|

Gel bakalım Muharrem

Çatı aday formülü çöken Kılıçdaroğlu, partideki rakibi Muharrem İnce’yi cumhurbaşkanlığına aday gösterdi. CHP liderinin, “Eski öğretmen, yeni politikacı, Sayın Muharrem İnce, gel bakalım buraya!” diyerek, küçümseyici takdimi, ‘zafer’e kendisinin de inanmadığını gösterdi. Ortak görüş: İnce, kazanamayacağı yarışa sürülerek tasfiye ediliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/05/2018 Cumartesi
Güncelleme: 08:05 - 5/05/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Kılıçdaroğlu, İnce’nin adaylığını Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda ilân etti.
Kılıçdaroğlu, İnce’nin adaylığını Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda ilân etti.

Haftalardır cumhurbaşkanı adaylığı için sır görüşmeler yapan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun planları tutmadı. Çatı aday taktiği çöken Kılıçdaroğlu hayallerini olası bir ikinci tur üzerine kurdu. Bu doğrultuda kongre salonlarındaki ‘tavşan aday’ olarak nitelendirilen sözde rakibi Muharrem İnce'yi 24 Haziran yarışına sürdü.

KURYE BEKLİYORDU

2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ABD’den gelen Neoconlara yakın işadamı Ali Rıza Bozkurt ile görüştükten sonra CHP’nin adayını duyuran Kılıçdaroğlu’nun 24 Haziran performansı bunu aratmadı. Muhalefetin tek aday etrafında birleşmesinin öncülüğünü yapan Kılıçdaroğlu, “Kuryesini mi bekliyor?” sorusunun sorulduğu zamanlarda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile birlikte eski CHP genel sekreterlerinden, FETÖ ile bağlantısı bilinen Kasım Gülek'in kızı Tayyibe Gülek'in kızının evinde sır bir görüşme gerçekleştirmiş, siyasi mühendislik kokan İYİ Parti’ye da 15 CHP’linin gönderilmesi de bunun ertesine denk gelmişti.



ÇATI ADAY ÇÖKTÜ

Yaşanan trafikte Kılıçdaroğlu aldığı talimatla bazı isimlere teklif götürdü. Muhalefetin tek çatı altında birleşmesi için aday arayışına giren Kılıçdaroğlu ve muhalefet cephesinin uzun görüşmelerinin ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in adaylıkta direnmesi nedeniyle muhalefetin çatı aday formülü de çökmüş oldu. Seçim takviminde son tarih olan 5 Mayıs’a YSK’ya aday bildirimi için süre kısaldıkça Kılıçdaroğlu’nun seçenekleri de azaldı. Yeni arayışlara giren Kılıçdaroğlu, hatta "Maliye bilen, bir başarı hikayesi olan, tarafsız cumhurbaşkanı adayı olacak ve kimse ile kavga etmeyecek. Adayımız CHP'li olmayabilir" sözleriyle adayının profilini çizdi.

KESİCİ ELİNDE PATLATTI

Ancak planları tutmayan Kılıçdaroğlu, zamanın daralmasıyla da apar topar kendine yeni bir aday buldu. CHP tabanı büyük bir heyecan içerisinde dünü beklerken Kılıçdaroğlu’nun ‘Eşim bile bilmiyor, cuma günü herkese gümbür gümbür açıklayacağız’ dediği adayı ‘İnce’ olarak İstanbul Milletvekili İlhan Kesici duyurdu. Kesici’nin ilanını sosyal medyaya düşen İnce’li aday afişleri izledi. Dün CHP grubu cumhurbaşkanı adayının açıklanacağı saatten yarım saat önce kapalı olarak toplandı. Oy birliği ile İnce’nin aday olması kararlaştırıldı.

  • KURULTAY SLOGANI KULLANILDI
  • Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda Kılıçdaroğlu, İnce'nin adaylığını açıkladı. İnce'nin son anda aday olarak seçildiği, hazırlanan afişlerle kendini ortaya koydu. Afiş, 36. Olağan Kurultay için hazırlananın aynısıydı. Tek fark, cumhurbaşkanlığı forsuydu. Slogan bile kurultay için hazırlanan "Türkiye'ye güvence, Muharrem İnce"ydi. Kılıçdaroğlu, İnce’nin adaylığını şöyle duyurdu: "Öğretmen toplumun aydınıdır, elinde meşale ile toplumu aydınlatan kişidir. Öğretmen bilge bir kişidir. Bu sorunları çözme konusunda bir öğretmen kararlı, inançlı, enerjik çabasını harcamak istiyor. Eski bir öğretmen, yeni bir politikacı, Sayın Muharrem İnce, gel bakalım buraya.”

Tazı ikinci turda sahaya çıkarılacak

Kılıçdaroğlu’nun apar topar İnce’yi aday yapması, muhalefetin yeni plan peşinde olduğunu gözler önüne serdi. Haftalardır yapılan arayışlardan netice alamayan muhalefet, bütün hesaplarını cumhurbaşkanlığı seçiminde olası bir ikinci tur üzerinden yapmayı planlıyor. Geçtiğimiz CHP kurultayında Kılıçdaroğlu’na rakip olan İnce, Kılıçdaroğlu ile danışıklı dövüş içerisinde bir “tavşan aday” olarak görülüyordu.

HESAPLAR 2. TUR İÇİN

Parti kulislerine göre, İnce öne çıkarak başka ismin adaylığını engelliyor, sonra da meydanı Kılıçdaroğlu’na terk ediyor yorumları yapılıyordu. 24 Haziran seçimleri için de İnce ile tavşan aday taktiğinin devreye sokulacağı belirtiliyor. Buna göre her parti birinci turda kendi adayına oy verecek ikinci tura kalma ihtimalinde ise kime oy verileceğine o zaman karar verilecek. CHP, İyi Parti ve SP’nin seçimlerin 2. tura kalması halinde Erdoğan’a karşı her durumda Meral Akşener’i destekleyeceği belirtiliyor.

İNCE JÜBİLE

16 yıldır milletvekilliği yapan İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığı ile Meclis’e de veda edecek. Kanun gereği, cumhurbaşkanı adayı olan birisi aynı zamanda milletvekili adayı olamıyor. İnce, yeniden aday olabilmek için yeni dönemin bitmesini bekleyecek. Böylece, Kılıçdaroğlu’nun İnce’yi aday yaparak koltuğunu da sağlama olduğu konuşuluyor.


#Seçim
#CHP
#Muharrem İnce
6 yıl önce