|

Kocaeli Seçim 2018 Genel Seçim Sonuçları

Seçim 2018 Kocaeli Seçim Sonuçları ne durumda? 24 Haziran 2018'de sonuçlarda hangi partiler öne geçti Kocaeli ilinde partilerin oy oranları ve sıralamaları değişti mi? Kocaeli Genel Seçim sonuçları en hızlı şekilde Yenişafak seçim sonuçları sayfasında!

Yeni Şafak
11:34 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 10:33 - 18/06/2018 Pazartesi
Diğer
24 Haziran Genel seçim sonuçları açıklandı.
24 Haziran Genel seçim sonuçları açıklandı.

Seçim 2018 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili sonuçları Kocaeli ve diğer illerde durum ne oldu? Heyecanla beklenen Türkiye'nin en önemli seçimlerinden biri olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde Kocaeli seçmeni nasıl bir karar verdi? Diğer iller gibi Kocaeli seçim sonuçları da heyecanla bekleniyordu. Sandıkların açılıp oyların sayılmasıyla birlikte birlikte Kocaeli ilinde heyecan doruklara ulaştı. Tüm seçmenlerin ve halkın merak ettiği kim, ne kadar milletvekili çıkardı? Türkiye'nin yeni döneminin Cumhurbaşkanı kim oldu? 27. dönem Kocaeli milletvekilleri kimler oldu? İşte tüm detaylarıyla Kocaeli Seçim sonuçları sayfamız!

Kocaeli ili, Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde, 29° 22'—30° 21' doğu boylamı, 40° 31'—41° 13' kuzey enlemi arasında yer alır. Doğu ve güneydoğusunda Sakarya, güneyinde Bursa illeri, batısında Yalova ili, İzmit Körfezi, Marmara Denizi ve İstanbul ili, kuzeyde de Karadeniz'le çevrilidir. İl merkezi İzmit'in doğusundan geçen 30° doğu boylamı Türkiye saati için esas kabul edilir. Kocaeli ilinin yüzölçümü 3.505 km2'dir. Asya ile Avrupa'yı birleştiren önemli bir yol kavşağında bulunmakta­dır. Doğal bir liman olan İzmit Körfezi işlek bir deniz yoludur. İlin kuzeybatı yüzündeki İstanbul il sınırı, Darıca ile İstanbul arasında akan Kemiklidere'nin doğusundan geçer. Güneybatıda İstanbul-Kocaeli sınırı İzmit Körfezi'nin karşı kıyısında Yalova topraklarıyla son bulur. Bursa sınırını Samanlı Dağları'nın tepelerinden geçen hat oluşturmaktadır.

Ovalar ve platolar[değiştir | kaynağı değiştir]

İlde çok sayıda küçük dere vadisi vardır. Ovalar genellikle akarsuların yığıntılarıyla oluşmuş küçük alüvyal düzlükler niteliğindedir. Karadeniz'e dökülen akarsuların oluşturduğu vadiler, Kocaeli Yarımadası'nın yeni bir biçim almasına yol açan tektonik hareketlerin öncesinde ortaya çıkmış, buna karşılık Marmara Denizi'ne dökülen akarsu vadileri bu hareketlerin sonrasındadır.

Kocaeli Yarımadası'nın bugünkü biçimi, İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü gibi tektonik çöküntüler, Karadeniz gibi çanaklaşmalar ve deniz yüzeyindeki değişmelerle belirlenmiş yarımadanın kıyı kesimlerinde denize taraçalar oluşmuştur. Bu arada akarsuların aşağı çığırlarında da genişleyen alüvyal dolgu tabakalar ve kıyı birikim kuşakları oluşmuştur. Daha önce de belirtildiği gibi yarımadadaki su bölümü çizgisi, İzmit Körfezi'ne çok yakın bir kesimden geçmektedir.

Cumhurbaşkanlığı sisteminde bilinmeyen kritik dönem

24 Haziran seçimlerinden sonra yürürlüğe girecek olan Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemi ile Türkiye siyasi sistemi tümden değişecek. Yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması durumunda işleyecek olan süreç dikkat çekiyor. 1 yıldan az kalırsa her iki seçim de yenilecek ancak 1 yıldan fazlaysa sadece Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak ve bu dönem de cumhurbaşkanı açısından bir dönem olarak sayılmayacak. Bu süre yeni sistemde işleyecek olan 5+5’i etkilemeyecek.

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin ‘erken seçim’ çağrısının ardından Külliye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek ortak karar ile 24 Haziran’da seçime gidilme kararının alınmasıyla artık 16 Nisan referandumunda kabul edilen yeni sistem devreye girecek. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte Türkiye’de artık yeni bir dönem başlayacak. Hızlı ve güçlü bir yönetim ile yoluna devam edecek olan Türkiye’de birçok değişiklik olacak.

#Kocaeli Seçim sonuçları
#Kocaeli seçim 2018
#genel seçim Kocaeli 2018
#seçim sonuçları Kocaeli
#Kocaeli milletvekili genel seçim sonuçları
#Kocaeli genel seçim sonuçları 2018
6 yıl önce