücadele ettiğini söyleyen Bryza "Trump, Ankara'daki mevkidaşını örnek almalı" ifadelerini kullandı. Bryza, Türkiye'nin salgınla mücadele ederken ekonomisini de yıkıcı etkilerden koruduğuna dikkat çekerek ABD ve çok sayıda Avrupa ülkesinde bunun başarılamadığını kaydetti.

Zeynep Gül
10:50 - 28/05/2020 Perşembe
Güncelleme: 16:52 - 28/05/2020 Perşembe
Yeni Şafak
ARŞİV: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, 2018 yılında Belçika'da yapılan NATO Zirvesinde bir araya gelmişti.
ARŞİV: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, 2018 yılında Belçika'da yapılan NATO Zirvesinde bir araya gelmişti.
ABD'nin eski Avrupa-Avrasya ilişkilerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza, düşünce kuruluşu
Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinden övgüyle söz etti.

Türkiye'de koronavirüsle birlikte büyük bir sağlık felaketi yaşanmasını beklendiğini ancak aksine salgına karşı başarılı bir politika yürütüldüğünü söyleyen Bryza izlenimlerini paylaştı.

Bryza'nın yazısından satır başları şöyle:


"Sosyal medyada Türkiye'de yeterli yatak olmadığı yazılıyordu"

Mart ayının başında, Türkiye'de tam bir sağlık felaketinin olmasını bekliyordum. Kimse COVID-19'u ciddiye almıyor gibiydi; işimdeki ve sosyal çevrelerimdeki neredeyse hiç kimse, yeni koronavirüsün İran'a, İtalya ve İspanya'ya yayılan yıkıcı etkisiyle ilgilenmiyordu. Ve ilk başta korkularım doğru çıktı. Türkiye'de vakalar artmaya başladı sosyal medyada hastalara yeterli yatak olmadığını dair dedikodular yayılıyordu. Ancak Türk hükümeti Nisan ayında ilk koronavirüs vakasının resmi olarak açıklanmasından önce pandemi ile mücadele için 229 sayfalık bir plan yayınlamıştı.


"Ankara plana sıkıca bağlı kaldı"

Virüs Türkiye'de etkisini göstermeye başladığı andan itibaren Ankara bu plana sıkıca bağlı kaldı. Yaşlılara ve gençlere sokağa çıkma yasakları ile bazı illerde seyahat yasakları uygulamaya kondu.

"Türkiye ekonomisi virüse yenik düşmedi"

Madrid, Lombardiya veya New York'tan farklı olarak, Türkiye'nin sağlık sistemi COVID-19 karşısında yenik düşmedi. Dahası, Türkiye ekonomisi Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Avrupa'nın çoğunda görülen yıkıcı etkilerden korundu.

Oranlar Ankara'nın başarısını ortaya koyuyor

Ölüm oranları da Ankara'nın başarısını ortaya koyuyor. Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre, 26 Mayıs itibarıyla Türkiye'deki ölüm oranı yüzde 2,8. Bu oran İngiltere'de 14,1 , İtalya'da 14,3 , Fransa'da 15,5, ABD'de ise 5,9.


"Koca, şeffaflık ve güvenirliği ile yüksek puan aldı"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca netliği, şeffaflığı ve güvenilirliği ile muhalifler de dahil olmak üzere herkesten yüksek puan aldı.

"Trump, Erdoğan'dan bir şeyler öğrenebilir"

Türkiye koronavirüsü kontrol altında alırken ekonomiyi de açık tutmanın bir yolunu bulmuş olsa da hala atılacak adımlar var. ABD Başkanı Donald Trump, Erdoğan'a hayranlığı da dikkate alındığında, Ankara'daki mevkidaşından bir şeyler öğrenebilir.

#Matthew Bryza
#koronavirüs
#salgın
#pandemi
#türkiye
4 yıl önce