|

Cumhurbaşkanı Erdoğan: OHAL'i kaldırmayı planlıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "24 Haziran'dan sonra OHAL'i masaya yatırarak kaldırmayı planlıyoruz. Biz vatandaşlarımızın sosyal yaşamını engellemek için kullanmadık. OHAL'in gelmesi sorun değil. Eğer OHAL'i gerektirecek bir durum söz konusu olursa OHAL yine gelir, ama niçin gelir terörle mücadele için gelir" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
20:24 - 16/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 09:47 - 17/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Sağlıkta geldiğimizden beri çok ciddi yatırımlar gerçekleştirdik. Eğitim ve turizm alanında da gelişen ve gelişmekte olan yatırımlarımız devam ediyor.

Sapanca'daki yavru köpek soruşturması

Sapanca'da yaşanan olay sonrası savcılığımız soruşturma başlattı. Yavru köpeğin iş makinaları tarafından kaza ile yapıldığı tahmin ediliyor. Olayla ilgili araştırma zaten devam etmekte. Böyle bir olaya müsamaha göstermemiz mümkün değil.

Suruç'taki yaşanan saldırı

Ben siyasi hayatımda iki yerde tacize uğramışımdır. Birisi Suruç'tur, diğeri Hopa'dır. Özgürlük mücadelesi kendi ülkende kendi kardeşlerine karşı böyle verilmez. Bu PKK özgürlük mücadelesini dağlara kaçırarak verir. Bu mudur özgürlük mücadelesi? Özgürlük mücadelesinin tek yeri var, o da sandık. Bürokratik oligarşiyi, biz şimdi bu yeni sistemle yeni dönemde kesinlikle yok edeceğiz.

"Biz herkesi kucakladık"

AK Parti bugüne kadar tüm Türkiye'nin partisi olmuştur. Diğer partiler ise bölgesel kalmıştır. Biz tüm vatandaşlarımızı kucakladık. 2 bin kilometre kontrolümüz altında. Yaklaşık 200 bin Suriyeli ülkelerine döndü ve dönmeye devam ediyorlar. Biz dönüşlerini kolaylaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Suriyeli kardeşlerimizin gidişlerini sağlayabilmemiz için ülkelerindeki sosyal altyapıyı oluşturmamız lazım.

"OHAL'i kaldırmayı planlıyoruz"

Eskiden OHAL'de tüm ticari hayat durmuştu. Mesela Cizre'de hayat durmuştu. Biz başa geldiğimizde bunu halledeceğiz dedik ve yaptık. Bugününün OHAL'i aynı değil. 24 Haziran'dan sonra OHAL'i masaya yatırarak kaldırmayı planlıyoruz. Biz vatandaşlarımızın sosyal yaşamını engellemek için kullanmadık. OHAL'in gelmesi sorun değil. Eğer OHAL'i gerektirecek bir durum söz konusu olursa OHAL yine gelir, ama niçin gelir terörle mücadele için gelir.

"Biz seni muhatap alır mıyız"

Kanal İstanbul'a karşıyım diyen bir adamla biz neyi konuşabiliriz. Biz ne yaptıysak vatandaşlarımız için yaptık. Biz ustalık dönemini geçirdik, bunlar çırak bile değil. Bunu üzerinden prim yapmanın bir anlamı olabilir mi? İnce, beni televizyonlara davet ediyor, biz seni muhatap alır mıyız. 16 senede biz 20 bin km bölünmüş yol ilave ettik. Bay Muharrem ve Bay Kemal anlayamıyor. Biz bu ülkeye hizmetkar olmaya geldik.

"Onlar neden yapmadılar?"

Ben buradan, CHP'ye, Saadet'e, İyi Parti'ye gönül veren kardeşlerime sesleniyorum. Bakın bunları iyi değerlendirin. Bakın buralardan gidiyorsunuz, geliyorsunuz. Ha, "göreviniz değil mi zaten" diyor olabilirsiniz. Peki bizden öncekilerin görevi değil miydi? Onlar niye yapmadılar? Biz, bu ülkede yıllar yılı beyaz-zenci ayrımında beyaz Türk muamelesi görmedik, zenci Türk muamelesi gördük. Neyiyle? İnancımızla fikrimizle düşüncemizle. Bizim çocuklarımız imam hatiplerin kapısından çevrildi Bay Muharrem, senin çocukların çevrildi mi? Bay Kemal biliyor ki, Bay Muharrem cumhurbaşkanı seçilemeyecek. CHP'nin derdi seçim değil koltuk sevdası.

"Münbiç gerçek sahiplerine teslim edilecek"

Münbiç, YPG/PYD'nin değildir. Münbiç yüzde 95 Araplarındır. Bu süreç Obama döneminde başladı. Obama'nın burada çok büyük haksızlıkları var. Yüz yüze de konuştuk. Ve bana söz verdi. "Burada ne YPG, ne PYD kalmayacak" dedi. Ama sözünde durmadı. Trump'la da konuştuk. İlerleyen dönemde zaten gerçek sahiplerinde teslim edilecek.

Bunların Fırat'ın doğusuna yönelmesi ve buranın gerçek sahipleri olan Arapların geri gelmesi önemli. Münbiç yol haritasındaki başarıda Pompeo'nın gayretleri oldu.

Kandil operasyonu

Bu son operasyonlarda oradaki çok önemli bunların toplantı alanlarını vurduk. 20 uçakla 10 hedefi imha ettik. Henüz neticesini almadık ama vuruldukları kesin. Size bir kaç gün içinde iyi haberim var dediğim buydu.

Bedelli askerlik açıklaması

Bedelli askerlikle ilgili bir takvim vermem yanlış olur. Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile konuşacağız. Bir tarafta terörle mücadele ederken belli bir hassasiyet içinde görüşülerek değerlendirilecek. Şu an terörle mücadele var. Bu hassasiyeti göz önünde bulundurmak gerek. Bu konuyu siyasi bir polemik konusu olarak görmemiz yanlış olur.

#Recep Tayyip Erdoğan
6 yıl önce