|

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim beyannamesi ve projeleri açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin seçim beyannamesini açıkladı. Ekonomi, eğitim, kültür, sağlık ve spor alanında önemli açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı, yeni dönemde dış politikanın nasıl olacağını da anlattı. Beyannamede yer alan 146 projeden bazılarını da açıklayan Erdoğan, en önemli olarak gördüğü 'millet bahçelerini' de açıkladı.

Yeni Şafak
15:41 - 24/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 16:40 - 24/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin seçim beyannamesini açıkladı. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"AK Parti 2002 Kasım'dan bu yana girdiği her seçimden birinci çıkmış bir partidir.

Tüm saldırıların üstesinden sadece milli iradeye olan bağlılığımız ve güvenimiz sayesinde geldik.

Vakit Türkiye vakti diyerek yola çıkıyoruz. 24 Haziran'da Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmayı hedefliyoruz. Aynı şekilde milletimizin en az yarısının desteğini alarak Meclis'te güçlü bir grup kurmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanı adayı olarak şahsım, milletvekili adayı olarak sizlerle el ele vererek yüzümüzün akıyla çıkacağız."


"Milletimizin karşısına eli boş çıkmadık"

"Seçimlerde milletimizin karşısına hiçbir zaman eli boş çıkmadık. Hep yaptıklarımız ve yapacaklarımızla çıktık.

Bugün hazırladığmız seçim beyannamesini 'yaparsa yine AK Parti yapar' diyerek milletimizin takdirine sunuyoruz.

Yeni dönemin ayırt edici vasıflarından olan dijitalleşmeye ayrı bir önem veriyoruz. Ülkemizi, cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına daha güçlü bir şekilde götürmek istiyoruz.

Ülkemizi yüksek gelirli ülkeler arasına sokmak. Türkiye'de bu güç var. Bir yandan gelir dağılımını iyileştirirken, bir yandan dengesizliği azaltacağız. Ekonominin nimetlerini daha adaletli şekilde paylaştıracağız.

Özgün projelerle tanınan çok sayıda markası olan bir ülke konumuna yükseleceğiz. Milli gelirden araştırma ve geliştirmeye ayırdığımız payı artıracağız.

Kamuda ve özel sektörde kurumsal kaliteyi artırmış Türkiye hedefliyoruz.

Akıllı ve yeşil kent projeleriyle şehirlerimizi daha yaşanabilir niteliğe kavuşturacağız."

Yeni sistemde Meclis'in yeri

"Güçlü Meclis, güçlü hükümet ve bağımsız güçlü Türkiye... Bununla yola devam edeceğiz. İnşallah tarafsız ve güçlü yargıyla da demokrasimizi sağlam temeller üzerine oturtuyoruz. Meclis'te Cumhurbaşkanı ne kadar işbirliği ile çalışırsa Türkiye o kadar kazanacak. Meclis'in itibarı en çok AK Parti iktidarları döneminde artmıştır. Yeni dönemde Meclis'i daha güçlü bir yere taşımakta kararlıyız. Yeni sistemde hükümeti teslim eden Cumhurbaşkanı, Meclis'e kanun teklif edemiyor. Böylece kanun yapma yetkisini sadece milletvekillerine vererek Meclis'i gerçek gücüne biz kavuşturduk.

"Taviz vermedik"

Önümüze çıkan sorunlar ne kadar büyük olursa olsun asla demokrasiden taviz vermedik. Yasaklarla ve yasakçı zihniyetle mücadelemizi sürdüreceğiz.

Kendi partimizden başlayarak devlet yönetiminin her kademesinde istişareyei en üst düzeye çıkarmak için çalıyoruz.

Yeni dönemde cemevlerine hukuki statü tanıyacağız.

Kültür-sanatta önemli adımlar


Eğitimin altyapısını 16 yılda büyük ölçüde tamamladık. Önümüzdeki yıldan itibaren tüm okullarımız tam gün eğitime geçebilecek hale gelecek. Eğitimin her alanında çok önemli reformları hayata geçireceğiz.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kütüphaneye dünya çapında bir merkez haline getireceğiz. Nüfusun 5 binin üzerinde olan her yeri kütüphaneye kavuşturmaya çalışacağız.

"Sağlıkta daha iyi hizmet için çalışacağız"

Sağlığın her alanında milletimizi daha iyi hizmet vermek için çalışmayı sürdüreceğiz. Sağlık sektöründe yerlileşme oranını sürekli yükselteceğiz.

Şehir hastaneleri projelerimizi meyvelerini vermeye başladı. Aile hekimliğini de yaygınlaştıracağız.

Sağlıklı bir toplumun önemi olan sporu geliştirmeyi sürdüreceğiz.

Kadınlarımızın mağduriyetine yol açan sorunlarla mücadele etmeye devam edeceğiz.

Emeklilerimize kurban ve ramazan bayramında 1000'er lira ikramiye vererek onlara önemli bir destek sağlıyoruz.

Enflasyonla mücadele konusunda ciddi önlemleri seçimden hemen sonra uygulayacağız.

Bilim, teknoloji konusunda başlattığımız çalışmaları yeni boyuta taşıyacağız.


Türkiye'nin otomobil projesini hızla hayata geçireceğiz.

