|

SEÇSİS YSK sandık sonuçları sorgulama sistemi

SEÇSİS sandık sonuçları sorgulama sistemini haberimizden görebilirsiniz. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kapsamında yapılan seçimlerin sonuçlarının yer aldığı SEÇSİS sistemi hakkındaki detaylı bilgileri ve sonuç sayfasını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

Yeni Şafak
18:18 - 16/04/2017 Pazar
Güncelleme: 18:19 - 16/04/2017 Pazar
Diğer
SEÇSİS YSK sandık sonuçları sorgulama sistemi
SEÇSİS YSK sandık sonuçları sorgulama sistemi

SEÇSİS sandık sonuçları sorgulama için hemen tıkla. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından geliştirilen sandık sonuçları öğrenme sayfasını sizlere aktarıyoruz. 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak olan Referandum oylaması sonuçları YSK tarafından açıklandığında yenisafak.com olarak sitemizden yayımlayacağız. Seçim Kurulu Başkanlığının Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) hakkındaki son gelişmeleri ve sonuç ekranını sitemizden görebilirsiniz.

SEÇSİS SİSTEMİNDE HATA YOKTUR-
3 Nisan 2017 tarihli bir gazetenin manşetinde "SEÇSİS Projesinde hata olduğu ortaya çıktı. Gurbetçilere mükerrer oy kullandırabilirler. Kedi trafodan çıktı, sandığa girdi" ifadeleri ile YSK sistemi aleyhine algı oluşturma amaçlı haber yer almıştır.

Gazetede yazdığı gibi Nizamettin UYANIK isimli gurbetçi 31 Mart 2017 günü Frankfurt Başkonsolosluğu bünyesinde kurulan 3/E no'lu sandıkta oyunu kullandıktan sonra oy kullandığı sandık görevlilerinin bilgisayara "Oy Kullandı" kaydını geç yapmasından istifade ederek aynı mahalde 4/E no'lu sandıkta oy kullandıktan sonra sandık görevlilerinin "Oy Kullandı" kaydı yapmak istediklerinde 3/E no'lu sandık görevlileri oy kullandı kaydını girdiğinden 4/E sandığa oy kullandı kaydı yapılmamıştır.

SEÇSİS
sistemi "Oy Kullandı" kaydını anında yapmaktadır. Sistemde gecikme söz konusu değildir.

Sorun ilk oy kullanılan sandık görevlilerinin işini zamanında yapmamasından kaynaklanmış olup seçmenin daha önce oy kullandığı yine SEÇSİS tarafından saptanmıştır. SEÇSİS'te açık yoktur.

Söz konusu olayda mükerrer oy kullanan kişi ile ilgili 298 sayılı Yasanın 160/3-2 maddesi gereğince (3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasını öngören) adli işlem başlatılması için suç duyurusunda bulunulmuştur.

Kamuoyuna duyurulur.
Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi'nin 8 önemli avantajı
Seçimle alakalı her türlü bilgi ve verinin güvenli bir şekilde depolandığı SEÇSİSsistemi, E-Devlet projesi kapsamında gerçekleştirilen en kapsamlı projelerden biri. Yasalara uygun olarak seçmenlerin eksiksiz olarak belirlenmesinden, listelerinhazırlanmasına kadar birçok farklı hususun bel kemiğini oluşturan SEÇSİS, seçimin hızlı sonuçlanması konusunda da büyük katkısağlıyor. Tüm ilçelerden güvenli ve hızlı şekilde merkeze aktarılacak olan veriler, anlık şekilde YSK'nın
de yayınlanıyor.
8. TC Kimlik Kaydı

Tüm seçmenler, TC Kimlik Numarası ile kayıt altında tutuluyor. Böylece mükerrer oy kullanımı tamamen önlenmiş oluyor.

7. Boyama İşlemine Yok

Gerçekleştirilen yasa değişikliğiyle birlikte tırnak boya işlemine gerek kalmıyor. Yani eskisi gibi oy kullanan kişilerin tırnağının boyanması gibi bir durum söz konusu değil.

6. Nerede Oy Kullanıyorum?

Yurt İçi ya da Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olan vatandaşlar doğrudan YSK'nın internet sitesi üzerinden ya da E-Devlet'ten, Yurt İçi Seçmen Sorgulama Ekranı'na erişebiliyor.

5. Listelerin Çok Hızlıca Alınması

Bu sistem, sandık seçmen listelerinin, seçmen bilgi kağıtlarının ve askı listelerinin ilçe seçim kurullarınca çok hızlı bir şekilde alınmasını sağlıyor.

4. Matbaa Ve Nakliye Masrafları Azaldı

Birleşik Oy Pusulası dışında hiçbir form matbaada bastırılmadığından dolayı hem matbaa hem de nakliye masrafları azalıyor.

3. Hızlı ve Kolay Ulaşım

Seçmenler, belirlenen kriterler doğrultusunda oy verecekleri sandıklara çok daha hızlı ve kolay ulaşabiliyor.

2. Tüm Veriler Kayıt Altında

Geçmişe dönük olarak tüm veriler kayıt altına alınıyor. Dolayısıyla önceki tarihlerdeki tüm kayıtlar görüntülenebiliyor.

1. Sonuçlar Çok Daha Kısa Sürede Açıklanıyor
SEÇSiS
sistemi, sonuçların çok daha kısa sürede açıklanmasını da sağlıyor. Merkezde toplanan seçim sonuçları çok hızlı bir şekilde görsel bir ekranda seçim kurullarına, televizyon kanallarına ve basın kuruluşlarına duyuruluyor.
#SEÇSİS
#Sandık sonuçları
#SEÇSİS sandık sonuçları
#YSK
#Referandum
#16 Nisan 2017 Referandumu
7 yıl önce