|

Bükemedikleri bileği öptüler

24 Haziran seçimleri, Türk seçmenine sokakları gösteren dış basının algı oyunlarına ağır darbe indirdi. Alman Spiegel dergisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim zaferini “Ebedi galip” başlığıyla duyurdu. Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise Erdoğan’ın, seçimden ezici bir zaferle çıktığını aktardı. Erdoğan’a dair alçakça yazıların kaleme alındığı İngiliz Guardian gazetesi de Erdoğan’ın kendi yolunu çizdiğini yazdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 03:08 - 26/06/2018 Salı
Yeni Şafak
İngiliz Guardian gazetesi de Erdoğan’ın kendi yolunu çizdiğini yazdı.
İngiliz Guardian gazetesi de Erdoğan’ın kendi yolunu çizdiğini yazdı.

24 Haziran seçimleri öncesinde Türk seçmenine sokakları gösteren dış basın, seçimlerden sonra birbirinden ilginç başlıklarla okuyucularının karşısına çıktı. Alman basınında seçimlerinin sonuçları ve Türk siyasetine yansımalarıyla ilgili yorumlar geniş yer tuttu. Alman Spiegel Online’da Hasnian Kazım imzalı “Ebedi galip” başlıklı yorum, “Türkiye’de seçim yapıldı ve yine Erdoğan galip çıktı. Manipülasyonlar, baskılar ve şiddet vardı. Ancak Türkler bu kararı verdi: Güçlü bir lider istiyorlar. Şimdi nasıl devam edeceğine dair iki senaryo var” satırlarıyla başladı.

SONUNDA O KAZANIR

Weser Kurier gazetesi de aynı konuya ilişkin yorumunda şu satırlara yer verdi: “Kim ne kadar çabalarsa çabalasın sonunda kazanan hep Erdoğan olur. Türk siyasetinin ustası Erdoğan’a hakkını teslim etmek gerekir.” Tagesschau gazetesinde Reinhard Baumgarten imzalı yorum “Erdoğan’ın hesabı tuttu” başlığıyla çıktı. Yorumda “Adalet ve Kalkınma Partisi lideri Erdoğan’ın hesabı açık bir biçimde tuttu.” denildi.

  • EZİCİ ZAFER
  • Amerikan Wall Street Journal gazetesi kesin bir dil kullanarak “Erdoğan bir kez daha Türkiye’nin cumhurbaşkanı olarak seçildi” yazdı. Haberde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimden ezici bir zaferle çıktı. Seçmenler, ülkeyi 15 yıldır yöneten Erdoğan’a destek verdi” ifadeleri kullanıldı.

MUHALEFETTE HAYAL KIRIKLIĞI

Fransız gazetesi Le Monde ise haberinde “Erdoğan’ın ilk turda kazanıyor olması muhalefet tarafında büyük bir hayal kırıklığıyla karşılandı” ifadelerine yer verdi.

BAŞKANLIĞA TAŞIYOR

İngiliz Sky News televizyonunun internet ise “kazandı” ifadesini tırnak içine alarak “Erdoğan Türkiye’deki başkanlık seçimlerini kazandı” başlığını attı. Haberde, seçimlerin Türkiye’yi parlamenter sistemden başkanlık sistemine taşıyacağı kaydedildi.

KENDİ YOLUNU ÇİZDİ

Seçimlerden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dair alçakça yazıların kaleme alındığı İngiliz Guardian gazetesinin İstanbul muhabiri Kareem Shaheen, Erdoğan’ın Huber Köşkü’nde yaptığı konuşmaya dikkat çekerek “Türkiye’nin kendisine bağımsız bir yol çizeceği mesajını verdi” ifadelerini kullandı.

  • Belçika
  • Belçika’nın önde gelen gazetelerinden Le Soir, “Erdoğan iddiayı kazandı” başlığıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim başarısını duyururken, Türkiye’nin “hiper başkanlık” sistemiyle yönetileceğini iddia etti.

Avusturya

Ülkenin aşırı sağa yakınlığı ile bilinen Kronen gazetesi, seçim sonuçlarını “Erdoğan yüzde 53 ile seçimleri tekrar kazandı” başlığı ile okuyucularına duyurdu. Der Standard gazetesi de Türk seçmenlerin yüzde 87 katılım ile sandıklara yoğun ilgi gösterdiğine işaret etti. Liberal sağ görüşlü Kurier gazetesi ise seçimin sonucunu “Erdoğan ilk tebrikleri almaya başladı” başlığıyla duyurdu

İspanya

İspanya’nın El Pais gazetesi, Erdoğan’ın, muhalefetin son günlerde artan protestoları arasında yeniden seçildiğini yazdı. Haberde seçimlerin, Erdoğan’a güçlü yetkilerle beş yıl daha ülkeyi yönetmesinin yolunu açtığını belirti.

Yunanistan

Proto Thema gazetesi, “Erdoğan’ın zaferi: İlk turda başkan seçiliyor, meclisi de alıyor” başlığını kullanırken, Eleftheros Typos gazetesi, “Türkiye’deki sandıklar, ilk turda Erdoğan’ın zaferini gösteriyor” başlığını seçti. Eleftheros Typos, Erdoğan’ın kolay bir galibiyet kazandığı yorumunda bulundu.

  • Kıtaları aşan zafer
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim başarısı Arap basınında geniş yer buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim başarısını “tarihi” olarak nitelendiren Katar merkezli “Al Jazeera” televizyonu, konu ile ilgili haberinde “Kıtaları bile aşan zafer” değerlendirmesinde bulundu. Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhur İttifakı’nın sadece Türkiye’de rakiplerini yenmekle kalmadığı, aynı zamanda zaferin uluslararası boyutta olduğu vurgulandı. Katar’da yayın yapan “Şark” gazetesi de tam sayfa kutlama mesajı yayınlandı. Mesajda “Erdoğan’ı zafere Türk halkına olan güveninin taşıdığı” ifade edildi. Mısır’ın en önemli devlet gazetesi “El-Ahram” da dünkü seçimleri “Türkiye’de seçimlere katılım yüzde 87” başlığı ile gördü. Irak’ta yayın yapan ülkenin en büyük gazetelerinden “Es-Sabah”ta Erdoğan’ın oyların çoğunluğunu alarak seçimlerden zaferle çıktığı belirtildi.

Bölgeyi etkileyecek seçim

Cumhur’un zaferi Asya basınında da geniş yankı uyandırdı. Japon haber televizyonu NHK, “Erdoğan’ın yeniden seçilmesi, muhtemelen bölgeyi etkileyecek” başlığını kullandı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 yıldır Türkiye’yi yönettiğini vurguladı. Haberde “Zafer, Erdoğan’a yeni anayasal şartlarda her zamankinden daha fazla güç verecek” ifadeleri kullanıldı. Kyodo haber ajansı da seçimi “Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki cumhurbaşkanı seçiminde zafer ilan etti” başlığıyla görerek, Erdoğan’ın icracı cumhurbaşkanlığı dönemine hazırlandığını aktardı. Çin haber ajansı Şinhua ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk turda anketlerde tahmin edilenden daha fazla çoğunluğu elde ettiğine dikkati çekti. Endonezya haber ajansı Antara, “Erdoğan, cumhurbaşkanı seçiminde başarılı oldu” başlığını kullanırken Malezya’nın “The Star” gazetesi de “Erdoğan, seçimlerde çoğunluğu kazandı” başlığıyla verdiği haberde Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçiminde oyların yarısından fazlasını aldığını yazdı.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Seçim
#Türkiye
6 yıl önce