İnsansız hava araçları konusunda elde ettiğimiz başarı bize güç vermiştir.

Altay milli tankı seri üretim aşamasına geldi. Motorları yerli olarak üretecek adımları attık.

Bor başta olmak üzere sahip olduğumuz ham maddeleri kullanmak için çalışmalara devam edeceğiz.

2023 yılında tarımsal ihracatımızı 50 milyar dolara çıkarmak istiyoruz.

Tarım desteklerini yeniden düzenleyeceğiz. Yüksek teknolojili seracılık ve dikey tarım gibi modern teknikleri yaygınlaştıracağız.

Sudan'da kiralanan 780 bin hektarlık tarım arazisini girişimcilere açacağız.


Otoyol ağımızı iki katına çıkaracağız. Bölünmüş yol ağımızı 36 bin 500 kilometreye ulaştıracağız. Havacılık ve denizcilik sektöründe ülkemizi dünyanın en önemli transit merkezlerinden biri haline getirdik. Demiryolu ağımızı 25 bin kilometreye, hızlı tren hatlarımızın uzunluğunu 13 bin kilometreye çıkaracağız.

Kent içi ulaşımda yerel yönetimler raylı sistemi daha fazla kullanacak. İstanbul'la birlikte 9 yeni havalimanı açacağız. 2 yeni uydu göndereceğiz.

Uzay ajansımızı bu yıl kuruyoruz.

İnsanı merkeze alan şehirler kurmak ve yaşatmak istiyoruz.

Dış politika



Boşuna one minute demedik, boşuna dünya 5'ten büyüktür demedik. Bunlar dış politikamızın eksenini oluşturdu.

Balkan ülkeleriyle daha yakın ilişkilere devam edeceğiz. Tatar Türklerinin güvenliğini önceliğimiz olarak koruyacağız. Kuzey Kıbrık Türk Cumhuriyeti'ni destekleyeceğiz. Orta Asya ülkeleriyle giderek gelişen ilişkilerimizi siyasi, kültürel, ekonomik olarak daha ileri boyutlara ulaştıracağız. Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerimizi derinleştireceğiz. Filistin halkı kendi özgür topraklarına ulaşana kadar çaba göstermeye devam edeceğiz. Irak'ta kalıcı istikrarı destekleyeceğiz. Suriye toprakları tüm teröristlerden temizlenene kadar bu ülkedeki faaliyetlerimize devame deceğiz. Kuzey Suriye'yi teröristlerden temizleyeceğiz ve oranın vatandaşları topraklarına dönecek.


'Emeklilik' müjdesi

Polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerine bir müjde vermek istiyorum. Polislerimizin, öğretmenlerimizin, hemşirelerimizin, din görevlilerimizin ve diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3 bin 600'e çıkaracağız.

AK Parti'nin büyük projeleri

AK Parti Türkiye'ye en büyük yatırımları yapan partidir. Diğerlerinin zaten böyle bir geçmişi yok.

Beyannamemizdeki projelerden bazılarnı paylaşmak istiyorum. İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi Projesi. Bu, Taksim Meydanınıdaki o meşhur bir AKM vardı, şimdi onu yıktık, onun yerine İstanbul'da Türkiye'nin en önemli çok amaçlı opera binasını yapıyoruz. Önümüzdeki yıl inşallah burası hizmete girecek.

Ankara'da Türkiye Uygarlıklar Müzesi adında, dev bir külliye kuracağız. Kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarmak için dijital kültür arşivi oluşturacağız.

Yassıada'yı Yassıada veya Yaslıada olmaktan çıkartıp Demokrasi ve Özgürlükler Adası haline dönüştürüyoruz. Yassıada'daki inşaat devam ediyor, ben de ara sıra helikopterle geçerken şöyle bir kontrol ediyorum.

Savunma sanayii projelerini geliştirmeyi de sürdüreceğiz. Yerli otomobilimizi yapacağız. Hedefimiz 2021 yılında ticari üretime geçmek. İstanbul-İzmir Otoyolu'nun tamamını önümüzdeki yılın sonuna kadar hizmete açıyoruz. Yeni havalimanızın da ulaşımına katkıda bulunacak Kuzey Marmara Otoyolu'nun çok önemli bir kısmını tamamlıyoruz. 29 Ekimde 3. Havalimanını açıyoruz.

'Millet bahçesi' projesi

İstanbul başta olmak üzere özellikle merkezi bölgelerde eski statları millet bahçelerine dönüştürüyoruz. Bunların da en önemlisi yeni yerine 29 Ekim'de taşınacak olan Atatürk Havalimanı'nın tamamına kuracağım millet bahçesidir.


Eskişehir'de eski Eskişehir stadını artık millet bahçesi yapıyoruz. Bursa'da da eski stadın yerine millet bahçesi yapıyoruz. Trabzon'da Avni Aker'in yerine milet bahçesi yapıyoruz. Gaziantep'te eski stadın yerine millet bahçesi yapıyoruz. Adana'da, Mersin'de, Samsun'da, Malatya'da eski statların yerlerini millet bahçelerine çeviriyoruz."

#Recep Tayyip Erdoğan
#AK Parti Seçim Beyannamesi
6 yıl önce