|

Mobil tanışma uygulaması Hello, Türkiye pazarına iddialı bir giriş yaptı

Koronavirüs salgını en çok sosyal hayatı etkiledi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de evlerine kapanan insanlar sosyalleşmenin yollarını aramaya başladı. Sosyal etkileşimi artırmak için harekete geçen mobil sesli chat uygulaması Hello, Türkiye pazarına girdi. Hello CEO’su Arian Kastrati, bir ‘merhaba’ ile başlattıkları maceranın detaylarını bizler için anlattı.

iLAN
11:17 - 22/05/2020 Cuma
Güncelleme: 11:26 - 22/05/2020 Cuma
Diğer
Arian Kastrati
Arian Kastrati
Hello uygulamasının çalışma prensibi nedir? Bildiğimiz diğer uygulamalardan nasıl farklılaşıyor?

Hello, insanların tek bir dokunuşla dünyanın pek çok yerinden yeni insanlarla tanışmasını sağlayan bir sesli chat uygulaması. Uygulamada konum ve hedef ülke seçimi yaparak tek tıkla dünyanın her yerinden rastgele kullanıcılarla iki dakikalık sesli görüşme yapabiliyor. Görüşmenin ardından kişiyi arkadaş olarak ekleyerek mesajlaşabiliyorsunuz. Böylece kiminle ve ne hakkında konuşacağınızı bilmediğiniz, eğlenceli ve bir o kadar da heyecan verici bir maceraya atılabiliyorsunuz. Bu noktada Hello’yu diğer uygulamalardan ayıran temel özelliği ise sesin iletişimdeki gücünden yararlanması.

Tanışma uygulamalarında mesajlaş
ma
özelliğ
ine aşinayız ancak sesli g
örüşme ciddi bir yenilik. Neden b
öyle bir
özelliğe yer verdiniz?

Yazılı iletişim, yani mesajlaşma, özellikle duyguyu karşı tarafa tam olarak aktarmakta eksik kalan ve zaman zaman yanlış anlaşılmalara da sebebiyet verebilen bir yöntem. Tıpkı, tonlamasını duymadığınız yazılı bir merhaba mesajı almanın veya bir fotoğrafı incelemenin içten bir merhabanın yerini tutmadığı gibi… Bizler de ruh halimizi, duygularımızı ve tepkilerimizi en doğru şekilde yansıtmamızı sağlayan sesin iletişimdeki gücünden yararlanarak, yalnızca içten bir merhabanın pek çok şeyi değiştirebileceğini ve arkadaşlık, kariyer, duygusal ilişkiler gibi yeni fırsat kapıları açabileceğini göstermek istedik.


Sesli g
örüşme yeni insanlarla tanışmak için de hayli cesaretli bir adım. Bu konuda aldığınız gizlilik ve güvenlik
önlemleri var mı
?

Elbette var. Öncelikle, gizlilik açısından kullanıcıların birbirleriyle yaptıkları paylaşımlara üçüncü kişilerin erişmesine kesinlikle izin vermiyoruz. Diğer yandan, gerçek hayatımızda olduğu gibi uygunsuz davranışlarda bulunan insanların dijital ortamlarda da yer aldığının bilincindeyiz. Bu tür durumlarda hızlıca aksiyon almak için kullanıcıların iletişimi sürdürdükleri pencerede bir raporlama butonumuz bulunuyor. Bu buton sayesinde uygunsuz davranış ve içeriklere maruz kalan kullanıcılar, söz konusu kişiyi şikayet ederek ekimize raporlayabiliyorlar. Raporları manuel olarak kontrol eden ekibimiz ise 24 saat içerisinde bu kişileri tespit ederek uygulamadan men edilmeleri veya engellenmeleri gibi çeşitli yaptırımlar uyguluyor.

Biraz da tanışma uygulaması pazarından bahsedilir misiniz? Pazarın Türkiye ve dünyadaki büyüklüğü nedir?

Sosyalleşmek ve yeni insanlarla tanışmak dünyanın neresinde olursa olsun her insanın ihtiyacı. Dijital dönüşümle birlikte giderek daha fazla dijital ortamlarda giderilmeye başlanan bu ihtiyaç, ciddi anlamda büyük bir pazar oluşturuyor. Tanışma uygulamalarının pazar büyüklüğü dünya çapında yaklaşık 3 milyar dolar ve Türkiye'de ise 35 milyon dolar civarında.

Hello
’nun pazardaki performansını nasıl değerlendirirsiniz? Sunduğunuz bu inovasyona olan talep ne yoğunlukta?

Uygulamanın performansı, kullanıcıların uygulamada geçirdiği ortalama süreyle doğrudan ilişkili. Bu noktada 7 ila 22 dakika aralığındaki oturumların yoğunluğuna bağlı olarak Kosova, Makedonya, Almanya, İtalya ve Hindistan’da oldukça başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz. Bugüne kadar Hello üzerinden 500 milyon görüşme yapıldı ve uygulamanın şu anda aylık 250 bin kullanıcısı bulunuyor. 2019 yılında 1,6 milyon olan kullanıcı sayımızın ise 2020 yılında 6 milyona ulaşmasını bekliyoruz.


Türkiye
’ye pazarının sizi cezbeden y
önü ne oldu? Neden burada yatırım yapmaya karar verdiniz?

Türkiye’ye yatırım yapma kararında hem detaylı pazar analizlerinin hem de kişisel tercihlerin rolü olduğunu söylemem gerekiyor. Türkiye, genç yetişkinlerin büyük çoğununlunun kullanıcı olduğu dijital dünyada %88,1 ile dünyanın yedinci büyük genç kitlesine sahip ülkesi. Bunun yanı sıra toplumun geneli de yeni insanlarla diyalog kurarken oldukça sıcakkanlı ve iletişime açık. Dolayısıyla hem toplumun karakteristiği hem de başta gençler olmak üzere sosyalleşmeye yönelik dijital medya kullanımının yoğunluğu, Türkiye’yi biz yatırımcılar için ciddi bir potansiyel haline getiriyor. Diğer yandan, doğup büyüdüğüm Almaya’da en yakın arkadaşımın Türk olması, özel hayatımda Türk toplumu ile iç içe olmamı ve Türkiye ile pek çok yönden bağ kurmamı sağladı. Geldiğimiz son noktada da Hello olarak özellikle sosyal anlamda zorlu bir süreç olan pandemi döneminde, iletişimde bu denli başarılı ve hevesli bir toplumun sanal ortamda da olsa sosyalleşerek eğlenmesine ve yeni insanlar keşfederek yararlı ilişkileri kurabilmesine katkı sağlamak istedik.

Son olarak, Hello
’nun Türkiye
’deki kısa ve uzun vadede hedeflerinden s
öz edebilir misiniz?

Hello olarak Türkiye’de kısa vadede hedefimiz, aktif bir kullanıcı tabanı elde etmek. Yılın ikinci çeyreğinde ise 20 katın üzerinde bir büyüme yaşayacağımızı öngörüyoruz. Uzun vadede hedefimiz, 2022’de Türkiye’de büyük bir ofis açarak Türk kullanıcılarımızla daha yakın temasta olabilmek.

Hello Talk Chat Meet,
ve
üzerinden indirilebiliyor.
#teknoloji
#sohbet
#sosyal medya
4 yıl önce