|

Süheyl Ünver''le Orta Anadolu''ya

Kubbealtı Neşriyat''ın Konya, Bursa ve Edirne defterlerinden sonra yayınladığı Orta Anadolu Defterleri, hem irfan sahibi bir kültür tarihçisi olarak Süheyl Ünver''in çok yönlü zenginliğine hem de sivil mimarinin bugün artık birçoğu yerinde olmayan önemli kayıtlarına şahitlik ettiriyor

Yusuf Genç
00:00 - 5/07/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:50 - 4/07/2014 Cuma
Yeni Şafak
Süheyl Ünver''le Orta Anadolu''ya
Süheyl Ünver''le Orta Anadolu''ya

Hocası Ord. Prof. Dr. Enver Ziya Karal''ın ''Dünyada aynı kategoride üç büyük insan gelmiştir; ''1. Heredot, 2. Evliya Çelebi, 3. Sen Süheyl'' dediği Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver, bir devirde bir hazineyi neredeyse tek başına kurtarmış, geleceğe taşımış birkaç ''büyük hoca''dan birisi. Ünver bilindiği gibi tıp tahsili yaptığı sıralarda Medresetü''l Hattatin''e devam edip tezhip ve ebru icazeti almış ve yetiştirdiği talebeleriyle geleneksel birçok sanatın hayatını devam ettirmesini mümkün kılmıştı. Ünver yine tıp fakültesi yıllarında, Üsküdarlı Ressam Hoca Ali Rıza Bey''den resim dersleri almış ve hocasıyla birlikte İstanbul''u dolaşarak resim yapma imkânına sahip olmuştu.

HOCANIN ÇİZİMLERİ VE DESENLERİ VAR

Ünver, daha sonraları Anadolu yahut Rumeli''de gezdiği, gördüğü şehirleri ve tarihi eserleri sulu boya ve karakalem resimlerle defterine aksettirmiş ve sivil mimari örnekleri açısından çok kıymetli kaynak belgeler oluşturmuştu. O defterler birkaç yıldır Kubbealtı Neşriyat tarafından yayınlanıyordu.

Süheyl Ünver''in kızı Gülbün Mesara''nın Mine Esiner Özer ile birlikte yayına hazırladığı Orta Anadolu Defterleri, Hocanın kızında bulunan arşivindeki defterden tasnif ediliyor. Orta Anadolu Defterler''i, Ünver''in 1957-1970 tarihleri arasında Ankara, Niğde, Kayseri ve Nevşehir''e yaptığı seyahatlerde tuttuğu notlar ve çizdiği resim ve desenleri ihtiva ediyor. Ünver''in Orta Anadolu Defterleri, okuyucusunu çok keyifli bir yolculuğa çıkarmakla kalmıyor sahici bir münevveri daha yakından görmeye de imkân sunuyor.

DEFTERLERDE BİRİKİMİ VAR

2008 yılından bu yana Süheyl Ünver''in peyderpey yayınlanan defterleri sırasıyla Konya, Bursa ve Edirne olarak yayınlanmıştı. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Orta Anadolu Defterleri, sadece Ünver''in gezdiği şehirleri ve orada beğendiği tarihi mimari eserleri içermiyor. Ünver''in gündemine göre, desenler, pul taslakları, logo çizimleri, fotoğrafların yanı sıra eski ve yeni yazıyla alınmış notları da defterlerde görmek mümkün.

Çok yönlü bir sanatçı

Tarihten çekip alındığında geride çok büyük eksiklik bırakacak az sayıdaki insandan biri Süheyl Ünver. 1898 İstanbul''unda doğmuş, 1986 İstanbul''unda hayata gözlerini kapatmış dev bir kültür tarihçisi. Ebru, tezhip, minyatür, hat bilen, ney üfleyen doktor ve şair, çok yönlü bir sanatçı. Kızı Gülbün Mesara''nın gayretiyle ortaya çıkarılan defterleri Kubbealtı Neşriyat tarafından yayınlanıyor.

Tarihin kaydı defterlerde

Ünver Hoca, defterlerine karakalemin yanı sıra suluboya resimlerde yapıyordu. Üstteki çizim 1954 yılında Kayseri ziyareti sırasında Kayseri Darüşşifası ve Tıp Mektebi. Alt sırada sağdaki resim Ankara Hacı Bayram Veli. Soldakinde ise Hoca''nın el yazısı okunabiliyor.

10 yıl önce