|

Münir Özkul mezarı başında anıldı! Münir Özkul kimdir?

Hayatını kaybeden usta oyuncu Münir Özkul, mezarı başında dualarla anıldı. Ünlü oyuncuMünir Özkul kim olduğunu ve hayatına dair bilinmeyenler yazımızda.

Yeni Şafak
14:29 - 5/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 14:32 - 5/01/2019 Cumartesi
IHA
Münir Özkul mezarı başında anıldı.
Münir Özkul mezarı başında anıldı.

Geçtiğimiz yıl 93 yaşında hayatını kaybeden Yeşilçam’ın usta oyuncusu Münir Özkül, Bakırköy Mezarlığı’nda düzenlenen etkinlikte mezarı başında dualarla anıldı. Anma programına aralarında Hababam Sınıfı oyuncusu Ahmet Arman’ın da olduğu çok sayıda sanatçı, kızları Güner Özkul ve Hayriye Özkul katıldı. Özkul’un mezarına karanfil bırakan sevenleri daha sonra ise hep bir ağızdan dua etti.

Anma programında duygusal bir konuşma yapan Güner Özkul, babasıyla olan anısını anlatarak, "Küçük bir çocukken babamla buraya akrabalarımızı görmeye geldiğimizde babam uzaktan ‘bak paşa deden orada yatıyor’ derdi. O zaman hiç aklıma gelmezdi ölümün ne olduğu ve bir gün kızıma benim de bu taşı gösterip bak deden orada yatıyor diyeceğim aklımın ucundan geçmezdi. Ölüm ne demek bilmezdim. Ölüm sevdiğimiz kişilerin yokluğu anlamına gelirmiş bilmezdim. Ama oldu işte. Bakırıköy’ün haylaz çocuğu evine döndü" dedi.

MÜNİR ÖZKUL KİMDİR?

İstanbul'da 15 Ağustos 1925'te dünyaya gelen sanatçı, İstanbul Erkek Lisesi'nde eğitim gördü. Özkul, 1940'ta henüz lise öğrencisiyken, Bakırköy Halkevi'nde tiyatroya başladı. Ses Tiyatrosu'nda 1948'de sahnelenen "Aşk Köprüsü" ile profesyonel olarak oyunculuğa adım atan sanatçı, daha sonra Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne'ye geçti.

Usta oyuncu, 1951'de John Steinbeck'in Fareler ve İnsanlar ile John Millington Synge'in Babayiğit, 1954'te George Axelrod'un Yaz Bekarı, 1955'te John Patrick'in Çayhane eserlerinin yanı sıra Bana Çiçek Yollama, Generalin Aşkı, Yağmurcu ve Godot'yu Beklerken gibi önemli eserlerde de rol aldı.

1968'de Dümbüllü'nün kavuğunu devraldı

Geleneksel Türk tiyatrosunun son temsilcisi İsmail Hakkı Dümbüllü, Kel Hasan'dan devraldığı 50 yıllık simgesel kavuğunu, 1968'de Özkul'a devretti. Sanatçının Ortaoyuncular Tiyatro Topluluğu kurucusu Ferhan Şensoy'a 1989'da bıraktığı kavuğu 2016'dan beri son sahibi Rasim Öztekin muhafaza ediyor.

En iyi erkek oyuncu

Usta sanatçı, Sev Kardeşim filmindeki rolüyle 1972'de Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Erkek Karakter Oyuncu Ödülü"ne, "Bizim Aile" filminde canlandırdığı "Yaşar Usta" rolüyle de 1977'de Azerbaycan Film Festivali Özel Ödülü'ne değer görüldü.

Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde 2006'daki Onur Ödülü'nün de sahibi olan sanatçı, 2014'te 18. Afife Tiyatro Ödülleri'nde Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü'ne, 2015'te ise Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü.

Başarılı oyuncu, 1980'de yapılan jübileyle 40'ıncı sanat yılını, 1996'da Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte ise 55'inci sanat yılını kutladı.

#Münir Özkul
#Münir Özkul kimdir
5 yıl önce