|

Önyargı ayırdı bizi

Gutterson'un romanından uyarlanan film, insanın insan'a 'insan' gibi bakmadığında ne kadar acımasız olabileceğini gösteriyor.

Gülcan Tezcan
00:00 - 7/05/2000 Pazar
Güncelleme: 16:54 - 21/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Önyargı ayırdı bizi
Önyargı ayırdı bizi

Amerikan film endüstrisi sayesinde Amerikan tarihine, hatta yakın tarihine aşinalığımız artıyor. Ülke sinemamız diğer türlerde olduğu gibi dönem filmi çekme konusunda da elindeki son derece zengin malzemeyi değerlendirmezken, hatalarıyla, sevaplarıyla kendi toplumunu sorgulamaktan çekinmeyen Hollywood, kamerasını yakın tarihine sabitliyor.

Seyircinin "Shine" filmiyle tanıdığı Scott Hicks, 1950'lerde, hayali San Piedro adasında yaşanan bir dramı anlatırken, II. Dünya Savaşı sırasında Amerika'da yaşanan kriz dönemini de fon olarak kullanıyor. Japonların Pearl Harbour'ı bombaladıkları sırada Amerika'da yaşayan Japon asıllı Amerikalıların yaşadıkları gerilimi, bir cinayeti merkez alarak anlatan filmde, farklı ırklardan iki gencin aşkının 'önyargılara' kurban edilişi de dramın dozunu artırıyor. David Gutterson'un 1995 yılında yayınlanan, 30 dile çevrilen bestseller romanından sinemaya uyarlanan film, 'insan'ın 'insan'a 'insan' olarak bakmadığında birbirine karşı ne kadar acımasız olabileceğini düşündürtüyor.

Savaş başlayana kadar aynı adada dost ve kardeşçe yaşayan Japonlar ve Amerikalıların birbirlerine bakışları bir anda tersyüz olur. Dinleri ve yaşam biçimlerine kadar -küçük geleneksel motiflerini korusalar da- neredeyse tamamen Amerikalı olan Japonlar artık potansiyel düşmandır. Aynı şekilde düne kadar dost bildikleri Amerikalılara şüpheyle bakmaya başlayan Japonlar da benzer bir tedirginlik içindedirler. Tam da böyle bir zamanda yaşanan bir deniz kazası sonucu ölen balıkçının cinayetinden de balıkçının en yakın dostu olan Japon genci Kazuo Miyamoto sorumlu tutulur. Hikâyeyi baştan sona, gazeteci olarak cinayet davasını takip eden Ishmael Chambers'in gözünden izlerken, savaşta bir kolunu kaybetmiş genç adamın, mesleki onur adına verdiği mücadeleye de şahit oluruz. Babasının kurduğu gazeteyi, onun ilkeleri doğrultusunda tarafsız gazetecilikten ayrılmadan ayakta tutmaya çalışan Chambers, toplumun baskıları ve önyargılı tutumlarıyla tâ başından Japon genci suçlu ilan etmelerine rağmen olayın bir kaza olduğunu ispatlamaya çalışır...

AŞKIN SIRLARI (Snow Falling on Cedars)
Yönetmen:Scott Hicks
Senaryo:Ron Bass, Scott Hicks
Oyuncular:Ethan Hawke, Youki Kudoh, Rick Yune

24 yıl önce