Netanyahu'dan "Batı Şeria" açıklaması

Yeni Şafak
16:35, 06/06/2017, SalıG: Güncelleme: 16:36, 06/06/2017, Salı
AA
Netanyahu'dan "Batı Şeria" açıklaması
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, siyasi çözüm sağlansa bile Batı Şeria'nın tamamında güvenlik kontrolünü devam ettirmeye kararlı olduklarını yineledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, siyasi çözüm sağlansa bile Batı Şeria'nın tamamında güvenlik kontrolünü devam ettirmeye kararlı olduklarını yineledi.

Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Netanyahu, 1967 savaşının 50'nci yılı münasebetiyle Kudüs'ün batısında yaptığı konuşmada, "Siyasi çözüm sağlansın veya sağlanmasın İsrail, Ürdün Nehri'nin batısında bulunan toprakların (Batı Şeria) tamamında güvenlik kontrolünü devam ettirecek." dedi.

Filistinlilerin İsrail devletini "Yahudi halkının milli vatanı" olarak tanımaları gerektiği konusundaki ısrarlarını da sürdüreceklerini ifade eden Netanyahu, "Bu, barışın gelmesinin temelidir. İnkarı, barışın gerçekleşmesi önünde engel teşkil eder." diye konuştu.

İsrail Başbakanı, başta ABD olmak üzere müttefiklerinin desteğinden memnun olduklarını dile getirirken, kriz zamanlarında İsrail'in kendisine zarar vermek isteyenlere darbe vurabilecek güçte hazır olması gerektiğini savundu.

Kuruluşundan bu yana İsrail'e düşmanlık eden ülkelerin azaldığını belirten Netanyahu, "Girdiğimiz savaşlarda bize karşı duran ülkelerin sayısı azaldı. 1948'de bize karşı 5 ülke savaştı, 1967'de 3, 1973'te 2 ve 1982'de ise bizimle savaşan tek devlet vardı." ifadelerini kullandı.

Netanyahu, geçen hafta İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada da Filistin tarafıyla barış anlaşmasına varılsa bile İsrail'in Batı Şeria'daki askeri kontrolünü devam ettireceğini söylemişti.

İsrail, 1967'deki "6 Gün Savaşı"nın sonunda Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze, Golan Tepeleri ve Sina Yarımadası'nı işgal etmişti. Savaşın başladığı 5 Haziran, Filistinliler tarafından her yıl "Nekse" (Toprak Kaybetme Günü) adıyla anılıyor. Filistinliler, Nekse'yi 1948'de İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi anlamında kullandıkları "Nekbe"nin (Büyük Felaket) devamı görüyor.

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026