|

MHP'den Af teklifi detayları belli oldu

Af çıkacak mı çıkmayacak mı? soruları MHP'nin af açıklamalarıyla sıkça gündeme geliyor. Çeşitli suçlardan dolayı mahkum olanlar ve aileleri MHP'nin Pazartesi günü Meclis Başkanlığı’na sunacağı af teklifine çevrildi. İşte MHP af teklifine dair detaylar...

Yeni Şafak
17:30 - 22/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 17:50 - 22/09/2018 Cumartesi
Diğer
MHP'nin Pazartesi günü Meclis Başkanlığı’na sunacağı af teklifini detayları belli oldu. ​
MHP'nin Pazartesi günü Meclis Başkanlığı’na sunacağı af teklifini detayları belli oldu. ​

MHP'nin Pazartesi günü Meclis Başkanlığı’na sunacağı af teklifini detayları belli oldu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız, MHP'nin af teklifini açıkladı.

MHP'nin af teklifi şöyle:
  • 19 Mayıs 2018’e kadarki suçlarda cezadan 5 yıl şartlı indirim.
  • Devlete karşı işlenen suçlar ve terör suçları kapsam dışı.
  • Cinayet, cinsel, kadın-çocuklara yönelik suçlar kapsam dışı.
  • Teklif pazartesi günü Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Düzenleme yasalaşırsa 162 bin 989 hükümlü faydalanacak.
ATATÜRK ALEYHİNE SUÇLAR KAPSAM DIŞI BIRAKILACAK

MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız, partisinin af teklifini açıkladı. MHP'nin af teklifinde 19 Mayıs 2018'e kadar ki suçlarda cezadan 5 yıl şartlı indirim yer aldı.

Yıldız'ın açıklamasına göre, teklifte Atatürk aleyhine suçlar, devlete karşı işlenen suçlar, cinsel suçlar, kadın ve çocuklara yönelik suçlar, terör ve cinayet kapsam dışı.

"162 BİN 989 KİŞİ YARARLANACAK"

MHP'nin Af Önerisi'nden yararlanacak kişi sayısı 162 bin 989 olarak açıklandı. Teklif pazartesi günü meclis başkanlığına sunulacak.

CEZAEVLERİNDE 253 535 KİŞİ VAR

Yıldız, cezaevlerinin doluluk oranlarına işaret eden ve bu tablonun mahkumların sağlığını bozduğunu, insan haysiyetine uygun yaşamayı zorlaştırdığını ve fiziki koşulların sosyal barışı tehdit edecek provokasyonlara açık bir durum yarattığını söyledi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız, 449 cezaevinin kapasitesinin 211 bin 274 olduğunu, cezaevlerinde dün itibariyle 194 bin 404 hükümlü, 59 bin 131 tutuklu olmak üzere 253 bin 535 kişi bulunduğu bilgisini paylaştı.

AK PARTİ'DEN AF AÇIKLAMASI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Toplantısı devam ederken AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

MHP'nin 24 Eylül Pazartesi günü TBMM Başkanlığına sunulacak af teklifine ilişkin soru üzerine, teklifle ilgili tabii ki bir değerlendirmeleri olacağını ifade eden Çelik, "Ama bu şunu değiştirmiyor. Daha önceki pozisyonumuzu bu değerlendirmelere göre tashih ya da revize edeceğiz ya da değiştireceğiz gibi bir yaklaşımı içermiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığının bu konuda net konuştuğunu belirten Çelik, devlete ve kişilere karşı işlenen suçlar meselesinin ayrı olduğunun altını çizdi.

Bunları affetme konusunda bir yükümlülüklerinin bulunmadığını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

"Nihayetinde biz şu kişiyi affedelim dediğimizde, o kişinin hukukunu çiğnediği diğer kişinin hukukuna karşı bir tecavüz durumuna düşeriz. Bizim buradaki ilkelerimizde bir değişiklik yok. Daha önce açıklanan ilkeleri herhangi bir şekilde revize etme, değiştirme gibi bir şeyimiz yok. O sebeple de hiçbir MYK'de, hiçbir MKYK'de bu konu görüşülmedi. Çünkü ilkeler açık, pozisyonumuz net, duruşumuz da bir değişiklik yok."

Çelik, teklif Meclise getirildikten sonra bu ilkelerle uygun olan, uygun olmayan tarafları değerlendireceklerini belirterek, "Şu ana kadar bu af kapsamının içerisine sokulmak istenen maddeler ve gündemler konusunda aynı düşünmediğimiz ortadadır. Bunu da açık bir şekilde ifade ettik. Ama pazartesi günü görüp değerlendireceğiz. Değerlendirmemiz kuşkusuz şimdiye kadar Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız tarafından açıklanan ilkeler çerçevesinde olacaktır. Ne kadarı bu ilkelere uyuyor, ne kadarı uymuyor AK Parti pozisyonunu ona göre ortaya koyacaktır." diye konuştu.

#Af
#MHP
#Af teklifi
6 yıl önce