|

Sivas fay hatları ve deprem riski taşıyan ilçeler

Sivas'ta deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Sivas'ın Gürün ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin yaklaşık 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Bu deprem sonrası vatandaşlar Sivas deprem fay hattı haritasını sorgulamaya başladı. Peki Sivas deprem fay hattı nereden, hangi ilçeden geçiyor? İşte Sivas deprem fay hattı haritası.

17:34 - 7/03/2023 Salı
Güncelleme: 17:35 - 7/03/2023 Salı
Yeni Şafak
Sivas fay hatları ve deprem riski taşıyan ilçeler
Sivas fay hatları ve deprem riski taşıyan ilçeler

AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Sivas'ta saat 17.18'de 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Sivas'ın Gürün ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin yaklaşık 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Peki Sivas’ta fay hattı var mı? Konya deprem bölgesi mi? Sivas’tan fay geçiyor mu? İşte deprem risk haritası ile Sivas diri fay hattı sorgulama.

Sivas depremi

Sivas’ta diri fay hattı var mı?

Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan ve Sivas ve ilçelerinin büyük çoğunluğu 1. derece deprem kuşağında yer alıyor. Sivas il merkezi ise 3. derece deprem kuşağında bulunuyor. 1. derece deprem kuşağında yer alan ilçeler arasında
Doğanşar, Akıncılar, Divriği, Gölova, İmranlı, Koyulhisar, Suşehri
ve
Zara
bulunuyor.

Sivas’ta fay hattı nereden geçiyor?

Sivas kent merkezi deprem riski açısından nispeten daha güvenli bir konumda. Fakat Sivas’ın kuzeyine doğru gittiğimizde örneğin
Koyulhisar, Gölova, Akıncılar
ve
Suşehri
gibi ilçelerimiz yüksek derecede deprem tehlikesi altında olduğunu söyleyebiliriz. Bunun temel gerekçesi bu ilçelerimizin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın üzerinde bulunmasından kaynaklanıyor. Sivas kent merkezinin güneyine baktığımızda ise kabaca Kızılırmak vadisinin içerisinden geçen hatta karşılık geliyor. Güneyde bulunan hat Gemerek Yeni Çubuk’tan başlıyor, Şarkışla’nın güneyinden Divriği’nin kuzeyine kadar devam eden fay hatları mevcut. Kuzeyden geçen fay hatları, güneyden geçen hatlara göre çok Sivas açısından daha fazla tehlike içeriyor.
Sivas deprem risk haritası

Sivas deprem riski fazla olan yerler, deprem riski az olan yerler

  • Sivas merkez, Yıldızeli, Gemerek, Şarkışla, Altınyayla, Divriği, 3. derece deprem kuşağında bulunuyor. Kangal, Ulaş ve Gürün ise Sivas’ta deprem riskini en az taşıyan bölgeler.

#sivas
#sivas deprem
#sivas deprem fay hattı
#sivas deprem risk haritası
1 yıl önce