|

Seçimlerde Türkiye’nin aynası İstanbul

Seçimlerin ardından sandıktan çıkan sonuçların yansımalarına dair farklı detaylar ortaya çıkarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim çalışmalarında sıklıkla vurguladığı “İstanbul, Türkiye’nin aynasıdır” sözünün doğruluğu bir kez daha kanıtlanmış oldu. 24 Haziran’daki sonuçlara göre İstanbul’da oyların yüzde 50’sini alan Erdoğan, Türkiye genelinde de yüzde 52,6 oranını yakaladı. Aynı şekilde Cumhur İttifakı da mega kentte oyların yüzde 51’ini alırken, bu oran ülke genelinde yüzde 53,7 oldu. Diğer parti ve adayların sıralamaları da İstanbul ve ülke genelinde benzer şekilde oluştu.

Yeni Şafak ve
14:10 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 15:08 - 26/06/2018 Salı
Yeni Şafak
İstanbul seçim sonuçları ile dikkat çekti
İstanbul seçim sonuçları ile dikkat çekti

Türkiye 24 Haziran’da sandık başına giderek seçimini yaptı ve yüzde 52,6 ile Recep Tayyip Erdoğan’ı yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı seçti. Aynı zamanda milletvekili seçiminde de yüzde 53,7 ile Cumhur İttifakını 344 sandalye ile Meclis’te çoğunluğa taşıdı. Kesinleşmeyen sonuçlara göre seçimlerde en kritik noktanın İstanbul olduğu ve çıkan sonuçların adeta Türkiye genelini yansıttığı gözlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da daha önce söylediği gibi “İstanbul’u alan Türkiye’yi kazanır’ vurgusu sonuçların belli olmasıyla birlikte bir kez daha önemini göstermiş oldu. Türkiye genelinde hem cumhurbaşkanlığında hem de milletvekilliğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhur İttifakı birinci çıktı. Aynı şekilde çok yakın oranlarla İstanbul’da da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhur İttifakı birinci çıktı. Diğer adaylar ve partilerin sıraları da hem Türkiye genelinde hem de İstanbul genelinde aynı oldu.

İSTANBUL TÜRKİYE GENELİNİN YÜZDE 20’SİNİ OLUŞTURDU

24 Haziran seçimlerinde Türkiye’de yurt içi ve yurt dışı kayıtlı toplam seçmen sayısı 59 milyon 354 bin 840 olarak tespit edilmişti. Kayıtlı seçmenlerin yüzde 86,2’si yani 51 milyon 183 bin 729 kişi sandık başına giderek oyunu kullandı. İstanbul’da ise 10 milyon 842 bin 488 kayıtlı seçmenden 9 milyon 586 bin 950’si oy kullandı. Bununla birlikte İstanbul’da seçime katılma oranı yüzde 88,4 olarak gerçekleşti.


İstanbul’da hem katılım oranı hem de verilen oylar sonucu çıkan ortalama Türkiye genelinin ortalamasını yansıtarak adeta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘İstanbul’u alan Türkiye’yi kazanır’ sözünü doğruladı. İstanbul, seçimlerde Türkiye genelinin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturdu. Çıkan sonuçlarda da bu büyük oranın etkisi de büyük oldu. Hem Cumhurbaşkanlığında hem de milletvekili seçimindeki oranların ortalaması Türkiye ortalamasına en yakın il olan İstanbul kozmopolit yapısı ile seçimlerde en kritik yer olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

İSTANBUL DA TÜRKİYE DE ERDOĞAN DEDİ

Cumhurbaşkanlığı seçiminde İstanbul’da yüzde 50 oy alan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye genelinde ise yüzde 52,6 alarak Cumhurbaşkanı seçildi. CHP’nin adayı Muharrem İnce ise İstanbul’da da yüzde 36,9 oy oranına ulaşırken Türkiye genelinde yüzde 30,6 ile ikinci oldu. Yine Türkiye genelinde üçüncü olan Demirtaş İstanbul’da üçüncü olurken Akşener de aldığı oy oranları ile hem Türkiye genelinde hem de İstanbul’da dördüncü sırada yer aldı.

İSTANBUL, TÜRKİYE GİBİ CUMHUR İTTİFAKINI SEÇTİ

Milletvekilliği genel seçiminde de İstanbul ile Türkiye genelinde benzer sonuçlar çıktı. Cumhur İttifakı İstanbul’da yüzde 51 oy oranına ulaşırken Türkiye genelinde de yüzde 53,7 ile birinci oldu. Millet İttifakı ise İstanbul’da 35,9 oy oranı ile ikinci olurken Türkiye genelinde de yüzde 33,9 ile ikinci çıktı. Aynı şekilde Türkiye genelinde üçüncü çıkan HDP, İstanbul’da da üçüncü parti olarak sandıktan çıktı.

KATILIM ORANI DA DİKKAT ÇEKTİ

Ayrıca İstanbul’da seçime katılım oranı Türkiye geneline çok yakın olması da dikkat çeken bir diğer sonuç oldu. İstanbul’da yüzde 88,4’lük bir çoğunluk sandık başına giderken Türkiye genelinde de yüzde 86,2 gibi bir katılım oranı ile gerçekleşti.



#seçim 2018
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#AK Parti
6 yıl önce