KOSGEB faizsiz kredi başvuruları başladı! KOSGEB kredi başvuruları

Yeni Şafak
13:4319/12/2016, Pazartesi
G: 19/12/2016, Pazartesi
Diğer

KOSGEB faizsiz kredi başvuruları başladı. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) programını hayata geçirdi ve bugün başvuruları aldı. 50 bin liralık “Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği” programı bugün saat 09.00’dan itibaren başladı. KOSGEB başvurularına ise aşırı yoğunluk gösterildi.

KOSGEB başvuruları

bugün başladı. 50 bin liralık “Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği” sabah saat 09.00'dan itibaren başladı ve tüm illerde yoğunluk başladı. Başvurular ise 21 Aralık tarihine kadar devam edecek. Zaman zaman yoğunluk nedeniyle siteye erişim sağlanamıyor. İşte KOSGEB, faizsiz kredi başvuruları.






BAŞVURU ŞARTLARI NASIL OLACAK?


KOSGEB Başkanı Recep Biçer, Program kapsamında işletme başına sağlanacak kredi üst limitinin 50.000TL olacağını ve bankalar üzerinden kullandırılacak kredinin faiz oranının tamamının KOSGEB tarafından karşılanacağını belirterek, kredi vadesinin ise, ilk 12 (oniki) ayı ödemesiz, kalanı üçer aylık eşit taksitler halinde geri ödemeli toplam 36 (otuzaltı) ay şeklinde faizsiz olacağını açıkladı.



HANGİ BANKALARDAN ÇEKİLEBİLECEK?


Destek başvurularının ardından onay alınması halinde, aşağıda yer alan bankalardan talep edilen meblağlar alınabilecek. KOSGEB başvuruları onaylasa dahi, bankalar kredi verip vermeme ve onaylanan kredi miktarlarını değiştirme konusunda kendi inisiyatiflerini kullanma hakkında sahiptir. İşte programda yer alan bankalar;



*Akbank T.A.Ş.


*Denizbank A.Ş.


*Garanti Bankası A.Ş.


*İş Bankası A.Ş.


*QNB Finansbank A.Ş.


*Halk Bankası


*Vakıflar Bankası T.A.O


*Yapı Kredi Bankası A.Ş.


*KGF (Kredi Garanti Fonu)




KOSGEB'den yapılan yazılı açıklamada, 1 Ocak 2016'dan "Sıfır Faizli Kredi Destek" programı açıklandığı güne kadar veritabanına kayıtlı firma sayısı 56 bin 810 ve KOBİ bilgi beyannamesi güncelleyen firma sayısı 147 bin 710 iken, 10 Aralık'tan bugüne kadar veritabanına yeni kaydolan firma sayısı 105 bin 463 ve aynı dönemde KOBİ bilgi beyannamesini güncelleyen firma sayısının ise 178 bin 629'u bulduğu bildirildi.



Sadece son bir hafta içinde KOSGEB veritabanına kayıt yaptıran ve bilgi beyannamesini güncelleyen firma sayısındaki artışa dikkatin çekildiği açıklamada, sistemin aktif çalıştığı, ancak ciddi bir yoğunluk yaşandığı vurgulandı.



KOSGEB'in 15 bin KOBİ'ye sunulacak 50 bin liralık "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" için 19 Aralık Pazartesi günü saat 09.00 ile 21 Aralık Çarşamba günü saat 23.59 aralığında, "http://sifirfaiz.kosgeb.gov.tr" adresinden başvuru yapılabileceği belirtilen açıklamada, aynı anda on binlerce kayıt ve güncelleme yapılmasından dolayı sistemde gecikme yaşandığı da kaydedildi.



Kayıt ve güncelleme işlemlerinin, kredi başvuru tarihleri sürecinde de devam edeceğine işaret edilen açıklamada, kredi onaylanma sürecinde başvuru sırasına göre herhangi bir önceliğin söz konusu olmadığının altı çizildi.




Siirt'te faizsiz krediye yoğun talep


İşyerlerini geliştirmek isteyen Siirtli esnaflar, KOBİ'lere 50 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği verileceği haberi üzerine veri tabanına kayıt için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştire ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İl Müdürlüklerinde yoğunluğa neden oldu.


Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla KOBİ'lere 50 bin liraya kadar verilecek olan faizsiz kredi desteği için kayıtlar başladı. Bugün başlayan başvurulara yoğun bir talep olduğunu dile getiren KOSGEB Siirt İl Müdürü Ömer Erkılıç, Ekonomik Koordinasyon kurulu kararında KOBİ'lere yönelik 50 bin lira faizsiz kredinin birebir KOSGEB üzerinde verileceğini söyledi. Erkılıç, "19 Aralık'ta başlayan ve 21 Aralık tarihinde saat 24.00 itibariyle son başvuru tarihi olması hasebi ile Siirt ilimizde aşırı bir başvuruyla karşılaştık. Kredimiz bir yıl ödemesiz, ondan sonraki bir yıl ve iki yıl içinde 3'er aylık dönemler olmak üzere 8 aylık taksit ile ödeniyor. Sıfır faizle 36 yıllık bir vadesi olan krediye ilgiden memnunuz. KOBİ beyannamesi güncel olan tüm KOBİ'lerimizin öncelikle, www.kosgeb.gov.tr adresine girerek 21 Aralık tarihi saat 24.00 itibariyle başvuru yapmaları gerekiyor” dedi.


Mevcut iş yerlerini büyütmek için faizsiz krediye başvurduğunu belirten Siirtli esnaf Mehmet Fatih Baran ise, “Devletimizin sağladığı, hemen hemen faiz olmayan bir krediyi duyduk. Biz de faydalanmak için başvuruya geldik. İşimizi büyüteceğiz ve bu sayede Devletin bize baya bir katkısı olacağını umut ediyoruz” diye konuştu.




Antalya'da faizsiz 50 bin TL kuyruğu


Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) 50 bin TL faizsiz kredi başvurusunun ilk gününde KOSGEBAntalya İl Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluştu.


Ödeme sıkıntısı içindeki KOBİ'lere sermaye desteği sağlamak için yeni bir destek programı açan KOSGEB, 50 bin TL'lik kredi faiz desteği uygulamasının başvurularının başladığı ilk günde, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOSGEB Antalya İl Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluştuğu görüldü.


Soğuk havaya aldırmayan kadın erkek yüzlerce kişi 12 ay ödeme yapmadan toplamda 36 ayda geri ödemenin öngörüldüğü 50 bin TL'lik krediye başvuru yapabilmek için birbirleriyle yarıştı.


Evrak işlemlerinin çok uzun sürdüğünü belirten ev tekstili üzerine işletmesi bulunan 50 yaşındaki Ender Çelik, “Kredi uygulaması çok güzel. Bu yıl çok zor geçti. Esnafa ciddi bir destek olacak. Krediyi alabilirsem, işletmemin giderleri için kullanacağım” dedi.



"Esnafa büyük fayda"

Giyim sektörü ile uğraşan Tuna Terzioğlu, kredi imkanının esnaflar için iyi bir fırsat olduğunun altını çizdi.


Sadece uygulamada sıkıntı olduğuna işaret eden Terzioğlu, "Gerekli belgeleri hazırlamak için çok uğraşıyorsunuz. Bu işler e-devlet üzerinden yapılsa daha kolay olurdu. İlk günden bir yoğunluk. Şu an bizim işimizin başında olmamız gerekiyor ama burada sıradayız. 2016'nın son günlerine böyle bir kredi imkanının sunulmasının esnafa büyük faydası olacaktır" diye konuştu.



"Borcumuzu kapatacağız"

Otobüs işletmeciliği yapan 27 yaşındaki Neslihan Başar, çoğu kişinin kredi hakkında yeterli bilgisinin olmadığını aktararak, “Belgeleri hazırlayabilmek için çok uğraştık. İlk günden başvurumuzu yapacağız. Eğer krediyi alabilirsem, var olan borcumuzu yine borçla kapatmış olacağız” ifadelerine yer verdi.



"Güzel bir uygulama"

Turizmci Ali Öz (42) ise, kredi imkanının güzel olduğunu belirterek, “Malum bu yıl turizm kötü gitti. Bu yılki zararlarımızı kapatmak için parayı kullanacağım. Bütün kiralarımızı ertelemek zorunda kaldık. 50 bin düşük ama yine de güzel bir uygulama” şeklinde konuştu.


Bu sabah saat 09.00'da başlayan KOSGEB 50 bin liralık "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" programına yönelik başvuru kayıtları, 31 Aralık 2016 tarihine kadar devam edecek.


#KOSGEB
#Faizsiz kredi
#KOSGEB 50 bin liralık kredi