|

Yahya Kemal''e yeni okuma

Daha çok biyografi metinleriyle tanıdığımız İsa Kocakaplan, Yahya Kemal''in şiirlerindeki edebi sanatlar ve bu edebi sanatların şairin üslubundaki etkileri üzerine önemli bir ilk çalışmaya imza attı. Bu çalışma, Yahya Kemal''in yeniden okunmasına imkan sağlayacak.

Yusuf Genç
00:00 - 15/12/2013 Pazar
Güncelleme: 21:49 - 14/12/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Yahya Kemal''e  yeni okuma
Yahya Kemal''e yeni okuma

Yahya Kemal, her zaman büyük sanat endişesinin kıyısında şiirlerini örmüş, 20. Yüzyıl Türk edebiyatının en kendine mahsus sanatçılarından biri. Şiirlerinin uyandırdığı ilgiyi henüz hayattayken de görebilmiş ender sanatçılardan. Eserleri konuşuldukça derinliğine ilişkin yeni boyutların keşfedildiği müstesna bir sanatçı… Yahya Kemal şiiri üzerine bugüne kadar yapılan çalışmalardan birçok açıdan ayrılan özgün ve yeni bir eser İBB Kültür Müdürlüğü tarafından kitaplaştırıldı. İsa Kocakaplan''ın henüz Aralık ayının başında kitaplaşan çalışması yeni bir Yahya Kemal okumasının kapısını aralayacak gibi.

FARKLI BİR ÇALIŞMA

''Yahya Kemal''in Şiirlerinde Ebedi Sanatlar'' adlı çalışma iki bölümden oluşuyor. Kitabın ilk bölümü Yahya Kemal''in hayatı, sanatı, fikirleri ve eserleri konusunda yeni okuyucular için doyurucu bilgiler veriyor. Kitabın yazarı İsa Kocakaplan Yahya Kemal''in eserlerindeki edebi sanatların tasnif, tarif ve işaretine girişmeden okurun önce şairi tanımasını amaçlıyor. Bir şair veya yazarın hayatı, sanatı ve fikirlerinin toplaması olan eski deyişle hal tercümeleri aslında teknik bir konu ve uğraş. Fakat İsa Kocakaplan, bu ''teknik'' işi keyifli bir şekilde aşmayı başarmış. Bu yönüyle bu çalışma sadece ilgililer ve akademisyenler için değil bütün okurlar için oldukça faydalı.

Kitabın ikinci bölümü ise bir üslup çalışması olarak planlanmış. Bu bölümde, Yahya Kemal''in şiirlerinde kullandığı edebi sanatlar ve bu sanatların kullanımının şairin üslubuna etkileri ele alınıyor. Ayrıntılı, hacimli ve doyurucu bir çalışma. Bu açıdan da kitap klasik bir derleme çalışması değil, bugüne kadar yapılan tüm Yahya Kemal çalışmalarının seyrini değiştirebilecek, o çalışmalara önemli katkılar sunabilecek bir eser.

Metin tahlilleri ve şiir şerhlerinde, edebi sanat kalıplarının yeniden yorumu yeni okumalara imkân verebilir. Bu oldukça heyecan verici bir gelişme. Önce yüksek lisans tezi olarak hazırlanan eser, aradan geçen yılların birikiminin de eklenmesiyle önce ''Bir Medeniyet Şairi Yahya Kemal'' programında tebliğ edilmiş sonrasında katılımcılara ücretsiz olarak dağıtılacak şekilde kitaplaştırılmıştı.

Üç şiir kitabını inceliyor

Bugün ayrıca basımı gerçekleştirilen Yahya Kemal''in üç şiir kitabını inceleyen eser, Kendi Gök Kubbemiz, Eski Şiirin Rüzgarıyle ve Bitmemiş Şiirler''i ele alıyor ve üç kitap üzerinden Yahya Kemal''in şiirlerinde tespit edilen otuz iki çeşit edebi sanat kullandığı ortaya konuluyor. Bu sanatların tespiti bağlamlarıyla da şerh ediliyor.


10 yıl önce