|

Orta gelirliye konut kampanyasında yüzde kaç peşinat gerekiyor?

Orta Gelirliye Konut kampanyasının ayrıntıları açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Orta gelirliye konut kredisi kampanyasının detaylarını duyurdu. Buna göre orta gelirliye konut kredisi için gereken peşinat oranı da netleşti. Peki, ne kadar peşinat gerekiyor? Orta gelirliye konut kredisi kampanyası peşinat oranı ile ilgili detaylar haberimizde..

13:02 - 5/01/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Orta gelirliye konut peşinat oranı
Orta gelirliye konut peşinat oranı

Orta gelir grubu için yapılan 'Yeni Evim' projesinde detaylar bugün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan geldi. 'Orta gelir grubu kredisi peşinat oranı' en çok merak edilen soru oldu. İşte konuya ilişkin detaylar...

ORTA GELİRLİYE KONUT KREDİSİ KAMPANYASI AÇIKLANDI

Son dakika haberleri...Orta gelirliye konut kredisi için detaylar bugün netleşiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası"na ilişkin detayları açıkladı.

Bakan Nebati'nin açıklamalarından öne çıkan satır başları şu şekilde:

Bugün de özellikle orta gelirli vatandaşlarımıza yönelik uzun süreli devam edecek yepyeni bir projeyi hayata geçiriyoruz. Orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımız için Yeni Evim programı piyasa koşullarına göre çok daha avantajlı. Faiz ve kar payı ile ve vade yapısı, ilk 3 yıl bakanlığımız katkısıyla ödeme kolaylığı ve kredi vadesi boyunca hane halkının geliriyle uyumlu bir ödeme sunduğumuz Yeni Evim programını hazırladık.

Gelir düzeyi ve konut fiyatlarının genel seyri açısından ülkemizi 3 bölgeye ayırdık. Programımız kapsamında İstanbul 1. bölge. Ankara, Mersin, Bursa, İzmir, Antalya, Mersin, Muğla 2. bölge. Diğer tüm illerimiz 3. bölge olarak belirlendi. Bankalarımız ve katılım finans katılım kurumlarımız tarafından sağlanacak finansman 1. bölgede en çok 5 milyon liraya, 2 bölgedeki illerimize en çok 3 milyon lira, 3. bölgemizdeki illere en çok 2 milyon liradır. Finansman sıfır konutlara yönelik olacaktır. Programdan yararlanacak kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yılda konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekmektedir. Ayrıca 1. ve 2. bölgelerdeki, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla'daki illerimizde son 1 yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranacaktır.

%0,69’DAN BAŞLIYAN FAİZ ORANI

Nureddin Nebati, tüm bölgelerde asgari peşinat oranının yüzde 10 olarak belirlendiğini belirterek, “Azami 15 sene vade ile sağlanacak finansmanlarda faiz oranları yüzde 0.69’dan başlayan oranlarla uygulanacak. Vatandaşlarımızın ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla bakanlık olarak biz üstleneceğiz. Sağlayacağımız bu katkı ile ilk üç sene için taksit tutarlarını önemli şekilde aşağıya çekecek ve böylece vatandaşlarımız konutlarının tamamlanmasını beklerken yüklerini hafifletmiş olacağız” bilgisini verdi.

PEŞİNAT ORANI NE KADAR?

Tüm bölgelerdeki asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlenmiştir. Sağlanacak finansmanlarda faiz oranları 0,69'dan başlayacak.

Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacaktır.

Yeni başlayacak projeleri kapsayacak durumda konutun bir parçası olduğu konut projesinin bankalarımız tarafından kredilendirme değerlendirmesi ana kıstas olacaktır.

TOKİ ORTA GELİRLİYE KONUT BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

TOKİ Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası başvuruları 16 Ocak'tan itibaren başlayacak.

ORTA GELİRLİYE KONUT KAMPANYASINDA HANGİ KONUTLAR ALINABİLİR?

Program kapsamında vatandaşlar, 3 farklı aşamadaki konutlar için kredi kullanabilecekler. Bunlar:

1- Tamamlanmış konutlar.

2- Belirli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun konutlar.

3- Yapımına başlanacak olan konutlar.

#orta gelirliye konut
#orta gelirliye konut kredisi
#orta gelirliye konut peşinat
#orta gelirliye konut peşinat oranı
1 yıl önce